Νερολί: Το συστατικό που οφείλουμε στην ταπεινή νεραντζιά θα γίνει η νέα σου εμμονή

Νερολί: Το συστατικό που οφείλουμε στην ταπεινή νεραντζιά θα γίνει η νέα σου εμμονή

Το νερολί μπορεί να είναι δροσερό, φρέσκο και «καθαρό», αλλά μπορεί να γίνει sexy και αισθησιακό αν το αναζητήσεις μέσα στο κατάλληλο άρωμα. Διάβασε τα πάντα εδώ…

Το Neroli είναι μια από τις πλέον αγαπημένες αρωματικές νότες και ιδιαίτερα δημοφιλής στις αρωματικές συνθέσεις λουλουδιών. Πώς γίνεται να σου μιλώ εγώ για κάτι τέτοιο θα αναρωτιέσαι… Λογικό να παραξενεύεσαι. Είναι μία νότα πολύ φρέσκια και δροσερή, πολύ λουλουδένια και οριακά παιδική. Είναι όμως και μία super fresh μυρωδιά που θυμίζει καθαριότητα, καλοκαίρι και άνοιξη. Από τι παίρνουμε όμως το νερολί;

ΝΕΡΟΛΟ

Το νερολί το παίρνουμε από τα άνθη της νεραντζιάς. Ναι, ναι, από τα άνθη αυτού του δέντρου που στολίζει όλους σχεδόν τους δρόμους στην πόλη και μοσχοβολά με το που μπαίνει η άνοιξη. Πολλοί, μπερδεύουν το νερολί με το άνθος της πορτοκαλιάς (η νεραντζιά είναι η πικρή πορτοκαλιά άλλωστε) αλλά διαφέρουν και –ως συνήθως- η διαδικασία απόκτησης του αρώματος κάνει τη διαφορά.

neroli 86898.1509828969

Μοσχοκάρυδο: Η πιο sexy νότα που μπορεί να περιέχει ένα άρωμα

Ενώ το νερολί λαμβάνεται με απόσταξη ατμού φρεσκοκομμένων μπουμπουκιών, οι νότες του άνθους της πορτοκαλιάς λαμβάνεται με τη χρήση διαλύτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διαφορά στο τελικό οσφρητικό αποτέλεσμα. Το νερολί είναι πιο αέρινο και πιο πράσινο, ενώ τα άνθη πορτοκαλιάς είναι ελαφρώς πιο γλυκά, με έντονη την παρουσία του πορτοκαλιού.

img 7341

Το νερολί λοιπόν, το άνθος της ταπεινής νεραντζιάς της οποίας τα φρούτα μένουν ανεκμετάλλευτα στα δέντρα (δεν μπορούμε να τα φάμε), μας προσφέρει ένα άρωμα εκλεπτυσμένο και δροσερό, τόσο φρέσκο και σαγηνευτικό που το λατρεύω μέχρι και εγώ (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) που οτιδήποτε μυρίζει λουλούδια το κοιτάζω με το φρύδι σηκωμένο (και κλειστή μύτη). Το νερολί όμως έχει και πλούσια ιστορία..

Coffee culture: όταν ο καφές στο άρωμα έπαψε να έχει φύλο

Anna Maria de la Tremoille

Το όνομα «Neroli» λέγεται προέρχεται από μια μικρή ιταλική πόλη κοντά στη Ρώμη, και τους βασιλείς του 17ου αιώνα που ζούσαν εκεί. Η πριγκίπισσα Anna Maria de la Tremoille από τη Nerola της Ιταλίας, ερωτεύτηκε το άρωμα, το οποίο γέμιζε τον αέρα την άνοιξη. Η πριγκίπισσα Άννα Μαρία αγάπησε τόσο πολύ το άρωμα της νεραντζιάς, που έγινε η πρώτη η οποία απόσταξε τα άνθη της για να φτιάξει το αιθέριο έλαιο Neroli, το οποίο χρησιμοποιούσε για να αρωματίζει τα ρούχα, τα γάντια και τα μπάνια της. Τόσο αγάπησε το άρωμα που έγινε γνωστή ως «Princess Nerola», εισάγοντας το άρωμα στην πατρίδα της, ξεκινώντας μια τρέλα για το άρωμα και τελικά δίνοντάς του το όνομά της.

