Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον εμβολιασμό της γάτας;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον εμβολιασμό της γάτας;

Πάρτε τα μέτρα σας για να προστατεύσετε τους μικρούς σας φίλους

Όπως και τα σκυλάκια έτσι και οι γάτες πρέπει να εμβολιάζονται από μικρή ηλικία ώστε να έχουν αντισώματα ενάντια σε ιούς αλλά και μικρόβια,τελευταία και σε μύκητες ώστε αν έρθουν σε επαφή με κάποιον από αυτούς τους οργανισμούς να αποφύγουν την νόσηση αλλά ακόμα και το θάνατο που θα μπορούσε να επέλθει.

Στα βασικά εμβόλια περιλαμβάνονται αυτά της Πανλευκοπενίας,του καλυκοιού και ερπητοιού και το αντιλυσσικό. Τα εμβόλια αυτά ξεκινούν στην ηλικία των 2 μηνών και γίνονται 2 ακόμα επαναληπτικές δοσεις με 21 ημέρες καθυστέρηση ανάμεσα τους,εκτός απο τον αντιλυσσικό εμβολιασμό που γίνεται μία φορά μόνο σε ηλικία άνω των 3 μηνών.

Οι εμβολιασμοί αυτοί καλύπτουν τη γάτα μας για ένα χρόνο οπότε και πρέπει να γίνεται ο επαναληπτικός ετήσιος εμβολιασμός.

Στους εξτρά εμβολιασμούς συγκαταλλέγεται αυτός για τον ιό της Λευχαιμίας που γίνεται ή όχι ανάλογα με το life style της γατούλας μας. Σε ένα ζωάκι που δεν βγαινει από το διαμέρισμα δεν είναι απαραίτητο να γίνει, αλλά σε γατάκι που βγαίνει στο δρόμο ή σε πάρκο, χωριό κλπ επιβάλλεται μιάς και είναι ιός που μεταδίδεται με δαγκώματα ιδίως την περίοδο του ζευγαρώματος.

Τέλος έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ένα εμβόλιο για τα δερματόφυτα (μύκητες) το οποίο δουλεύει κυρίως θεραπευτικά άν το ζωάκι μας κολλήσει απο κάποιο άλλο ή εστω και αν το εμφανίσει από μόνο του. Γίνεται σε δύο δόσεις με απόσταση μεταξύ τους ενα μήνα.

Το μεγαλύτερο λάθος είναι να αφήνουμε την γατούλα μας ανεμβολίαστη θεωρώντας πως δεν κινδυνεύει επειδή ζει μέσα στο σπίτι, κάτι που δεν ισχύει διότι εμείς μεταφέρουμε μικρόβια και ιούς καθημερινά με τα ρούχα και τα παπούτσια μας στο σπίτι εκθέτοντας το ζωάκι μας στους ξένους μικροοργανισμούς!

Οι εμβολιασμοί γίνονται όπως και στο σκύλο στην περιοχή του αυχένα ραχιαία εκτός απο το αντιλυσσικό που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιεύσεις καλό είναι να γίνεται στην υποδόρια κοιλιακή χώρα ή έστω στην υποδόρια χώρα στο οπίσθιο δεξί άκρο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site εδώ