Ας σπάσουμε το ταμπού της γυναικείας τριχόπτωσης: Στη Zontos Hair & Skin Clinic έχουμε τη λύση!

Ας σπάσουμε το ταμπού της γυναικείας τριχόπτωσης: Στη Zontos Hair & Skin Clinic έχουμε τη λύση!
Long haired, appealing model with dense, curled, well cared hair. Portrait of gorgeous young woman with elegant make up and perfect hairstyle. Straight look at camera. This content is subject to copyright.

Η γυναικεία τριχόπτωση αποτελεί ένα θέμα ταμπού. Οι συνέπειες της όμως για τις γυναίκες είναι πολύ αρνητικές. Όταν παρατηρούν αραίωση στα μαλλιά τους, οι γυναίκες καταρρακώνονται και η ψυχολογία τους δέχεται ισχυρό πλήγμα.

  • Γιατί πέφτουν τα μαλλιά των γυναικών;
  • Πόσο σημασία έχει η ηλικία και το φύλο στην τριχόπτωση;
  • Υπάρχουν θεραπείες πρόληψης και αντιμετώπισης της γυναικείας τριχόπτωσης;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η τριχόπτωση, γνωστή και ως αλωπεκία, μπορεί να επηρεάσει τις τρίχες στο κεφάλι ή ολόκληρο το σώμα και μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας, ορμονικών αλλαγών, ιατρικών παθήσεων ή φυσιολογικού μέρους της γήρανσης.

Γιατί χάνουν μαλλιά οι γυναίκες;

Αν και είναι πιο συχνό το φαινόμενο να χάνουν οι άνδρες τα μαλλιά τους, τριχόπτωση εμφανίζουν και οι γυναίκες. Για παράδειγμα, η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει περίπου το 50% των γυναικών μετά την ηλικία των 40 ετών.

Δυστυχώς ο τρόπος ζωής έχει αυξήσει σημαντικά το ηλικιακό εύρος κατά το οποίο εμφανίζεται γυναικεία τριχόπτωση. Αρκετές νέες γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους λόγω υπερβολικού άγχους και μη υγιεινού τρόπου ζωής. Άρα, η αρχική κατηγορία γυναικών που ταλαιπωρείται από την τριχόπτωση είναι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που εμφανίζουν ανδρογενετική αλωπεκία σε ποσοστό 13%.

Όμως μετά την εμμηνόπαυση το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 75%, ιδιαίτερα όταν η ηλικία υπερβεί τα 65 έτη. Σημαντικός παράγοντας ο οποίος πυροδοτεί τη γυναικεία τριχόπτωση επίσης αποτελεί, σαφώς, η προδιάθεση και το ιατρικό ιστορικό της εκάστοτε γυναίκας.

Επίσης, τα μαλλιά υφίστανται καταπόνηση λόγω εξωτερικών παραγόντων όπως είναι το συχνό λούσιμο, η χρήση προϊόντων για styling και το πιστολάκι ή η ισιωτική μαλλιών. Το συγκεκριμένο φαινόμενο εντείνεται όταν τα μαλλιά ήδη πάσχουν.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η υγεία των μαλλιών είναι το εσωτερικό και όχι το εξωτερικό, το οποίο διαρκώς ανανεώνεται.

Πώς επηρεάζει η τριχόπτωση τις γυναίκες

Σε αντίθεση με τους άνδρες, η γυναικεία τριχόπτωση αποτελεί ταμπού για την κοινωνία. Δυστυχώς, η αλωπεκία δε γίνεται αποδεχτή για καμία γυναίκα, από καμία κοινωνία. Αυτό από μόνο του επηρεάζει εξαιρετικά αρνητικά την ψυχολογία των γυναικών.

Επιπλέον, η γυναικεία τριχόπτωση μειώνει την αυτοπεποίθησή τους και τις καταβάλλει.

