Contouring 101: Όλα τα tips για να το κάνεις σωστά

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Contouring 101: Όλα τα tips για να το κάνεις σωστά

Το contouring ζει και βασιλεύει και ήρθε η ώρα να φρεσκάρουμε τη μνήμη σου αλλά και τις γνώσεις σου. Πώς θα επιλέξεις τη σωστή απόχρωση; Που τοποθετούνται οι σκιές; Ποιο προϊόν να επιλέξεις; Όλα εδώ.

Το contouring είναι η τέχνη της φωτοσκίασης, και δεν είναι νέα τεχνική. Δεν την εφηύραν οι Kardashians, απλά την έκαναν γνωστή και εμείς (οι δημοσιογράφοι) τη μετατρέψαμε σε τάση. Καλά κάναμε! Το contouring είναι ο τέλειος τρόπος για να βελτιώσεις ή και να αλλάξεις το σχήμα του προσώπου ή των χαρακτηριστικών σου (σε πρόσωπο και σώμα) και δεν θα φύγει ποτέ από τη «μόδα».

Ακόμα και τώρα που οι τάσεις θέλουν το μακιγιάζ πολύ πιο φυσικό, το contouring έχει θέση στη ζωή σου. Έχουμε όμως να μιλήσουμε τόσο καιρό για αυτό που νομίζουμε ότι έχεις (εντάξει, και έχουμε) ξεχάσει τα πάντα. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε μία ανακεφαλαίωση για να φρεσκάρουμε μνήμη και γνώσεις επάνω στο contouring και θα ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά.


https://www.instagram.com/tv/CY_TjWXFCv-/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Tips μακιγιάζ από τη makeup artist Χαρά Παπανικολάου για να μη φαίνονται οι ρυτίδες στα μάτια

Το παιχνίδι με τις σκιές

Το contouring aka φωτοσκίαση, είναι ένα παιχνίδι σκιών. Σκουραίνεις σημεία του προσώπου και φωτίζεις άλλα έτσι ώστε να δημιουργηθούν γωνίες και διαφορετικά σχήματα. Τα πιο συνηθισμένα σημεία του προσώπου στα οποία γίνεται contouring είναι τα μάγουλα, η μύτη και το πιγούνι. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο, ότι δεν μπορείς να το κάνεις σε όποιο χαρακτηριστικό σου θέλεις να βελτιώσεις ή να τονίσεις (βλ. ντεκολτέ)

Οι αποχρώσεις

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όλες, είναι το να προσπαθούμε να κάνουμε contouring με τα bronzers μας. Τα bronzers δεν έχουν το σωστό χρώμα. Μιμούνται το εφέ του ήλιου στην επιδερμίδα, όχι το χρώμα των σκιών που δημιουργούνται φυσικά στο πρόσωπό μας.

Η σωστή απόχρωση για την κάθε μία από εμάς, είναι έναν ή δύο τόνους πιο σκούρα από το φυσικό χρώμα της επιδερμίδας μας. Εναλλακτικά, το taupe και οι διαβαθμίσεις στην έντασή του, είναι η πιο ασφαλής-πασπαρτού επιλογή.

taupe

Taupe στα ελληνικά ονομάζεται το τεφρόχρωμα ή αλλιώς τεφρόχρουν χρώμα που θυμίζει τέφρα δηλαδή στάχτη. Είναι ένα ουδέτερο χρώμα πολύ εύκολο να ταιριάξει και να αναμειχθεί με κάθε τόνο επιδερμίδας.

TikTok beauty! Το hack για πορσελάνινη επιδερμίδα που έγινε viral

Ο τόνος

Ναι, ναι ο τόνος και όταν λέμε τόνος, εννοούμε ο τόνος της επιδερμίδας. Αν δεν επιλέξεις το taupe για το contouring σου, το οποίο είναι χρώμα πασπαρτού, πρέπει να εξετάσεις αν έχεις θερμό ή ψυχρό τόνο επιδερμίδας. Έχουμε πει ότι, για να το ελέγξεις αυτό θα πρέπει να κοιτάξεις τις φλέβες σου.

contouring3

Αν φαίνονται μπλε κάτω από την επιδερμίδα, τότε έχεις ψυχρό τόνο. Αν φαίνονται πιο πράσινες, τότε έχεις θερμό. Αν δεν μπορείς ακριβώς να καταλάβεις έχεις ουδέτερο τόνο και σου πάνε όλα. Αν ωστόσο είσαι στην ψυχρή πλευρά, θα πρέπει να επιλέξεις προϊόντα που είναι 1 ή 2 τόνους πιο σκούρα από το δέρμα σου ΚΑΙ ψυχρά. Αντίστοιχα, θα κάνεις το ίδιο και αν έχεις θερμή επιδερμίδα. Έτσι μόνο θα έχεις ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα και θα καταφέρεις να κάνεις contouring που δεν θα φαίνεται για κανένα λόγο.

Τα εργαλεία

Όπως σε κάθε δουλειά, έτσι και στο μακιγιάζ, τα πινέλα καθορίζουν το αποτέλεσμα. Αν θέλεις το contouring σου να είναι ελαφρύ και δεν θέλεις να σκιάσεις έντονα κάποιο σημείο, τότε θα επιλέξεις ένα πινέλο που να είναι αφράτο και με μακριές τρίχες. Έτσι θα έχεις ένα πιο diffused αποτέλεσμα.

BRUSHES CONTOUR

Αντιθέτως, αν θέλεις πιο έντονη σκίαση και ποιο σμιλεμένο αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να επιλέξεις ένα πινέλο με πιο πυκνές και κοντές τρίχες όπως τα πινέλα Kabuki. Ναι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το beauty blender σου αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις κάποιο κρεμώδες προϊόν και το αποτέλεσμα θα βρίσκεται κάπου στη μέση.

Summer glow! Tips για να δείχνεις σα να γύρισες από διακοπές όλο τον χειμώνα

Το προϊόν

Η powder VS cream κουβέντα παραμένει ανοιχτή γιατί πρόκειται περισσότερο για θέμα προτίμησης παρά οτιδήποτε άλλο. Αν θέλεις όμως να βάλεις και τον τύπο της επιδερμίδας σου στην εξίσωση, τότε θα διαλέξεις ένα προϊόν contouring σε μορφή πούδρας αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα και ένα κρεμώδες αν έχεις ξηρή.

contouring2

Η εξάσκηση

Το κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό και οι επιθυμίες της κάθε μίας από εμάς διαφέρουν. Οι παραπάνω κανόνες είναι γενικοί αλλά υπάρχουν και ειδικότεροι, κανόνες για το δικό σου πρόσωπο. Αυτούς θα πρέπει να τους ανακαλύψεις μόνη σου. Δοκίμασε προϊόντα και εντάσεις, βρες τι σε βολεύει και τι σου ταιριάζει και διασκέδασέ το. Το contouring είναι ένα «εργαλείο» για εσένα, δεν είναι καταναγκαστικό έργο ούτε και κάποιο διαγώνισμα, have fun girl!

Δες τώρα μερικά αγαπημένα προϊόντα για contouring κάνοντας scroll προς την παρακάτω gallery. Τι νόμιζες; Ότι θα σε αφήναμε έτσι;