Υιοθετήστε ένα αδέσποτο σκυλί

Υιοθετήστε ένα αδέσποτο σκυλί

Γιατί να δώσεις μια περιουσία για κουτάβι από pet shop, όταν μπορείς να σώσεις τη ζωή ενός άλλου, δωρεάν;

Για κάποιον περίεργο λόγο, εδώ στην Ελλάδα πιστεύουμε πως τα σκυλιά πρέπει να συμπεριφέρονται ακριβώς όπως θέλουμε, χωρίς όμως καμιά συμμετοχή από εμάς τους ίδιους. Γι' αυτό και αν απλώς μας έρθει η επιθυμία να αποκτήσουμε ένα κουτάβι, ή το ζητήσει το παιδί μιας οικογένειας, τρέχουμε στο pet shop και δίνουμε μια μικρή περιουσία για ένα σκυλάκι ράτσας. Το φέρνουμε σπίτι και περιμένουμε να ζήσουμε σκηνές από τις διαφημίσεις της Kleenex. Tις οποίες τις ζούμε μεν, δεν κρατάνε για πάντα, δε.

Τα κουτάβια, ανεξαρτήτως ράτσας, απαιτούν συνεχή προσοχή, φροντίδα και βασική εκπαίδευση, το οποίο μεταφράζεται σε πολλές ώρες δουλειάς. Αυτό είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν αφού πάρουν ένα κατοικίδιο, με αποτέλεσμα στη πορεία να μην μπορούν να αντέξουν την ευθύνη και να το εγκαταλείπουν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα αδέσποτα στους δρόμους της και τα καταφύγια ζώων της γεμάτα.

Όσο άσχημη εικόνα κι αν είναι αυτή για μια χώρα, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε κάτι ώστε να αλλάξει. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο, πρώτα μελετήστε σοβαρά το μέγεθος της ευθύνης που έρχεται πακέτο μαζί του και έπειτα, αφού αποφασίσετε πως μπορείτε να ανταπεξέλθετε στα «γονικά» σας καθήκοντα, επισκεφθείτε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων και επιλέξτε αυτό που θα παρακαλάει με το βλέμμα του για μια οικογένεια. Καλή επιτυχία, θα την χρειαστείτε.