Ανέκαθεν τα γυναικεία μαλλιά αποτελούσαν ένδειξη θηλυκότητας, γοητείας και ομορφιάς. Οι γυναίκες δίνουν μεγάλη σημασία στην περιποίηση του τριχωτού της κεφαλής, χρησιμοποιούν πολλά και διαφορετικά προϊόντα και φροντίζουν να έχουν όμορφα και λαμπερά μαλλιά.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι μία γυναίκα που βγαίνει από το κομμωτήριο είτε με βαμμένο, ή χτενισμένο μαλλί ή με νέο κούρεμα, αυτόματα νιώθει πιο καλά με τον εαυτό της. Ας αναλογιστούμε λοιπόν πόσο αρνητικά νιώθει μία γυναίκα ανεξαρτήτου ηλικίας όταν βλέπει τα μαλλιά της να πέφτουν.

Δε γίνεται ανεκτό ούτε από την κοινωνία ούτε καν από τις ίδιες, η εικόνα γυναικών χωρίς μαλλιά.

Κατάλληλες θεραπείες για τη γυναικεία τριχόπτωση

Ευτυχώς η σύγχρονη ιατρική έχει προχωρήσει και υπάρχει εξελιγμένα και άκρως ασφαλή θεραπευτικά πρωτόκολλά για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γυναικείας τριχόπτωσης.

Καταρχήν, πρέπει να απευθύνονται στον κατάλληλο γιατρό, ο οποίος είναι αυτός που διαθέτει αναγνωρισμένη κατάρτιση και εμπειρία στο αντικείμενο της τριχόπτωσης και μεταμόσχευσης μαλλιών. Μόνο ένας ειδικός επιτρέπεται να προτείνει και να εφαρμόσει θεραπεία και πάντα αφού πρώτα προβεί σε διάγνωση της έκτασης και της φύσεως του προβλήματος. Υπάρχουν δυστυχώς περιπτώσεις που λόγω ιατρικών παθήσεων απαγορεύονται ορισμένες θεραπείες, και αυτό μόνο οι ειδικοί μπορούν να το γνωρίζουν.

Γι’ αυτό, πρωταρχική σημασία έχει η σωστή διάγνωση από εξειδικευμένους γιατρούς. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και δε μπορούμε να ακολουθούμε τακτικές ‘σούπερ-μάρκετ’, όταν αφορά την υγεία των ανθρώπων.

Μία πρώτη μορφή θεραπείας που ακολουθούμε είναι η επονομαζόμενη συντηρητική αγωγή. Ουσιαστικά πρόκειται για αγωγή που δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Σ’ αυτού του είδους την αγωγή ακολουθούμε δύο προσεγγίσεις:

  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Θεραπεία με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες Αιμοπεταλίων (PRP)

Η δεύτερη μορφή θεραπείας είναι η μεταμόσχευση μαλλιών.

Συντηρητική αγωγή και αποτελέσματα

Στα αρχικά στάδια της τριχόπτωσης, οι γυναίκες ανταποκρίνονται πολύ καλά στη συντηρητική αγωγή.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο είδος αγωγής προτείνεται και στις περιπτώσεις γυναικών που πάσχουν από diffuse alopecia (διάχυτη αλωπεκία), γεγονός που αποτρέπει τη διενέργεια μεταμόσχευσης, καθώς δεν υπάρχει δότρια ζώνη.

BA1.jpg

Πώς λειτουργεί όμως η συντηρητική αγωγή;

Καταρχήν, να εξηγήσουμε ότι για τον όγκο της τρίχας σημασία έχει το πάχος και όχι το μήκος, γιατί είναι ανάλογο του τετραγώνου της ακτίνας. Άρα, και λίγο να αυξήσουμε το πάχος της τρίχας με τη συντηρητική αγωγή, μπορούμε να πετύχουμε θεαματική αύξηση του όγκου.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων όπως η Μινοξιδίλη, εξαιρετικά αποτελέσματα αποφέρει και η αναγεννητική ιατρική μέθοδος, όπως είναι το PRP (θεραπεία με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες Αιμοπεταλίων).

