Βάλτε του μικροτσίπ και δε θα (το) χάσετε

Βάλτε του μικροτσίπ και δε θα (το) χάσετε

Ένα νέος τρόπος προστασίας των κατοικίδίων σας που, δυστυχώς, δεν έχει διαδωθεί όσο θα έπρεπε.

Aν ρίξεις μια ματιά στις αγγελίες για ζώα στα περιοδικά, οι στήλες με αυτά που έχουν χαθεί είναι τις περισσότερες φορές οι μεγαλύτερες. Έχει αποδειχτεί, άλλωστε, πως σχεδόν το 1/3 των κατοικιδίων θα χαθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η εφεύρεση και χρήση του ειδικού μικροτσιπ για τα κατοικίδια, έχει καταφέρει να σώσει τις ζωές άπειρων τετράποδων που έχασαν τον δρόμο για το σπίτι.

Πρόκειται για ένα τσιπάκι στο μέγεθος ενός κόκου ρυζιού, το οποίο τοποθετείται μέσω ένεσης κάτω από το δέρμα στου ζώου, σαν να κάνει ένα εμβόλιο. Έπειτα ο κτηνίατρος περνά με σκάνερ την περιοχή της εμφύτευσης και στην οθόνη του εμφανίζεται ένας μοναδικός αριθμός που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο ζώο, ο οποίος φυλάσσεται σε βάση δεδομένων μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Αν το κατοικίδιο χαθεί, η βάση θα έχει τα στοιχεία του σε περίπτωση που αυτό καταλήξει σε κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ή σε κάποιον κτηνιάτρο. Τα περισσότερα καταφύγια και ιατρεία είναι πλέον προμηθευμένα με τα ειδικά σκάνερ για την ανίχνευση του τσιπ, οπότε οι πιθανότητες ανεύρεσης του χαμένου ζώου αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

Επίσης, το τσιπ μπορεί ακόμα και να σώσει τα χαμένα κατοικίδια από την ευθανασία, στην περίπτωση που το καταφύγιο δεν βρίσκει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του. Ένα ακόμα πλεονέκτημά του είναι πως με δυσκολία θα χαθεί γιατί, σε αντίθεση με το κολλάρο, βρίσκεται κάτω από το δέρμα του ζώου. H όλη διαδικασία κοστίζει συνήθως από 20 έως 40 ευρώ, ενώ είναι πανεύκολη και σχετικά ανώδυνη για το ζωάκι σας.