To mani-pedi που απολαμβάνεις σήμερα το οφείλεις στην «μητέρα» του μανικιούρ Mary E. Cobb

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
To mani-pedi που απολαμβάνεις σήμερα το οφείλεις στην «μητέρα» του μανικιούρ Mary E. Cobb

Σήμερα θα πάμε λίγο πιο πίσω, στην ιστορία του μανικιούρ, και θα μάθουμε για την Mary E. Cobb, τη γυναίκα που εφηύρε το μανικιούρ όπως το ξέρουμε και ένα προϊόν που δεν λείπει από τα νεσεσέρ μας. 

Υπάρχουν μερικές γυναίκες, των οποίων το όνομα μένει στην ιστορία. Βασίλισσες, αυτοκράτειρες, ηθοποιοί και icons που μας έχουν κάνει να τις θυμόμαστε, την κάθε μία για ξεχωριστό λόγο. Υπάρχουν ωστόσο και γυναίκες που δεν γνωρίζουμε. Ονόματα άγνωστα για εμάς, που όμως κρύβουν πίσω τους σπουδαίες ιστορίες, καινοτομίες, εφευρέσεις, σκάνδαλα και απογοητεύσεις. Αυτές είναι οι γυναίκες που δεν ξέρουμε, κι όμως, απολαμβάνουμε τους καρπούς των κόπων και της ιστορίας τους. Μία από αυτές θα γνωρίσουμε σήμερα, την Mary E. Cobb, τη «μητέρα» του μανικιούρ.

1280px-Mary_E._Cobb.jpg

Manicure origins

Ποια είναι λοιπόν η Mary E. Cobb; Ποια ήταν η εφεύρεσή της; Και τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι εφηύρε το μανικιούρ όπως το ξέρουμε; Για να απαντήσουμε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για το μανικιούρ γενικά, και για να γίνει αυτό θα πάμε πολύ πίσω. Η εμμονή με τα περιποιημένα χέρια βλέπεις, είναι κάθε άλλο παρά μοντέρνα τάση. Οι αγαπημένοι μας beauty addicts, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι (love those guys), ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν την περιποίηση των χεριών, και -φυσικά- την απογείωσαν. Χρησιμοποιούσαν έλαια, εργαλεία για τις παρανυχίδες και για τα ίδια τα νύχια, και όλα ήταν τέλεια στις πυραμίδες αλλά και στον κόσμο.

Ενώ η Κλεοπάτρα βουτούσε τα δάχτυλά της σε κόκκινη μπογιά, οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι πολεμιστές έκαναν matchy look βάφοντας τα χείλη στο ίδιο χρώμα των νυχιών τους. Fast forward (για να μην σε κουράσω) κάμποσους αιώνες μετά, στη Γαλλία. Ο Λουδοβίκος ο 16ος (της Μαρίας Αντουανέτας) λάτρευε τα μανικιούρ και είχε μάλιστα προσλάβει βασιλικό μανικιουρίστ-πεντικιουρίστ για το παλάτι. Τα μανικιούρ λοιπόν, αιώνες μετά την εφεύρεσή του, έγιναν σχεδόν κανόνας στο Παρίσι και εκεί πήραν την πρώτη τους μορφή.

louis-xvi.jpeg

O Λουδοβίκος ο 16ος

Από τη Γαλλία λοιπόν μας έρχεται το πρώτο, «μοντέρνο» μανικιούρ, και βάζω τη λέξη μοντέρνο σε εισαγωγικά, γιατί εκείνο το μανικιούρ δεν ήταν όπως αυτό που κάνουμε σήμερα. Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα σαν μανικιούρ, δηλαδή τα βήματα: Μούλιασμα, περιποίηση παρανυχίδων, λιμάρισμα νυχιών και χρώμα είναι κάτι που εφηύρε η Mary E. Cobb και φτάνουμε έτσι στο πολύ ενδιαφέρον μέρος αυτού του μαθήματος beauty ιστορίας: Την ιστορία της «μητέρας» του μανικιούρ όπως το ξέρουμε.

Ombre nails: Η Κατερίνα Καινούργιου με το πιο girly chic μανικιούρ της άνοιξης

There’s something about Mary

Η Mary E. Cobb γεννήθηκε στην Αμερική το 1852 και το 1874, στα 22 της, παντρεύτηκε τον ποδίατρο Dr. Joseph Parker Pray. Εκτός από γιατρός των ποδιών, ο Pray ήταν και κατασκευαστής καλλυντικών και θέλω να κρατήσεις αυτή την πληροφορία. Λίγο μετά τον γάμο της, η Mary ταξίδεψε στη Γαλλία με τη Βαρόνη Rothschild (της γνωστής οικογενείας) και εκεί έμαθε την τέχνη του γαλλικού μανικιούρ. ΠΕΡΙΜΕΝΕ! Δεν μιλώ για τα french tips, για την τεχνική βαψίματος δηλαδή (θα τα πούμε άλλη φορά). Η Mary έμαθε να κάνει μανικιούρ και πεντικιούρ με τον Γαλλικό τρόπο, à la française. Συνειδητοποίησε ωστόσο, ότι η διαδικασία, αλλά και το αποτέλεσμα, δεν ήταν αρκετά… εκλεπτυσμένα για να «σταθούν» στην Αμερική αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αποφάσισε λοιπόν να το αλλάξει.