Το PRP δεν έχει καμία παρενέργεια και είναι εφαρμόσιμο σε όλες τις γυναίκες.

Τι κάνει το PRP τόσο αποτελεσματικό;

  • Το PRP (θεραπεία με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες Αιμοπεταλίων - Platelet Rich Plasma) εμπεριέχει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, τα οποία ενεργοποιούνται και κατά την έγχυσή τους στην πάσχουσα περιοχή απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες, δηλαδή πρωτεΐνες, που διεγείρουν την τριχοφυΐα. Σαφώς, απαιτεί ειδικό πρωτόκολλο για να γίνει σωστά.

Προληπτική θεραπεία για γυναίκες με μαλλιά που σπάνε

Η αναγεννητική μέθοδος PRP μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά. Είναι σύνηθες φαινόμενο παγκοσμίως, να το εφαρμόζουμε σε γυναίκες με λεπτά μαλλιά που σπάνε και δε μακραίνουν. Δυναμώνει το πάχος της τρίχας, άρα τον όγκο που είναι απαραίτητος για υγιή και δυνατά μαλλιά.

Μεταμόσχευση Μαλλιών

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η δεύτερη ιατρική μέθοδος αντιμετώπισης για τη γυναικεία τριχόπτωση. Στη Zontos Hair & Skin Clinic εφαρμόζουμε τα τελευταία ιατρικά πρωτόκολλα και εξελιγμένες τεχνικές που εγγυώνται φυσικά και πυκνά αποτελέσματα με διάρκεια.

BA2.jpg

Ο Δρ. Γεώργιος Ζώντος, MD, BSc, MSc, PhD, FISHRS, ABHRS, έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την πλούσια κατάρτιση και εμπειρία του, ενώ έχει διαπιστευμένη διεθνή εμπειρία με πάνω από 6.000 πετυχημένες επεμβάσεις σε ασθενείς που έπασχαν από τριχόπτωση.

Εκτελεί ο ίδιος τη διάγνωση και όλα τα στάδια της διενέργειας της μεταμόσχευσης μαλλιών με την πρωτοποριακή μέθοδο FUE, ώστε να είναι σίγουροι οι ασθενείς για το τελικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, μόνο στη Zontos Hair & Skin Clinic, ο γιατρός ακολουθεί μία ελάχιστη επεμβατική διαδικασία, η οποία μπορεί πολύ εύκολα να αποκαταστήσει την πυκνότητα στην προβληματική περιοχή, παίρνοντας τρίχες από την υγιή δότρια ζώνη. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό, είναι με την πρωτοποριακή μέθοδο της Κάθετης FUE Εξαγωγής (Vertical Extraction), που μειώνει τον τραυματισμό της δότριας ζώνης και βοηθά στη γρήγορη επούλωση της περιοχής. Η τοποθέτηση γίνεται με ειδικά εργαλεία τα οποία εγγυώνται την ακριβή γωνία και φορά των τριχών.

Αυτό αποτελεί και το κλειδί για φυσικά και εξαιρετικά αποτελέσματα.

Στη Zontos Hair & Skin Clinic δίνουμε μεγάλη σημασία στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή σας, και είμαστε δίπλα σας σε κάθε βήμα, για να αποκτήσετε τα μαλλιά που ονειρεύεστε.

gzontos.jpg

Για να κλείσετε το ραντεβού σας με τον Δρ. Ζώντο μπορείτε να επικοινωνήσετε:
· Email: info@zontoshairclinic.com
· Τηλέφωνο: +302108980750
H Zontos Hair & Skin Clinic βρίσκεται Ναπολέοντος Ζέρβα 18 Γλυφάδα ΤΚ 16675

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε:
Το επίσημο site: https://www.zontoshairclinic.com/
Την επίσημη σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/ZontosHairClinic
Την επίσημη σελίδα στο Instagram: https://www.instagram.com/zontos_hairclinic/