Το κατοικίδιό σου είναι αγχωμένο; Τι μπορείς να κάνεις

Νατάσσα Σχοινά
Το κατοικίδιό σου είναι αγχωμένο; Τι μπορείς να κάνεις

Και εκείνα θα βρεθούν σε σύγχυση.

Το άγχος είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει πολύς κόσμος. Από τα πιο σοβαρά θέματα μέχρι τα πιο απλά πράγματα της καθημερινότητας. Στρες μπορεί πολλές φορές να σου προκαλέσουν ακόμα και γεγονότα, στα οποία δε θα πήγαινε ποτέ ο νους σου. Όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση που σταματήσει να δουλεύει για λίγο το στιλό σου. Ενδεχομένως να είναι σε μικρό βαθμό, αλλά εύκολα μπορεί να υποβόσκει, ανάλογα και με το σε τι κατάσταση είσαι γενικά.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση των κατοικιδίων. Προφανώς αυτά δε θα αγχωθούν για το στιλό, αλλά έχουν άλλα, δικά τους πράγματα που θα τα βάλουν σε ένταση. Όταν βρέχει και ρίχνει κεραυνούς, όταν ακούγεται ο οποιοσδήποτε δυνατός θόρυβος, είναι αρκετά για να τα αγχώσουν.

Τι μπορείς να κάνεις για να το καταπολεμήσεις:

  1. Πάρε δοχεία με παζλ και λαβυρίνθους, ώστε το κατοικίδιο να πρέπει να ασχοληθεί για αρκετή ώρα για να τραφεί και να πάρει το μυαλό του από την πηγή του άγχους.

  2. Δώσε του παιχνίδια που του αρέσουν, ειδικά αυτά που περιλαμβάνουν κίνηση. Έτσι, θα μπει στη διαδικασία θηρευτή – θηράματος και θα έχει πιο «σοβαρά» πράγματα που θα το προβληματίσουν.

  3. Προμηθεύσου παιχνίδια που μπορεί να μασήσει. Αυτά θα λειτουργήσουν όπως οι μπάλες άγχους που ζουλάμε εμείς οι άνθρωποι.

Υ.Γ. Αν φοβάσαι ότι μπορεί να το σκάσει κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου άγχους -π.χ. με κεραυνό- περιόρισέ το σε έναν χώρο, μέχρι να τελειώσει και να ηρεμήσει.

Δες περισσότερα στη συνέχεια.