Πορτρέτα με ουρά και λαμπερό βλέμμα

Πορτρέτα με ουρά και λαμπερό βλέμμα

Όταν τα αδέσποτα γίνονται έργα τέχνης και η τέχνη βοηθά τα αδέσποτα.

shelterdogs05
shelterdogs01_copy
shelterdogs02

Τα βλέπουμε κάθε μέρα γύρω μας. Πότε θα κοιμούνται κάτω από ένα παγκάκι, πάνω στο χαλάκι ενός μαγαζιού ή δίπλα σε έναν πλανόδιο μικροπωλητή, πότε θα κυνηγάνε αμάξια ή θα περνούν τον δρόμο μόλις το φανάρι γίνεται πράσινο, σαν να έχουν καταλάβει ακριβώς πως λειτουργεί ο Κ.Ο.Κ. και πότε θα έρχονται δίπλα στο τραπέζι που τρώμε ή πίνουμε τον καφέ μας, κοιτώντας μας μέσα στα μάτια με αυτό το υγρό, ζεστό βλέμμα τους, παρακαλώντας για μια μπουκιά φαΐ ή απλώς για ένα χάδι.



Αυτό το βαθύ βλέμμα των αδέσποτων σκυλιών αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ο φωτογράφος Traer Scott για να τα βοηθήσει. Γιατί μπορεί στην Ελλάδα τα αδέσποτα να έχουν βρει μια κάποια προστασία από το κράτος, με τους εμβολιασμούς και τα ηλεκτρονικά τσιπ, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός πως τα καταφύγια είναι ασφυκτικά γεμάτα και σχεδόν κανείς δεν νοιάζεται για το μέλλον των τετράποδων ψυχών που βρίσκονται εκεί –και τα οποία θανατώνονται αν δεν προσφερθεί κάποιος να τα υιοθετήσει.

Ο Scott αποφάσισε να κάνει κάτι γι' αυτό, όχι για στην Ελλάδα αλλά στην χώρα του, την Αμερική, και να βοηθήσει την ASPCA (The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) να προστατεύει όσα περισσότερα αδέσποτα μπορεί. Πήρε λοιπόν τη μηχανή του και ξεκίνησε να τραβά ασπρόμαυρα πορτρέτα των αδέσποτων ή εγκαταλειμμένων σκυλιών που έβλεπε στα διάφορα καταφύγια ζώων της Αμερικής, μέχρι που συγκέντρωσε αρκετά για να φτιάξει ένα λεύκωμα.



Το αποτέλεσμα; Μια συγκλονιστική συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών με τις πιο έξυπνες, τρυφερές, χαριτωμένες, θλιμμένες, σκερτσόζες, γλυκές, «ανθρώπινες» σκυλίσιες φάτσες που έχετε δει, να σας κοιτάζουν κατευθείαν μέσα στα μάτια και να σας κλέβουν την καρδιά.

Το λεύκωμα του Traer Scott ονομάζεται «Shelter Dogs» και τα λεφτά από κάθε αγορά του πηγαίνουν κατευθείαν στην ASPCA για την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων. Το αμερικάνικο κοινό το έχει ήδη υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες και αν θέλετε να βοηθήσετε κι εσείς για να σωθεί έστω κι ένα αδέσποτο παραπάνω, ώστε να έχει την ελπίδα να βρει μια μέρα την δική του οικογένεια, μπορείτε να το παραγγείλετε είτε κατευθείαν από το επίσημο site της ASPCA είτε από το amazon.com.