Paradoxical adipose hyperplasia: Η επιπλοκή θεραπείας που κατέστρεψε το πρόσωπο της Evangelista

Μαρία Ροδίτη
Paradoxical adipose hyperplasia: Η επιπλοκή θεραπείας που κατέστρεψε το πρόσωπο της Evangelista

Το super model που μεσουράνησε στα 90’s μίλησε δημόσια για την παράδοξη υπερπλασία του λιπώδους ιστού.

Είμαστε το ωραίο φύλο. Είμαστε αυτές που «παλεύουμε» καθημερινά για την εμφάνισή μας, για να είμαστε περιποιημένες και θελκτικές. Το κάνουμε για τον εαυτό μας, ναι! Το κάνουμε, όμως, για να αρέσουμε και στους άλλους.

Αυτό μεταφράζεται σε αρκετά χρήματα σε beauty προϊόντα, σε θεραπείες ομορφιάς και ινστιτούτα. Κι αν οι απλές γυναίκες κάνουν όλα αυτά για την εικόνα τους, φαντάσου πόσα περισσότερα κάνουν οι γυναίκες που επέλεξαν το επάγγελμά τους να έχει άμεση σχέση με την ομορφιά.

«Παραμορφώθηκε το πρόσωπό μου»: Η κραυγή αγωνίας της θεάς των catwalks Linda Evangelista

Μιλώ για τη Linda Evangelista, το supermodel που μεσουράνησε στη δεκαετία του '90 μαζί με άλλα μοντέλα, όπως η Naomi Campbell, η Cindy Crawford και η Claudia Schiffer.

Η Linda Evangelista, λοιπόν, η οποία την τελευταία πενταετία έχει χαθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, αποκάλυψε με ένα post στο Instagram τον Γολγοθά που περνάει και τη δραματική αλλαγή στην εμφάνισή της, λόγω μιας θεραπείας ομορφιάς.

Το μήνυμα της Linda Evangelista

«Σήμερα έκανα ένα μεγάλο βήμα για να διορθώσω ένα λάθος που υπέστην και το κράτησα για μένα για πάνω από πέντε χρόνια. Για τους θαμυαστές μου, που αναρωτήθηκαν γιατί δεν εργάζομαι ενώ η καριέρα των συνομηλίκων μου συνεχίζει με ανοδική πορεία, ο λόγος είναι ότι παραμορφώθηκα βάναυσα από τη διαδικασία Zeltiq’s CoolSculpting που έκανε το αντίθετο από αυτό που υποσχόταν.

evangelista post

Το post της Linda Evangelista

Τα λιποκύτταρά μου αυξήθηκαν, δεν μειώθηκαν, και με άφησε μόνιμα παραμορφωμένη ακόμη και μετά από δύο επώδυνες, ανεπιτυχείς, διορθωτικές επεμβάσεις. Έχω γίνει, όπως περιέγραψαν τα Μέσα Ενημέρωσης, ‘’αγνώριστη’’», εξομολογήθηκε με ένα post στο Instagram η Linda Evangelista.

Και πρόσθεσε: «Έχω παράδοξη υπερπλασία του λιπώδους ιστού ή PAH, μια επιπλοκή για την οποία κανένας δεν με ενημέρωσε ότι μπορεί να συμβεί. Το PAH, όχι μόνο έχει καταστρέψει τη ζωή μου, αλλά με έχει οδηγήσει σε έναν κύκλο βαθιάς κατάθλιψης, βαθιάς λύπης και μίσους για τον εαυτό μου. Έχω καταντήσει ερημίτης. Με τη νομική αγωγή που έκανα, θέλω να απαλλάξω τον εαυτό μου από την ντροπή και να δημοσιοποιήσω την ιστορία μου. Κουράστηκα να ζω έτσι. Θα ήθελα να βγω από την πόρτα μου και να περπατώ με το κεφάλι ψηλά, χωρίς να είμαι έτσι όπως είμαι».

Τι είναι η κρυολιπόλυση και η paradoxical adipose hyperplasia

Η κρυολιπόλυση είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος απώλειας τοπικού πάχους με μη επεμβατικό τρόπο.

Η μέθοδος ανακαλύφθηκε από ιατρικές ερευνητικές ομάδες του Harvard και βασίστηκε στο αδύναμο σημείο των λιποκυττάρων: το ψύχος! Διαπιστώθηκε, λοιπόν, από τις επιστημονικές μελέτες, ότι όταν τα λιποκύτταρα εκτίθενται σε χαμηλή θερμοκρασία, κρυσταλλοποιούνται και πεθαίνουν, χωρίς να βλάπτονται οι υπόλοιποι ιστοί του δέρματος.

Στη συνέχεια, τα νεκρά λιποκύτταρα αποβάλλονται σταδιακά από τον οργανισμό με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο και μέσω της λεμφικής οδού.



Η κρυολιπόλυση γίνεται σε κοιλιά, στομάχι, γλουτούς (τα γνωστά ψωμάκια), μηρούς, πλαϊνά πλάτης και μέσης, γόνατα και μπράτσα.

Η παράδοξη υπερπλασία του λιπώδους ιστού (aka paradoxical adipose hyperplasia) είναι μια επιπλοκή της κρυολιπόλυσης. Στο παρελθόν, θεωρείτο σπάνια, σήμερα ωστόσο φαίνεται να μην είναι και τόσο σπάνια.

Η PAH, λοιπόν, είναι η τοπικά εντοπισμένη σκλήρυνση του λίπους μετά την κρυολιπόλυση και έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση αντί τη συρρίκνωση των περιοχών του σώματος στις οποίες έχει γίνει θεραπεία κρυολιπόλυσης.

Αυτή η επιπλοκή εμφανίζεται λίγες εβδομάδες μετά τη θεραπεία κρυολιπόλυσης και το αποτέλεσμα είναι ένα ορατό διογκωμένο στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα. Ωστόσο, μπορεί να επιβεβαιωθεί ως επιπλοκή μόνο έξι μήνες μετά την κρυολιπόλυση.

Σύμφωνα με ειδικούς, η παράδοξη υπερπλασία λιπώδους ιστού διορθώνεται με μια διαδικασία λιποαναρρόφησης λέιζερ, γνωστή ως λιπόλυση λέιζερ.