Επιστρέφει λοιπόν στην Νέα Υόρκη από τις περιπέτειές της στη Γηραιά Ήπειρο, και το 1878 ανοίγει με τον σύζυγό της το πρώτο nail bar στο Manhattan. Το όνομα αυτού: «Mrs. Pray's Manicure». Ναι, το επώνυμο της Mary ήταν Cobb, αλλά ήταν παντρεμένη με τον Dr. Prey αν θυμάσαι. Σημασία ωστόσο δεν έχει το όνομα της επιχείρησης αλλά το ότι αυτή η υπηρεσία άλλαξε τα πάντα, ακόμα και το ίδιο το μανικιούρ. Στο nail bar της, η Mary μούλιαζε τα δάχτυλα των πελατισσών, περιποιούνταν τις παρανυχίδες κόβοντας και σπρώχνοντάς τις, έκοβε τα νύχια και… τα λίμαρε με ένα εργαλείο δικής της εφεύρεσης: Τη λίμα!

Ναι, η μοντέρνα λίμα, αυτή που έχεις στο νεσεσέρ σου, ήταν εφεύρεση της Mary E. Cobb και τις κατασκεύαζε μαζί με τον σύζυγό της.

cobb.jpg

To nail bar της Mary E. Cobb στο Μanhattan

Η επιτυχία της επιχείρησής της ήταν τεράστια και έφτασε να ανοίγει επιπλέον κατάστημα για να μπορεί να εξυπηρετήσει το –πλέον- τεράστιο πελατολόγιό της που περιλάμβανε όλη την αφρόκρεμα του Μεγάλου Μήλου. Aργότερα, καταστήματά της άνοιξαν στη Βοστώνη, το Σικάγο και τη Φιλαδέλφια. Όλα πρόσφεραν μανικιούρ και πεντικιούρ με τον νέο, μοντέρνο τρόπο της Cobb και πουλούσαν λίμες! Το κάθε μανικιούρ κόστιζε 1.25$ (τιμή απλησίαστη για το mass κοινό) και οι λίμες ξεπουλούσαν, αφού επέτρεπαν στις γυναίκες που δεν είχαν να διαθέσουν το «αστρονομικό» αυτό ποσό, να έχουν και εκείνες περιποιημένα νύχια.

cobb-files.jpg

Διαφήμιση των προϊόντων που πουλούσε με το όνομα του συζύγου της

#NegativeSpaceNails: Δεν θα φύγουν ποτέ από τη μόδα και εξηγούμε το γιατί

Boss lady

Το 1884 η Μary και ο Pray χωρίζουν, αλλά η Mary κερδίζει την «επιμέλεια των παιδιών της» -δηλαδή των επιχειρήσεών της- στο δικαστήριο, και έτσι δεν έχουμε τραγική εξέλιξη σε αυτό το σκέλος της ιστορίας ! Παίρνει ο κάθε ένας το δρόμο του και το επιχειρηματικό μυαλό της Μary κάνει θαύματα. Η αλλαγή του αιώνα βρίσκει την Μary Cobb να έχει το μονοπώλιο στις πωλήσεις της λίμας αλλά και των κόκκινων και ροζ βερνικιών. Ξαναπαντρεύεται ή μάλλον… καλοπαντρεύεται τον βαθύπλουτο έμπορο John Van Bergen, και η επιχείρησή της γίνεται η μεγαλύτερη επιχείρηση στον κόσμο που ανήκει σε, και διοικείται από γυναίκα (Go Mary!).

cobb-add.jpg

Διαφήμιση των προϊόντων που πουλούσε με το όνομά της

Ο χρόνος ωστόσο περνά, και έρχεται η ώρα να αποχωρήσει από την ενεργό δράση παραδίδοντας τη σκυτάλη στον γιό της. Αυτή έμελλε να είναι και η αρχή του -μοιραία τραγικού όταν εμπλέκεται άνδρας- τέλους. Η κακή διαχείριση της επιχείρησης από τον γιό της, αφήνει χώρο σε άλλους επιχειρηματίες όπως ο Μax Factor και η Εlizabeth Arden να κάνουν άλματα και το όνομα Cobb, πoυ ουσιαστικά είχε ανοίξει ένα νέο κανάλι στην αγορά, σχεδόν εξαφανίζεται!

Έχουμε λοιπόν μία γυναίκα με μοναδικό επιχειρηματικό μυαλό που μας χάρισε μία ολόκληρη κατηγορία περιποίησης, και όχι μόνο άνοιξε το δρόμο για τη βιομηχανία του μανικιούρ, αλλά της έδωσε τη μορφή που ξέρουμε και απολαμβάνουμε σήμερα. Οφείλουμε λοιπόν να γνωρίζουμε το όνομα και τα επιτεύγματά της, γιατί είναι από τις pοwer women πoυ αξίζουν τον θαυμασμό μας. Όσο για το ότι παραλίγο να εξαφανιστεί η κληρονομιά της από το χάρτη εξαιτίας του γιού της… Δεν θα το σχολιάσουμε, είναι περιττό πλέον να μιλάμε για το πόσο στραβά πηγαίνουν τα πράγματα όταν στο παιχνίδι μπαίνουν άνδρες.

@cover Πίνακας La Manicure του Henry Caro-Delvaille από το 1901