Τουμπερόζα: Το άνθος που θεωρείται η «εταίρα της αρωματοποιίας» είναι ό,τι έλειπε από το άρωμά σου

Τουμπερόζα: Το άνθος που θεωρείται η «εταίρα της αρωματοποιίας» είναι ό,τι έλειπε από το άρωμά σου

Σήμερα θα μάθουμε για ένα μικρό, λευκό λουλούδι που είναι βουτηγμένο στην αμαρτία και μπορεί να μυρίζει ως και 40 χρόνια. Ώρα να καλωσορίσουμε την τουμπερόζα στην αρωματική μας συντροφιά!

Στον κόσμο των λευκών λουλουδιών, ανάμεσα στο γιασεμί, το άνθος της πορτοκαλιάς και τη γαρδένια, κρύβεται η τουμπερόζα ή αλλιώς το διατσίντο (κάποιοι το μπερδεύουν και με τον υάκυνθο). Είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό με μακρύ μίσχο, επάνω στον οποίο ανθίζουν όμορφα σωληνοειδή λουλούδια, σε σχήμα αστεριού. Μόνο λίγες αρωματικές νότες πυροδοτούν την πνευματική περιέργεια και παθιασμένα συναισθήματα με μεγάλη ένταση, και η τουμπερόζα είναι μία από αυτές. Γι' αυτό είναι η αγαπημένη επιλογή των αρωματοποιών εδώ και αιώνες, και είναι η νότα που προστίθεται πάντα, όταν πρόκειται για αρώματα που σε προσκαλούν να υποκύψεις στις αρχέγονες δυνάμεις του Έρωτα, που δημιούργησαν, διατήρησαν και διατηρούν αυτόν τον κόσμο από την αρχή του.

gravures-botanique-Rousseau-137-polyanthes-tuberosa-polyanthe-tubereuse.jpeg

Λέγεται ότι η τουμπερόζα είναι το πιο αρωματικό φυτό του κόσμου και όχι άδικα. Το πλούσιο άρωμά της συνεχίζει να αναδύεται ακόμα και 48 ώρες μετά τη συλλογή του άνθους. Μάλιστα, αυτό το -ήδη δυνατό- άρωμα, έχει την ιδιαιτερότητα να γίνεται ακόμα πιο έντονο μόλις πέσει η νύχτα.

PAINTING.jpeg

Για να καταλάβεις, κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Αναγέννησης, απαγορευόταν στα ανύπαντρα κορίτσια να περπατούν στους κήπους με τις τουμπερόζες το βράδυ, ώστε να μην βυθίζονται στις μεθυστικές, μαγευτικές και ερωτικές μυρωδιές των λουλουδιών, που μπορεί να τις βάλουν σε πειρασμό. Βλέπεις, πίστευαν ότι, ενώ το γιασεμί μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα χαράς, το άρωμα της τουμπερόζας μπορεί να προκαλέσει… οργασμό και θεωρούνταν ναρκωτικό #truestory.

Fun Fact: Το αγαπημένο άρωμα της Γαλλίδας βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας, ήταν το Sillage de la Reine (ή αλλιώς Parfum de Trianon), ένα άρωμα βασισμένο στην τουμπερόζα.

Μιλώντας όμως για ναρκωτικά, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια των βοτάνων και των μπαχαρικών (αν θες διάβασε εδώ), το άρωμα της τουμπερόζας θεωρείται συχνά εθιστικό, έχοντας ναρκωτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Το άρωμα ασκεί θερμαντική επίδραση στα όργανα του σώματος, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Οι χημικές ενώσεις του λαδιού του, επιπλέον, έχουν χαλαρωτικές και ηρεμιστικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, τα νεύρα και τους μύες.

Smells like trouble: Το λάβδανο είναι ο πιο sexy αρωματικός ψίθυρος που ή αγαπάς ή μισείς

Copy of Copy of Copy of Copy of Unnamed Design

Σα να μην έφτανε αυτό, ο καθηγητής Νευρογενετικής, Δρ. Leslie B. Vosshall του Πανεπιστημίου Rockefeller, εξηγεί ότι το άρωμα, μπορεί να «επηρεάσει τις διαθέσεις μας όσο καμία άλλη αίσθηση». Είναι η μόνη αίσθηση που πράγματι, παρακάμπτει εντελώς τη συνείδησή μας γιατί, ο οσφρητικός βολβός του εγκεφάλου, συνδέεται άμεσα με το συναίσθημα και τη μνήμη. Γίνεται λοιπόν σαφές το πώς ένα λευκό, αθώο λουλούδι, λεπτό και εύθραυστο, έχει χαρακτηριστεί ως η «πόρνη της αρωματοποιίας» (ο αρωματοποιός Roja Dove το είπε πρώτος).

Η τουμπερόζα συλλέγεται κάθε πρωί από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο, αλλά και θεωρείται η βασίλισσα της νύχτας. Πώς μυρίζει όμως; Όπως και άλλα λευκά λουλούδια, η τουμπερόζα έχει ένα πολύ ντελικάτο άρωμα. Το έλαιό της έχει πολύπλευρη και πολύπλοκη μυρωδιά. Έχει γαλακτώδεις τόνους με πολύ ηλιόλουστες και ταυτόχρονα «ξινές» νότες, καθώς και μια πλευρά που θυμίζει μελωμένο αμύγδαλο, είναι σαν ένα… φρουτένιο γιασεμί. Η τουμπερόζα όμως έχει και μια άλλη πτυχή, μια πολύ αισθησιακή, ζωώδη και σαρκική πλευρά.

