Your Insta-Questions: Προσέχω πολύ με τη μάσκα μου αλλά ακόμη βγάζω σπυράκια. Help!

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Your Insta-Questions: Προσέχω πολύ με τη μάσκα μου αλλά ακόμη βγάζω σπυράκια. Help!

Δεν πρέπει να ανησυχείς, υπάρχει εξήγηση 

Η μάσκα δεν προβλέπεται να φεύγει από τη ζωή μας σύντομα. Είναι μάλιστα πιο σημαντική από ποτέ συνεπώς δεν είναι διαπραγματεύσιμη η χρήση της. Έχουμε ωστόσο μιλήσει αρκετές φορές για τα θέματα που προκαλεί στην επιδερμίδα και το σημαντικότερο από αυτά είναι τα σπυράκια. Είναι κάτι που συμβαίνει αν δεν προσέχεις τι προϊόντα φοράς κάτω από τη μάσκα και αν δεν καθαρίζεις καλά την επιδερμίδα σου όμως... Πολλές παραπονιούνται για σπυράκια ενώ προσέχουν πραγματικά πολύ. Υπάρχει εξήγηση...

engin akyurt LyaZ6DaScxc unsplash

Τα σπυράκια ή μάλλον, η ακμή της μάσκας όπως τη λέμε πλέον, είναι κάτι που προκαλείται από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται όταν φοράς τη μάσκα σου. Το υγρό και σκιερό κλίμα που προκαλεί η μάσκα σε συνδυασμό με την ανάσα σου, φράσσει τους πόρους και ευνοεί τη δημιουργία βακτηρίων που προκαλούν σπυράκια. Η λύση που σου έχουμε προτείνει είναι σχολαστικός καθαρισμός και αποχή από το μακιγιάζ σε συνδυασμό με ειδικά προϊόντα. Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί δεν “πιάνει” αυτό που κάνεις.

Τα σπυράκια σου μπορεί να οφείλονται στο στρες και να μην έχουν σχέση με τη μάσκα και τη φροντίδα της επιδερμίδας σου. Βλέπεις, το στρες ενεργοποιεί τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού γιατί το σώμα μας το βλέπει σαν επίθεση. Έτσι, επιβραδύνει διάφορες, μη απαραίτητες διαδικασίες όπως για παράδειγμα την ανανέωση των κυττάρων στην επιδερμίδα. Αντίστοιχα, αυξάνει την παραγωγή ορμονών για να προστατευθεί και η κορτιζόλη είναι μία από αυτές.

engin akyurt Y K06KGg7ak unsplash

Η κορτιζόλη προκαλεί αλλαγές στην επιδερμίδα όπως για παράδειγμα αυξημένη παραγωγή σμήγματος και, αν συνδυάσεις αυτό με την παύση των άλλων λειτουργιών που είπαμε, καταλαβαίνεις ότι δεν περνάει καλά η επιδερμίδα μας. Έχουμε λοιπόν αλλαγές που η κάθε μία μας τις βιώνει διαφορετικά και ναι, τα σπυράκια είναι ένας τρόπος με τον οποίο αντιδρά η επιδερμίδα στο στρες. Σα να μην έφτανε αυτό, όσο περισσότερα σπυράκια βγάζεις, τόσο περισσότερο στρεσάρεσαι και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Είναι πολύ δύσκολο να πατήσεις ένα κουμπί και να σταματήσεις να στρεσάρεσαι με τα όσα βιώνουμε τον τελευταίο καιρό τα οποία δεν είναι λίγα αλλά πρέπει να προσπαθήσεις. Σε καμία περίπτωση μην σταματήσεις να καθαρίζεις το δέρμα σου και να προσέχεις όσο φοράς μάσκα, μην πειράζεις τα σπυράκια σου και επισκέψου έναν δερματολόγο. Θα σε καθησυχάσει και θα σου προτείνει περισσότερους τρόπους αντιμετώπισης.

Ως τότε να ξέρεις πως όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Κάνε υπομονή, προσπάθησε να είσαι αισιόδοξη και μην δίνεις τόση σημασία στα σπυράκια. Αντιμετωπίζονται, θα φύγουν και στο τέλος όλα θα πάνε καλά.

Διάβασε ακόμα: Βγάζεις σπυράκια στην πλάτη; Αυτά τα 5 λάθη κάνεις την ώρα του μπάνιου