Μιλήσαμε με το Stray.gr και το Anima - Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα πυρόπληκτα ζώα

Νατάσσα Σχοινά
Μιλήσαμε με το Stray.gr και το Anima - Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα πυρόπληκτα ζώα
@lefteris_partsalis

Δύο σωματεία για τη βοήθεια των ζώων εξηγούν αναλυτικά τι πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να βοηθήσουμε.

Ανείπωτη η καταστροφή που βιώνουμε πάλι. Την ώρα που οι πυροσβέστες παλεύουν με τη φωτιά, στο μυαλό των περισσότερων είναι το τι μπορούν να κάνουν για να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη διαχείριση της κατάστασης. Ένα από τα θέματα που προβληματίζει είναι πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα πυρόπληκτα ζώα, όμως, το σημαντικό είναι αυτό να γίνει σωστά.

Επικοινωνήσαμε, λοιπόν, με το Stray.gr και το Anima, δύο σωματεία που έχουν ταχθεί στην προσφορά βοήθειας για τα ζώα και μας είπαν ακριβώς τι μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε να βοηθήσουμε τα πυρόπληκτα ζώα.

Stray.gr

Το Stray.Gr ιδρύθηκε το 2003 από μια ομάδα φίλων που γνωρίστηκαν μέσω Διαδικτύου και είχαν ως κοινό παρανομαστή την προσφορά βοήθειας στα αδέσποτα ζώα. Το Stray.Gr είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας που συστάθηκε το 2007 και στην οποία συμμετέχουν και συνεργάζονται 30 φιλοζωικές οργανώσεις από όλη την χώρα.

Τι μας είπαν (η Βικτώρια) όταν τους καλέσαμε:

-Ο σταθμός πρώτης βοήθειας βρίσκεται στο Πικέρμι, Μαραθώνος 24 - Vets4Life. Εκεί συγκεντρώνονται οι ομάδες διάσωσης σε συνεννόηση πάντα με τις αρχές. Ποτέ δεν ξεκινάμε να πάμε μόνοι μας κάπου και πάντα ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των διασωστών.

-Από το Πικέρμι, οι εθελοντές πηγαίνουν τα ζώα στο Γαλάτσι στο παλιό λατομείο Λατώ, όπου είναι η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς. Εκεί γίνεται η καταγραφή των ζώων για την επανένωση με τους ιδιοκτήτες τους ή για φιλοξενία.

-Χτες (19/7), υπήρχε σταθμός στη Μιλτιάδου στην Παλλήνη, αλλά έκλεισε λόγω των καπνών και τα ζώα που βρίσκονταν εκεί έχουν μεταφερθεί στο Πικέρμι με απώτερο προορισμό το Γαλάτσι.

Οι ανάγκες αυτήν τη στιγμή:

-Κλουβιά για μεγάλους σκύλους

-Cooler mats για σκύλους και γάτες

-Λουριά και οδηγούς

Τρόποι επικοινωνίας:

Για επικοινωνία με το Stray.gr, στέλνουμε μήνυμα στο Facebook ή στο Instagram του σωματείου.

Για άμεση βοήθεια ή εκκένωση, επικοινωνούμε με την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και το τηλέφωνο 2131364935 (όλο το 24ωρο)

Anima

Η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής είναι σωματείο και ιδρύθηκε το 2005 και συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες για την περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τι μας είπαν όταν τους καλέσαμε:

-Όταν η πυροσβεστική είναι ακόμη στο σημείο, επ’ ουδενί δεν πηγαίνουμε κι εμείς εκεί. Δεν μπαίνουμε να ψάξουμε ζώα.

-Όταν τελειώσει η φωτιά και φύγει η πυροσβεστική, κοιτάμε ιδίως για χελώνες, καθώς αυτές είναι που κυρίως μένουν στο σημείο.

-Αν βρούμε τότε κάποιο ζώο, ενημερώνουμε την Anima. Υπάρχουν 1-2 σημεία συνάντησης, ενώ οι εθελοντές βοηθούν να οδηγηθούν τα ζώα στο σωματείο.

-Το πιο βοηθητικό είναι, στην περίπτωση που βρισκόμαστε στο σημείο με το ζώο, να στείλουμε φωτογραφίες στην Anima, ώστε να μας ενημερώσει για το πώς μπορούμε να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες μέχρι το ζώο να βρεθεί στα χέρια της.

Τρόποι επικοινωνίας:

Facebook

210 951 0075 (Μέχρι τις 7 μ.μ.)

697 266 4675 (Όλη τη μέρα)