Εκπαιδεύοντας την πεθερά

Εκπαιδεύοντας την πεθερά

Πέντε συμβουλές για να φέρετε τη δύστροπη πεθερά σας στα μέτρα σας.

Αν τα πηγαίνετε μια χαρά με την πεθερά σας και έχετε βρει μια καλή φίλη, ακόμα και μια δεύτερη μητέρα, στο πρόσωπό της τότε τα συγχαρητήριά μας, το παρακάτω άρθρο δεν σας αφορά.

Επειδή όμως είστε μάλλον η εξαίρεση του κανόνα, οφείλουμε να δώσουμε τις συμβουλές μας στο υπόλοιπο 90% των γυναικών εκεί έξω που η σχέση τους με τις πεθερές τους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και η καλύτερη.

Καταρχάς πρέπει να ξέρετε πως η λύση στο θέμα των πεθερών δεν είναι η κόντρα και η επιβολή σας με το έτσι θέλω. Για την ακρίβεια, με αυτή την τακτική δεν θα καταφέρετε απολύτως τίποτα. Το κόλπο είναι να την κάνετε να αλλάξει συμπεριφορά χωρίς να το καταλάβει και να την φέρετε περισσότερο στα μέτρα σας κάνοντάς την να πιστεύει πως ήταν δική της ιδέα ή, ακόμα καλύτερα, πως τόσο καιρό έκανε λάθος για εσάς. Πως γίνεται αυτό; Με πέντε απλούς τρόπους:

  1. Καταλάβετε πως εσείς και η πεθερά σας έχετε διαφορετικές απαιτήσεις από τη σχέση σας: Αυτή μπορεί να σας βλέπει σαν κόρη αλλά εσείς πνίγεστε από τα συνεχόμενα τηλέφωνα και τις επισκέψεις. Από την άλλη, μπορεί εσείς να θέλετε μια πιο στενή σχέση μαζί της και αυτή να μην θέλει. Μπορεί να θέλει να βλέπει συνέχεια τα εγγόνια της ή μπορεί και να τα έχει σε δεύτερη μοίρα. Το γεγονός όμως πως έχετε διαφορετικές προσδοκίες από τη σχέση σας δεν σημαίνει πως κάποια από εσάς κάνει κάτι λάθος. Προσπαθήστε να βρεθείτε κάπου στη μέση.
  2. Συμπεριφερθείτε σαν υπεύθυνη ενήλικας που είναι ίση με αυτήν: Αν συμπεριφέρεστε σαν υπεύθυνοι ενήλικες είναι πολύ πιο πιθανό η πεθερά σας να σας αντιμετωπίζει σαν έναν τέτοιο. Αν έχετε μια αυταρχική και δύστροπη πεθερά τότε το να την αποκαλείτε «κυρία Τάδε» ή «μαμά» δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα καθώς μπαίνετε από μόνες σας σε μειονεκτική θέση. Αποκαλώντας την με το μικρό της όνομα θα την κάνετε να καταλάβει πως είστε ίσες. Επίσης, αν κριτικάρει τις πράξεις σας, απαντήστε της με ώριμο τρόπο και όχι με δικαιολογίες ή άμυνα. Για παράδειγμα, αν σχολιάσει αρνητικά τον τρόπο που μαγειρεύετε, πείτε κάτι του τύπου «Η άποψή σου είναι δεκτή, αλλά εγώ προτιμώ αυτόν τον τρόπο».
  3. Να είστε ειλικρινείς μαζί της (όχι όμως τόσο ώστε να την πείτε μέγαιρα): Αντί να κουτσομπολεύετε την πεθερά σας στον άντρα σας, τη μητέρα σας ή τις φίλες σας, απευθυνθείτε σε αυτήν κατευθείαν για να λύσετε τα θέματά σας. Πριν το κάνετε καλό θα ήταν να έχετε χαλαρώσει και σκεφτεί προσεχτικά τι θέλετε να της πείτε, για να μην καταλήξετε να της πετάτε τασάκια.
  4. Να είστε κατηγορηματικές και να βάζετε όρια όπου χρειάζεται: Αν η πεθερά σας κοντεύει να σας σπάσει τα νεύρα από τα πολλά τηλεφωνήματα, τις επισκέψεις, τις κριτικές, τα σχόλια και τις παρεμβάσεις της στη ζωή σας, τότε έχει έρθει η ώρα να βάλετε κάποια όρια και όχι να ξεκινήσετε τους τσακωμούς. Για παράδειγμα, αν επιμένει να έρχεται σπίτι απροσκάλεστη, πείτε της να παίρνει πρώτα ένα τηλέφωνο. Αν σας αγνοήσει, πολύ απλά μην ανοίξετε την πόρτα την επόμενη φορά που θα έρθει χωρίς να έχει ειδοποιήσει. Δεν είναι περισσότερο αγενές από την δική της πράξη και σταδιακά θα πιάσει το νόημα. Καλό θα ήταν, πάντως, να βάζετε τα όρια μαζί με τον σύζυγό σας, ούτως ώστε να αποτελείτε ενωμένο μέτωπο απέναντι στην πεθερά.
  5. Συμπεριφερθείτε στην πεθερά σας όπως θα θέλατε να συμπεριφέρεται ο άντρας σας στη δική σας μητέρα: Αν ο άντρας σας ήθελε να βάλει κάποια όρια συμπεριφοράς στην μητέρα σας, θα θέλατε να είναι απότομος και προσβλητικός ή ώριμος και με σεβασμό; Με το να συμπεριφέρεστε στη μητέρα του όπως θα θέλατε να συμπεριφέρεται αυτός στη δικιά σας θα κερδίσετε τον σεβασμό και την εκτίμησή του και θα σας καταλαβαίνει ευκολότερα όταν θα υπάρχει πρόβλημα με την πεθερά.