Ο Πλανήτης των Πιθήκων μπορεί να συμβεί

Ο Πλανήτης των Πιθήκων μπορεί να συμβεί

Και ο Kanzi έχει όλα τα φόντα για να γίνει ο αρχηγός της εξέγερσης.

Οι πίθηκοι είναι τα ζώα που έχουν την μεγαλύτερη ομοιότητα με τον άνθρωπο, τόσο από άποψη εμφάνισης όσο και από νοημοσύνης. Αυτό είναι πλέον γνωστό και οι συμπεριφορές που παρατηρούνται σε πολλούς πίθηκους ανά τον κόσμο, οι οποίοι βρίσκονται υπό την επίβλεψη ειδικών σε φυσικά και μη περιβάλλοντα, κάνει όλο και πιο ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να μπορέσουν κάποια μέρα να συμπεριφερθούν σαν κανονικοί άνθρωποι –εκτός φυσικά από την ομιλία.

Ο Kanzi, ωστόσο, ένας 31χρονος χιμπατζής bonobo, φαίνεται πως έχει πλησιάσει εξαιρετικά κοντά σε αυτό το όχι και τόσο επιστημονικής φαντασίας σενάριο.

Σύμφωνα με την Dr. Sue Savage-Rumbaug του Great Ape Trust στο Des Moines, υπό της οποίας την επίβλεψη βρίσκεται ο Kazi, ο συμπαθής χιμπατζής ενθουσιάστηκε τόσο όταν πρωτοείδε σε ηλικία 1 έτους την ταινία Quest of Fire, με αποτέλεσμα έκτοτε να προσπαθεί να δημιουργήσει αυτό που δημιουργούν οι πρωτόγονοι άνθρωποι στο φιλμ: τη φωτιά.

Ο Kanzi είδε την ταινία πάνω από εκατό φορές και σύντομα άρχισε να μαζεύει κούτσουρα και ξεκίνησε τις πρώτες απόπειρες για να τα ανάψει. Ώσπου τελικά, έπειτα από αρκετές προσπάθειες και πολλές ακόμα προβολές της ταινίας, τα κατάφερε.

Επίσης, εκτός από τις ικανότητές του στο άναμμα της φωτιάς, ο 31χρονος Kanzi γνωρίζει και καταλαβαίνει πάνω από 2000 λέξεις μέσω ενός συστήματος συμβόλων που ονομάζονται lexigrams.

Προφανώς οι επιστήμονες που του έχουν μάθει όλα αυτά δεν έχουν δει αρκετές φορές τον «Πλανήτη των Πιθήκων» (είτε το παλιό φιλμ είτε το καινούργιο, δεν έχει σημασία) και δεν υποψιάζονται το τρομακτικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν οι ικανότητες του Kanzi, αν τις αναπτύξει περαιτέρω και μάθει, για παράδειγμα, να ιππεύει άλογα και να κραδαίνει σπαθιά. Εμείς μια απλή υπόθεση κάνουμε.