Smells like trouble: Το λάβδανο είναι ο πιο sexy αρωματικός ψίθυρος που ή αγαπάς ή μισείς

Smells like trouble: Το λάβδανο είναι ο πιο sexy αρωματικός ψίθυρος που ή αγαπάς ή μισείς

Το λάβδανο το «ακούς» να «ψιθυρίζει» στις αισθήσεις σου, το ακούει και όποιος σε πλησιάσει αρκετά. Είναι η πιο εξωτική και γνώριμη, ιδιαίτερη και sexy νότα που μπορεί να έχει ένα άρωμα.

Το φυτό κίστος, φύεται στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και η απόσταξη των φύλλων του, παράγει την ξηρή ρητινώδη ουσία που ονομάζεται λάβδανο. Ουσιαστικά, το λάβδανο είναι μια ακόμη ρητίνη όπως το κεχριμπάρι και η βενζόη, αλλά έχει μία ωμή «σκληρότητα», σε αντίθεση με τη γλυκύτητα του κεχριμπαριού. Το λάβδανο έχει κάτι το ζωώδες, το «βρώμικο» (με την καλή έννοια), και η μυρωδιά του για πολλούς, σχεδόν θυμίζει... σεξ (#notsorry). Γι’ αυτό είναι και μία μυρωδιά που διχάζει. Για κάποιους, είναι η μυρωδιά του παραδείσου, για άλλους, είναι η μυρωδιά από την κόλαση. Ο καθένας φαίνεται να έχει διαφορετική αντίδραση στο λάβδανο γι’ αυτό και εμείς θα το εξερευνήσουμε σήμερα. Ας πάμε όμως πίσω στον χρόνο, όπως συνηθίζουμε.

Copy of Copy of Copy of Unnamed Design

A little bit of history

Ο Θεόφραστος και ο Πλίνιος αναφέρουν το λάβδανο στα πονήματά τους, το ίδιο και ο Ηρόδοτος στο βιβλίο «Θάλεια» (ένα από τα συνολικά 9, που πήραν το όνομά τους από τις Μούσες). Ο Ηρόδοτος αναφέρει: «Το Λήδανο, το οποίο οι Άραβες αποκαλούν λάδανο, συλλέγεται με έναν πολύ παράξενο τρόπο. Η συγκομιδή του γίνεται χτενίζοντας τα γένια των κατσικιών, στα οποία κολλά, αφού εκείνες έχουν τραφεί στους θάμνους. Παρ’όλο που βρίσκεται στο πλέον ανορθόδοξο μέρος, έχει το πιο γλυκό άρωμα από όλες τις ουσίες, και είναι αυτό που οι Άραβες καίνε κυρίως ως θυμίαμα. Για τα μπαχαρικά της Αραβίας, ας μην ειπωθεί κάτι περισσότερο. Ολόκληρη η χώρα μυρίζει από αυτά και αποπνέει μια θαυμάσια γλυκιά μυρωδιά».

Λιβάνι: Η μυρωδιά που ένωνε τον άνθρωπο με τον Θεό είναι η πιο μυστηριώδης νότα για το άρωμά σου

goats.JPG

Smells like…

Όπως και τα ρητινώδη ξαδέρφια του, η βενζόη και το μύρο, το λάβδανο βοηθά στην επέκταση και στη σταθεροποίηση της επίδρασης των πιο ασταθών αρωμάτων. Η πραγματική και εξαιρετική αξία του λάβδανου ωστόσο, βρίσκεται απλά στον τρόπο που μυρίζει. Βλέπεις, το αρωματικό προφίλ του λάβδανου είναι ακραία περίπλοκο. Είναι μία αβάσταχτα εξωτική μυρωδιά αλλά παράλληλα άνετη και πολύ οικεία. Θυμίζει δέρμα και συνάμα ξύλο, ενώ φέρνει στο νου τόσο εικόνες πολυτέλειας, όσο και ξεχασμένα εργαστήρια ξυλουργών.

