Οδηγίες για να προστατεύσεις το δέρμα σου από τον καπνό και την φωτιά

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Οδηγίες για να προστατεύσεις το δέρμα σου από τον καπνό και την φωτιά

Είτε μείνεις μέσα παρακολουθώντας την καταστροφή, είτε πρόκειται να συνδράμεις με εθελοντική εργασία, διάβασε πώς θα προστατευτείς.

Καθώς οι πυρκαγιές κατασπαράσσουν τη χώρα μας, η φροντίδα της επιδερμίδας είναι ίσως το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σου, ειδικά όταν χάνονται περιουσίες, δάση και ζώα στις φλόγες.

Αν ωστόσο σπεύδεις στα σημεία εθελοντικά για βοήθεια ή ακόμα και αν παρακολουθείς υπομονετικά από το σπίτι την εξέλιξη της τραγωδίας, η επιδερμίδα σου επηρεάζεται από τη φωτιά και τον καπνό.

Αν λοιπόν έχεις την «πολυτέλεια» να ασχοληθείς με την επιδερμίδα σου αυτές τις ημέρες, σκεφτήκαμε να σου εξηγήσουμε τι ακριβώς της συμβαίνει γιατί τη νιώθεις πιο ξηρή αλλά και πώς να τη φροντίσεις.

Ποιες είναι οι δραματικές συνέπειες των πυρκαγιών στο περιβάλλον

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα σου εξαιτίας του καπνού;

Ο καπνός της πυρκαγιάς είναι γεμάτος ρύπους που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στο δέρμα. Οι πυρκαγιές παράγουν μια μεγάλη ποικιλία επιβλαβών ατμοσφαιρικών ρύπων και επιβλαβών αερίων, συμπεριλαμβανομένων σωματιδίων, πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, βαρέων μετάλλων και όζοντος (O3), που μπορούν να βλάψουν το δέρμα.

kapnos

Πώς θα προστατευτείς;

Αρχικά, αν πρόκειται να σπεύσεις για εθελοντισμό φρόντισε να φορέσεις βαμβακερά, ΟΧΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ, ρούχα που καλύπτουν τα πόδια και τα χέρια σου. Μην σκέφτεσαι τη ζέστη, σκέψου πώς θα προστατεύσεις την επιδερμίδα σου από τη φωτιά και τον καπνό.

ΦΟΡΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ. Δεν μπορούμε να το τονίσουμε αρκετά, πρέπει να το κάνεις. Δεν έχει σημασία αν ο ήλιος έχει κρυφτεί, πρέπει να φορέσεις αντηλιακό, τέλος.

Μην φορέσεις προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ. Το άρωμα αποκλείεται βεβαίως, και φρόντισε το αποσμητικό σου να μην περιέχει αλκοόλ.

Αν μείνεις μέσα κλείσε τα παράθυρα όπως συμβουλεύουν τόσες μέρες οι ειδικοί. Αν έχεις ιονιστή ενεργοποίησέ τον


https://www.instagram.com/p/CSNUduBsApt/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Conscious beauty: Ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση και να κάνεις αυτό που πρέπει για τον πλανήτη

Πώς θα φροντίσεις το δέρμα σου

Αν έχεις βγει έξω αφαίρεσε άμεσα τα ρούχα σου. Υπάρχουν μικροσκοπικά σωματίδια που διαπερνούν τις βαμβακερές ίνες και φτάνουν στο δέρμα. Κάνε μπάνιο και φόρα καθαρά, μη συνθετικά ρούχα.

Μετά το μπάνιο σου βάλε ενυδατικά προϊόντα χωρίς αλκοόλ που περιέχουν αντιοξειδωτικούς παράγοντες. Η Βιταμίνη C ή Ε θα βοηθήσει πολύ όπως και το υαλουρονικό οξύ.

Αν παρατηρήσεις ερεθισμό σπεύσε σε έναν δερματολόγο. Η φωτιά κατακαίει και δηλητηριώδη φυτά, απελευθερώνοντας τοξικά στοιχεία στον καπνό που μπορεί να ερεθίσουν παρατεταμένα την επιδερμίδα.

Ό, τι και αν κάνεις πρόσεχε σε παρακαλούμε. Θρηνούμε ήδη τα δάση μας, τα ζώα μας, τις χαμένες περιουσίες των συνανθρώπων μας, ας μην έχουμε περισσότερες απώλειες. Ας μείνουμε δυνατοί και υγιείς για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο, για να φυτέψουμε ξανά και να κλείσουμε τις πληγές μας.

Πρώτες βοήθειες εγκαυμάτων: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις