Ξηρή VS αφυδατωμένη επιδερμίδα: Εσύ ξέρεις ποια είναι η διαφορά τους;

Μαρία Ροδίτη
Ξηρή VS αφυδατωμένη επιδερμίδα: Εσύ ξέρεις ποια είναι η διαφορά τους;

Σου εξηγούμε αναλυτικά και τα δύο σενάρια.

Όπως κάθε γυναίκα έτσι κι εσύ σίγουρα θα έχεις διαμορφώσει στο πέρασμα των χρόνων τη δική σου skincare routine. Θα έχεις δοκιμάσει, θα έχεις αγαπήσει ή μπορεί και να έχεις απορρίψει προϊόντα και συστατικά μέχρι να βρεις αυτό που τελικά ικανοποιεί τις ανάγκες της επιδερμίδας σου.

Έχεις καταλήξει, όμως, μετά βεβαιότητας σε ποιον τύπο επιδερμίδας ανήκεις. Ή μήπως όχι; Έχεις λιπαρή ή μεικτή επιδερμίδα; Μήπως το δέρμα σου είναι ξηρό ή αφυδατωμένο; Οι πρώτες δύο περιπτώσεις ίσως είναι οι πιο αναγνωρίσιμες όλων. Δηλαδή, ξέρεις ότι έχεις λιπαρή επιδερμίδα όταν το δέρμα σου έχει μια φυσική γυαλάδα διαρκώς. Και μεικτή επιδερμίδα όταν η μύτη και το μέτωπό σου είναι λιπαρά, ενώ τα μάγουλά σου είναι ξηρά.

Η δυσκολία συνήθως έγκειται στο να αναγνωρίσεις αν έχεις ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα. Μήπως κι εσύ κάπου εδώ έχεις μπερδευτεί και καταλήγεις να αγοράζεις τα λάθος προϊόντα για εσένα; Μην αγχώνεσαι! Εμείς θα σου λύσουμε όλες τις απορίες γύρω από την αφυδάτωση και την ξηρότητα του δέρματος.

ksirodermia prosopo

Πρώτα θα πρέπει να ξέρεις ένα πράγμα: άλλο το αφυδατωμένο δέρμα και άλλο το ξηρό δέρμα. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια παροδική κατάσταση της επιδερμίδας μας, ενώ στη δεύτερη με τον τύπο δέρματός μας. Δηλαδή, αφυδατωμένο δέρμα μπορεί να αποκτήσουν όλοι κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά αυτό περνάει. Δεν είναι τύπος δέρματος, αλλά μια κατάσταση της επιδερμίδας. Μπορεί, λοιπόν, να έχεις λιπαρό ή μεικτό δέρμα και παράλληλα κάποια στιγμή της ζωής σου να είναι και αφυδατωμένο.

Αντίθετα, το ξηρό δέρμα είναι ένας τύπος δέρματος και είναι μια μόνιμη συνθήκη που πρέπει να αντιμετωπίζεις καθημερινά. Και δε σημαίνει πως αν έχεις ξηρό δέρμα αυτό θα είναι και αφυδατωμένο. Ας δούμε, όμως, ακόμα πιο αναλυτικά τις δύο κατηγορίες.

afydatwmeni epidermida

Ένα ξηρό δέρμα σημαίνει ότι έχει έλλειψη ελαίων και λιπιδίων, δηλαδή δεν έχει αρκετή περιεκτικότητα σε υγρασία. Χωρίς αυτά τα λιπίδια, η έλλειψη των οποίων οφείλεται σε προβληματικό δερματικό φραγμό, η υγρασία της επιδερμίδας «δραπετεύει» με αποτέλεσμα να έχουμε ένα δέρμα που ξεφλουδίζει, είναι άγριο, μοιάζει ξηρό και χρειάζεται εντατική ενυδάτωση μέσω της skincare routine σου. Συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, τα κεραμίδια και η βιταμίνη F είναι αναγκαία να υπάρχουν στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σου.

Το αφυδατωμένο δέρμα, από την άλλη πλευρά, είναι μια παροδική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται έλλειψη υγρασίας με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χάνει σε όγκο, να γίνεται πιο ευαίσθητη και να εμφανίζονται οι πρώτες λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτή η αφυδάτωση; Ο λόγος είναι η έλλειψη υγρασίας στο δέρμα και μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, στον αέρα του air condition, αλλά και στο ότι δεν πίνεις όσο νερό θα έπρεπε στην καθημερινότητά σου.

afydatwsi prosopou

Το «κλειδί» για να αντιμετωπιστεί το αφυδατωμένο δέρμα είναι η ενυδάτωση. Η ενυδάτωση και μέσω της skincare routine σου με συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, αλλά και μέσω της διατροφής. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να πίνεις πολλά ποτήρια νερό ημερησίως, αλλά και να τρέφεσαι με λαχανικά πλούσια σε νερό, όπως το καρπούζι, το αγγούρι και το σέλερι.

Διάβασε ακόμα: Βίκυ Καγιά: Όλες οι λεπτομέρειες για το χθεσινό beauty look της στο GNTM3