Έχει λοιπόν ξυλώδη, γήινα, καπνιστά και musky επίπεδα που «μιλούν» διαφορετικά στον κάθε ένα. Αν με ρωτάς, για εμένα το λάβδανο μυρίζει σαν επιδερμίδα τυλιγμένη σε μέλι, με μία ιδέα από τη μυρωδιά του χώματος μετά τη βροχή. Η πολυπλοκότητά του άλλωστε, είναι και ένας από τους λόγους που γοήτευε τους ανθρώπους από την αρχαιότητα. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η μυρωδιά του λάβδανου, επηρεάζει το υποσυνείδητο βαθιά γειώνοντας το πνεύμα, θερμαίνοντάς το και προσθέτοντας γενναίες δόσεις αισθησιασμού.

labdanum-resinoid-500x500.jpg

Orris: Το πιο πολύτιμο συστατικό της αρωματοποιίας προέρχεται από ένα άνθος χωρίς μυρωδιά

Σύμφωνα με τους θρύλους και την ιστορία, το άρωμα του λάβδανου ήταν τόσο εθιστικά πολυτελές και αισθησιακό, που το θυμίαμα που έφερε το άρωμά του έκαιγε στο βωμό του ναού της Αφροδίτης μέρα και νύχτα. Σήμερα, το μεθυστικό λάβδανο, αυτός ο συνδυασμός της επιδερμίδας με το γλυκό, ζεστό μέλι, είναι το θεμελιώδες συστατικό για πολλά αρώματα. Ο διάσημος Γάλλος αρωματοποιός Guillaume Flavigny, έχει δηλώσει ότι το λάβδανο είναι η αγαπημένη του νότα και ότι λατρεύει «να παίζει με αυτή τη τις ζεστή, κρεμώδη, μυστηριώδη και ζωηρή ρητίνη» όταν δημιουργεί ένα νέο αφροδισιακό άρωμα.

So hot…

Το λάβδανο επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η πιο sexy νότα εκεί έξω αλλά δεν γίνεται. Όπως ανέφερα και νωρίτερα, είναι μία μυρωδιά που διχάζει ακραία, και έτσι δεν μπορεί επίσημα να λάβει αυτόν τον τίτλο. Ανεπίσημα ωστόσο, και επειδή τα λέμε μεταξύ μας, μπορώ να πω ότι το λάβδανο… smells like trouble και να σε προσκαλέσω να δεις παρακάτω τα δικά μου αγαπημένα αρώματα που το περιέχουν, κλείνοντάς σου το μάτι πονηρά.

Το γιασεμί είναι το άρωμα της ευτυχίας και εδώ θα βρεις τα 10 καλύτερα

CHANEL, LES EXCLUSIFS DE CHANEL 31 RUE CAMBON

Με νότες από περγαμόντο, πιπέρι και νότες πρασίνου, ίριδα, υλάνγκ-υλάνγκ και τριαντάφυλλο, πατσουλί και λάβδανο.

chanel.png

Facts: 31 rue Cambon είναι το επίκεντρο του κόσμου της Gabrielle Chanel. Η εμβληματική διεύθυνση, παραμένει σύμβολο της διαχρονικής κομψότητας του Οίκου, ενός χώρου που συνδύαζε την παράδοξη αγάπη της Mademoiselle τόσο για την απλότητα όσο και για το μπαρόκ στυλ. Αυτό το μυστηριώδες και αισθησιακό άρωμα αιχμαλωτίζει τα αντικρουόμενα πάθη της.

EDITIONS DE PARFUMS FREDERIC MALLE, PROMISE PERFUME

Με νότες από Ροζ Πιπέρι, Έλαιο Δεντρολίβανου, μήλο, Έλαιο Ρόδου Βουλγαρίας, απόσταξη Τούρκικου Ρόδου, Έλαιο Γαρύφαλλου, Πατσουλί, Amboroxan, λάβδανο και κυπριόλη.