79FB5A31 8BB3 4F70 A3C1 1B01358C3FF2

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα περπατήσεις κάτω από τις ολάνθιστες νεραντζιές πάρε μία βαθιά ανάσα και θυμήσου ότι, από αυτά τα δέντρα στα οποία δεν δίνουμε σημασία και από αυτά τα άνθη που βρίσκονται σε αφθονία γύρω σου, φτιάχνονται μερικά από τα ακριβότερα και πιο ιδιαίτερα αρώματα. Και μιας που το έφερε η κουβέντα…

Oud: Ο «μαύρος χρυσός» της αρωματοποιίας που μυρίζει διαφορετικά από επιδερμίδα σε επιδερμίδα

Παρακάτω σου έχω συγκεντρώσει τα δικά μου αγαπημένα αρώματα με νερολί. Δεν είναι βόμβες λουλουδιών. Είναι sexy και σαγηνευτικά, είναι το νερολί αλλιώς και αλλιώτικο και θέλω πολύ να πας να τα μυρίσεις.

CHANEL, LES EXCLUSIFS DE CHANEL 1957 EAU DE PARFUM

Mε ακόρντα λευκού μόσχου και νότες από περγαμόντο, ίριδα και νερόλι, κέδρο, μέλι και πούδρα.

CHANEL LES EXCLUSIFS DE CHANEL 1957 EAU DE PARFUM

Factsheet: Το 1957, η Gabrielle Chanel έλαβε το βραβείο μόδας Neiman Marcus στο Ντάλας. Παγκοσμίως –πλέον- γνωστή για το δημιουργικό της ταλέντο, αναζήτησε σπάνια, προσεκτικά επιλεγμένα συστατικά με σκοπό να τα αναδείξει. Το 1957 είναι η εκλεπτυσμένη, οσφρητική υπογραφή του οίκου.

DIPTYQUE, L' EAU NEROLI

Με νότες από νερολί, εστραγκόν, εσπεριδοειδή, λουίζα, περγαμόντο, άνθη πορτοκαλιάς, κέδρο, musk και μελισσοκέρι.

DIPTYQUE L EAU NEROLI

Factsheet: Στην Καλαβρία, την ώρα της συγκομιδής του νερολί, ο αέρας γεμίζει με το άρωμά του αλλά και το άρωμα των περγαμόντων που φυτρώνουν εκεί κοντά, της γύρης και των πράσινων φύλλων. Με το πρώτο ψέκασμα, μπορείς σχεδόν να ακούσεις τον απαλό ήχο του φυλλώματος ενώ τα λουλούδια μαζεύονται, σαν πρόσκληση σε la dolce vita.

JO MALONE, BASIL & NEROLI

Με νότες από βασιλικό, νερολί, βετιβέρ και λευκό μόσχο.

JO MALONE BASIL NEROLI

Factsheet: Το flirty και τόσο λουλουδένιο νερολί συνδυάζεται μοναδικά με τον δροσερό βασιλικό σε ένα άρωμα τόσο British και παιχνιδιάρικο. Αυτό το άρωμα είναι το μοντέρνο, fresh και διασκεδαστικό Λονδίνο στα καλύτερά του.

TOM FORD, PRIVATE BLEND NEROLI PORTOFINO EAU DE PARFUM

Με νότες από νερόλι Τυνησίας, περγαμόντο Ιταλίας, λεμόνι Σικελίας, άνθη πορτοκαλιάς και λεβάντα.

TOM FORD PRIVATE BLEND NEROLI PORTOFINO EAU DE PARFUM

Factsheet: Το 2007, ο Tom Ford αποκάλυψε το άρωμα που έμελλε να γίνει ένα από τα πλέον καλοκαιρινά best sellers. Το σαγηνευτικό Neroli Portofino, είναι εμπνευσμένο από τη συναρπαστική ομορφιά, τις δροσερές αύρες, τα δροσερά καθαρά νερά, τα πλούσια φυλλώματα και την αίγλη της πόλης Portofino στην Ιταλική Rivera από την οποία πήρε το όνομά του.

YSL, LE VESTIAIRE DES PARFUMS SAHARIENNE EAU DE PARFUM

Με νότες από Πετίτ γρέιν, νερολί και λευκό μόσχο.

