Doga: Η yoga των σκύλων

Doga: Η yoga των σκύλων

Γιατί και τα τετράποδα έχουν ανάγκη να βρουν το κέντρο ισορροπίας τους.

Μέχρι σήμερα, όλοι ξέρατε την κλασική yoga, την πνευματική αλλά και σωματική άσκηση που γυμνάζει το σώμα και το πνεύμα μας. Τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσετε την doga, δηλαδή την yoga για σκύλους.

Η doga μπορεί να μην συγκρίνεται, σε βαθμό άσκησης και εκγύμνασης, με το πέταγμα της μπάλας ή μια μεγάλη βόλτα στο πάρκο, οι ειδικοί όμως πιστεύουν πως το να κάνεις μαθήματα yoga μαζί με το κατοικίδιό σου, μπορεί να καλμάρει το εσωτερικό «θηρίο» που κρύβετε μέσα σας τόσο εσείς όσο και το τετράποδό σας.

Η Suzi Teitelman, είναι μια δασκάλα yoga με έδρα την Florida, η οποία εξασκεί την doga από το 2002 και, όπως λέει η ίδια, «τη θεωρώ συντροφική yoga. Είναι το πάθος της ζωής μου».

Η Teitelman άρχισε να ασχολείται με την doga όταν παρατήρησε πως το σκυλάκι της, η Roxy, απολάμβανε να ξαπλώνει από κάτω της, όταν αυτή εκτελούσε ασκήσεις της yoga.

«Όταν νιώθεις καλά, νιώθουν κι αυτά καλά», λέει η Teitelman. «Θέλουν να βρίσκονται γύρω από άτομα με θετική ενέργεια».

Στη πορεία ακολούθησε μια σειρά DVD, παραδόσεις μαθημάτων και ειδικά εγχειρίδια εκμάθησης doga, και η Teitelman κατέληξε να εκπαιδεύει περισσότερους από 100 ανθρώπους ανά τον κόσμο πάνω στη θεωρία και την πράξη της doga, από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία.

Παρά τα διάφορα είδη yoga που έχουν κυκλοφορήσει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, η Teitelman επιμένει να διδάσκει στους ανθρώπους και τους σκύλους τους τη παραδοσιακή yoga, με όλες τις κλασικές ασκήσεις, τις ψαλμωδίες και το stretching που τη διαμορφώνουν.

Η dr.Robin Brennen, κτηνίατρος από τη Νέα Υόρκη, ήταν αρχικά σκεπτική απέναντι στη νέα αυτή τάση, γι' αυτό και αποφάσισε να παρακολουθήσει ένα μάθημα doga της Teitelman, μαζί με τον σκύλο της.

«Παρακολούθησα τη συμπεριφορά των ζώων να αλλάζει κατά τη διάρκεια του μαθήματος», δήλωσε έπειτα η Brennen. «Όταν έρχονται στην αρχή γαυγίζουν, εφτά, οχτώ, εννιά σκυλιά μαζί σε ένα δωμάτιο, αλλά στο τέλος του μαθήματος έχουν αποκοιμηθεί. Βρίσκονται σε savasana (η τελική στάση ανάπαυσης στη yoga )».

Ωστόσο, η Brennen πιστεύει πως η doga βοηθά περισσότερο στο δέσιμο μεταξύ ιδιοκτήτη και κατοικίδιου, παρά στη πνευματική ανάπτυξη και επικέντρωση του σκυλιού, καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά τι είναι αυτό που τα κάνει να επικεντρώνονται κάπου, και αν υπάρχει.