Promise.png

Facts: Έμπνευση για το Promise, στάθηκε η ιερή αξία που έχει το άρωμα στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε όταν ο ίδιος ο προφήτης Μωάμεθ, φόρεσε άρωμα και είδε τον αρωματισμό του εαυτού του ως αναπόσπαστο μέρος της τελετουργίας καθαρισμού πριν από την προσευχή.

YSL, LE VESTIAIRE DES PARFUMS - EDITION COUTURE - 6 PLACE SAINT SULPICE EAU DE PARFUM

Με νότες από essence περγαμόντου, essence από σαφράν, δέρμα και λάβδανο.

ysl.png

Facts: Η διεύθυνση 6 Place Saint Sulpice, φιλοξενεί μία από τις παλαιότερες μπουτίκ του οίκου. Σήμερα, η θρυλική αυτή διεύθυνση, φιλοξενεί τα νέα σχέδια του Yves Saint Laurent και το άρωμά της μεταφράστηκε στο 6 St Sulpice Eau de Parfum.

ACQUA DI PARMA, OUD & SPICE EAU DE PARFUM

Με νότες από περγαμόντο, σμέουρο, τριαντάφυλλο, κανέλα, ροζ πιπέρι, γαρύφαλλο, oud, πατσουλί και λάβδανο.

oud.png

Facts: Αυτό το άρωμα, είναι ένας… καλλιτεχνικός συνδυασμός δύο αντίθετων οσφρητικών αισθήσεων: Του πλούσιου αρώματος Oud που ενισχύεται από τις ζωντανές και φωτεινές νότες εσπεριδοειδών.

PRADA, BABYLON EAU DE PARFUM

Με νότες από σανδαλόξυλο, κεχριμπάρι και λάβδανο.

prada.png

Facts: Το διάσημο βασίλειο της Βαβυλώνας δανείζει το όνομά του σε ένα άρωμα εμπνευσμένο από μια μυθική πόλη με καταγάλανο ουρανό και παραμυθένια κτίσματα.

BYREDO, SLOW DANCE EAU DE PARFUM

Με νότες από opoponax, γεράνι, λάβδανο, βιολέτα, πατσουλί και βανίλια.

byredo.png

Facts: Tο Slow Dance είναι ένας πραγματικός αργός χορός, μία ανάμνηση των πρώτων σκιρτημάτων του έρωτα. Μεταφράζει την αίσθηση του αργού χορού, του να νιώθεις το δέρμα του άλλου, να μυρίζεις το άρωμά του/της, να είσαι τόσο κοντά σε κάποιον, για πρώτη σου φορά, με τόση συγκίνηση.

COMME DES GARÇONS, 2 DE COMME DES GARÇONS

Με νότες από αλδεΰδες, βιολέτα, μανταρίνι, φρέζια, γιασεμί, τριαντάφυλο, κεχριμπάρι, κέδρο, λάβδανο, musk και πατσουλί.

Comme-Des-Garcons-2-edp-1.jpg

Facts: Ένα άρωμα που παίζει με ομοιότητες και αντιθέσεις, με οξύτητα και αδιαφάνεια, με καθρέφτες και λάμψη, με φως και σκιά, με τη γη και τον ήλιο.

LE LABO, LABDANUM 18

Με νότες από λάβδανο, βανίλια, κανέλα, πατσουλί, σπόρους tonka, και musk.

labo.png

Facts: Αυτό το άρωμα είναι ένα αίνιγμα το οποίο δεν υπακούει σε κανέναν από τους νόμους της αρωματοποιίας. Το «ακούς» να «ψιθυρίζει» στις αισθήσεις σου και το ακούει όποιος σε πλησιάσει αρκετά. Μόλις συντονιστείς στον ψίθυρό του θα εθιστείς.