HARVEST.jpeg

Και είναι ακριβή, τόσο ακριβή! Χρειάζονται πάνω από 3.600 κιλά λουλουδιών για να παραχθεί μόνο μισό κιλό έλαιο τουμπερόζας, με τη γλυκιά, εξωτική, περίπλοκη, βελούδινη λουλουδάτη χλιδή του. Ευτυχώς, είναι τόσο συμπυκνωμένο που χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί μόνο μια μικρή ποσότητα καθώς μπορεί να υπερκαλύψει κάθε άλλη νότα.

Fun Fact: Έχει τόσο έντονη μυρωδιά που, μία σταγόνα ελαίου επάνω σε μαντήλι μυρίζει ακόμα και 40 χρόνια μετά. Μάλιστα, η μυρωδιά της τουμπερόζας γίνεται ένα με άλλα υλικά και έτσι, τα σπίτια των εμπόρων του ελαίου μύριζαν μόνιμα τουμπερόζα και ναύλωναν ειδικά πλοία για τη μεταφορά του καθώς μπορούσε να επηρεάσει μέχρι και τη γεύση του τσαγιού.

Στην πραγματικότητα βέβαια, η τουμπερόζα που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία στις μέρες μας, είναι συχνά ένα συνθετικό αντίγραφο. Λόγω της υψηλής τιμής του, το άρωμα της τουμπερόζας αναπαράγεται συχνά στο εργαστήριο. Οι αρωματοποιοί μπορούν στη συνέχεια να παίξουν με τις διάφορες όψεις του για να τις τονίσουν ή -αντίθετα- να τις μετριάσουν. Δοσολογώντας τα διαφορετικά συνθετικά μόρια, που μερικές φορές υπάρχουν φυσικά στο φυτό, ο αρωματοποιός μπορεί να τονίσει τις ζωικές αποχρώσεις, την ηλιακή και κρεμώδη όψη που πλησιάζει την καρύδας ή το πιο φυτικό προφίλ του λουλουδιού.

Λιβάνι: Η μυρωδιά που ένωνε τον άνθρωπο με τον Θεό είναι η πιο μυστηριώδης νότα για το άρωμά σου

Copy of Copy of Copy of Copy of Unnamed Design

Προσωπικά (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη), δεν αγαπώ ιδιαίτερα τα λουλουδένια αρώματα. Η τουμπερόζα δεν είναι όμως ένα ακόμα λευκό λουλούδι και δεν γίνεται να μην σε σαγηνεύει ένα άνθος που έχει χαρακτηριστεί ως η πόρνη της αρωματοποιίας. Τουμπερόζα από τουμπερόζα όμως διαφέρει, γι΄αυτό παρακάτω θα βρεις μόνο τα αισθησιακά αρώματα που την περιέχουν μαζί με ευχές για ένα… πικάντικο καλοκαίρι.

FRANCK BOCLET, COCAΪNE

rrb-cocaine.jpeg

Με νότες από καραμέλα, καπνό, νεράντζι και κόκκινα μούρα, τουμπερόζα, κρίνο και ορχιδέα, έλαιο μονόι, βανίλια και πατσουλί.

SERGE LUTENS, TUBÉREUSE CRIMINELLE

SERGE-LUTENS-TUBEREUSE-CRIMINELLE.png

Με νότες από τουμπερόζα, γιασεμό, μέντα, βανίλια, μοσχοκάρυδο, musk και καμφορά.

JO MALONE LONDON, TUBEROSE ANGELICA COLOGNE INTENSE

jo.jpg

Με νότες από αντζέλικα, τουμερόζα, κρίνο και κεχριμπάρι.

NARCISO RODRIGUEZ, FOR HER MUSC NOIR ROSE EAU DE PARFUM

Untitled.jpg

Με νότες από τουνμπερόζα, περγαμόντο, ροζ πιπέρι, musk, βανίλια και πατσουλί.

DIPTYQUE, DO SON EAU DE TOILETTE

dip.jpg

Με νότες από άνθος πορτοκαλιού, τριαντάφυλλο, ίριδα, τουμπερόζα, ροζ πιπέρι, βενζόη και musk.

TOM FORD, TUBEREUSE NUE EAU DE PARFUM

tom.jpg

Με νότες από γιασεμί και πιπέρι σιτσουάν, τουμπερόζα, στίραξ, Κακάο και Βενζόη, καστόρι, σουέντ, oud, musk και σπόρους τόνκα.

KILIAN PARIS, GOOD GIRL GONE BAD BY KILIAN EAU DE PARFUM

kilian.jpg

Με νότες από βερύκοκο, άνθη πορτοκαλιάw, όσμανθο, τουμπερόζα, γιασεμί και νάρκισσο.

PRADA, OLFACTORIES HEAT WAVE EAU DE PARFUM

prada.jpg

Με νότες από Ylang Ylang, τουμπερόζα και βανίλια.

BVLGARI, SPLENDIDA TUBEREUSE MYSTIQUE EAU DE PARFUM

bvlgari.jpg

Με νότες από μαύρο φραγκοστάφυλλο, αγιόκλημα τουμπερόζα, βανίλια και αρμπαρόριζα.

EDITIONS DE PARFUMS FREDERIC MALLE, CARNAL FLOWER PERFUME

malle.jpg

Με νότες από πεπόνι, συμφωνίες φυτών, τουμπερόζα, musk, γάλα και γιασεμί.