YSL LE VESTIAIRE DES PARFUMS SAHARIENNE EAU DE PARFUM

Factsheet: Εμπνευσμένη από τις εμβληματικές δημιουργίες του Monsieur Yves Saint Laurent, η συλλογή αρωμάτων Le Vestiaire des Parfums, ερμηνεύει την γκαρνταρόμπα του couturier: Σμόκιν, Caban, σακάκι Safari, Μπλούζα, Caftan. Το Saharienne είναι ένα άρωμα που αντανακλά την περιπέτεια στα χρώματα της άμμου, ένα ατελείωτο καλοκαίρι με λαμπερό ήλιο, ντυμένο με το βαμβακερό σακάκι σαφάρι που δένει με την έρημο.

BYREDO, SUNDAZED EAU DE PARFUM

Με νότες από λεμόνι, μανταρίνι, νερολί, αραβικό γιασεμί, musk και καραμέλα.

BYREDO SUNDAZED EAU DE PARFUM

Factsheet: Η λέξη Sundazed είναι επίθετο και αναφέρεται στο να σε παρασύρει ο ήλιος σε μια κατάσταση καλοκαιρινής ευδαιμονίας σε ένα μέρος όπου ο χρόνος σταματά, σε μια ονειροπόληση στα μέσα του καλοκαιριού. Με λίγα λόγια, το συγκεκριμένο άρωμα είναι το καλοκαίρι σε υγρή μορφή.

COMME DES GARÇONS, MARSEILLE

Με νότες από σαπούνι Μασσαλίας, νερολί, λευκά άνθη κεχριμπάρι και musk.

COMME DES GARÇONS MARSEILLE

Factsheet: Ένα άρωμα πολύ διαφορετικό από αυτά που μας έχει συνηθίσει ο οίκος. Εμπνευσμένο από το Savon de Marseille, το σαπούνι Μασσαλίας, που παράγεται στη Νότια Γαλλία και μυρίζει καθαριότητα. Σε συνδυασμό με το νερολί, ένα ψέκασμα σε κάνει να νιώθεις ότι καθαρίζει μέχρι και η ψυχή σου.

PRADA, OLFACTORIES UN CHANT D'AMOUR EAU DE PARFUM

Με νότες από νερολί, βαμβάκι, περγαμόντο, άνθη πορτοκαλιάς, musk, γιασεμί, κρίνο της κοιλάδας, και βενζόη.

UN CHANT

Factsheet: Ένα από τα 10 αρώματα της συλλογής Olfactories της Prada, που «δανείζονται» τα ονόματά τους από ποπ τραγούδια και ταινίες περασμένων δεκαετιών. Το Un Chant D'Amour πήρε το όνομά του από την ταινία του Jean Genet «A Song of Love» και είναι ένα χαλαρωτικό άρωμα εμπνευσμένο από το βαμβάκι και τον τρυφερό έρωτα που δεν έχει φύλο.

LE LABO, NEROLI 36 EAU DE PARFUM

Με νότες από νερολί, άνθη πορτοκαλιάς, αλδεΰδες και γιασεμί, τριαντάφυλλο, μόσχο, βανίλια και τόνκα.

LE LABO NEROLI 36 EAU DE PARFUM

Factsheet: Ένα άρωμα ελαφρύ που αφήνει ωστόσο τη σφραγίδα του με τις λουλουδένιες νότες που θυμίζουν ευφορία, κομψότητα και γοητεία όλα σε ένα μπουκάλι.

MAISON MARGIELA, REPLICA FLYING EAU DE PARFUM

Με νότες από άνθη πορτοκαλιάς, περγαμόντο και νερολί, ανθός αμυγδάλου και υλάνγκ υλάνγκ, μόσχο και βρύα.

margiela

Factsheet: Το Flying ήταν το πρώτο eau de parfum που κυκλοφόρησε από τον οίκο Maison Margiela. Θυμίζει τον παγωμένο, δροσερό αέρα κατά τη διάρκεια μάις πτήσεις, και μας καλεί να φτάσουμε σε νέα ύψη, να ξεφύγουμε από τη βαρύτητα, να ονειροπολήσουμε στους απέραντους ουρανούς.