Μήνας του μέλιτος ναι, αλλά από πού και ως που;

Μήνας του μέλιτος ναι, αλλά από πού και ως που;

Από που προέρχεται το έθιμο του μήνα του μέλιτος αμέσως μετά το γάμο;

Όλοι οι νεόνυμφοι μετά το γάμο ονειρεύονται ένα υπέροχο ταξίδι κάπου οι δυο τους, όπου θα μπορέσουν να ζήσουν τον έρωτά τους ανενόχλητοι και όλοι, ανάλογα με το budget που διαθέτουν και τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, κανονίζουν κάποιο ταξίδι του μέλιτος. Από πού όμως προέκυψε αυτό το έθιμο;

Πρώτα απ' όλα η φράση μήνας του μέλιτος (στα αγγλικά honeymoon), μάλλον έχει ρίζες στους γάμους των αρχαίων Τευτόνων. Τότε οι γάμοι πραγματοποιούνταν μόνο όποτε είχε πανσέληνο και το νεόνυμφο ζευγάρι έπρεπε να πίνει για περίπου τριάντα ημέρες (ένα κύκλο δηλαδή του φεγγαριού) ένα μείγμα κρασιού με μέλι.

Από τότε οι πρώτες αναφορές της φράσης εμφανίζονται πάλι στο 16ο αιώνα χωρίς, όμως, να συνδέονται με ταξίδια και εν συνεχεία στις αρχές του 18ου αιώνα όταν οι νεόνυμφοι της ανώτερης τάξης αρχικά της βρετανικής κοινωνίας και αργότερα της Γαλλίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, επισκέπτονταν τους συγγενείς τους που δεν κατάφερναν να παρευρεθούν στο γάμο τους σε ένα ταξίδι που ήταν γνωστό ως «voyage à la façon anglaise».

Τέλος, κατά τη διάρκεια της Belle Époque, ο μήνας του μέλιτος διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο στη μοντέρνα του εκδοχή ως ένα μέρος του μαζικού τουρισμού της σύγχρονης κοινωνίας, παρόλο που στην αρχή δέχτηκε ως ιδέα αποδοκιμασία τόσο από οδηγούς savoir vivre όσο και από την ιατρική κοινότητα που εξέφρασε την ανησυχία της για την εύθραυστη υγεία των γυναικών.