Λεβάντα: Η πιο αναγνωρίσιμη μυρωδιά τελικά μπορεί να κάνει ένα άρωμα πραγματικά ιδιαίτερο

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Λεβάντα: Η πιο αναγνωρίσιμη μυρωδιά τελικά μπορεί να κάνει ένα άρωμα πραγματικά ιδιαίτερο

Η λεβάντα μπορεί να μην σου φέρνει στο μυαλό μυστήριο και sex appeal, ;όμως αν χρησιμοποιηθεί σωστά μέσα σε ένα άρωμα, μπορεί πραγματικά να μαγέψει. Ώρα να μάθεις πώς, γιατί και σε ποια αρώματα θα τη βρεις ακριβώς έτσι.

H λεβάντα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, και αναγνωρίσιμα βότανα, με δεκάδες (επιστημονικά αποδεδειγμένες) ευεργετικές ιδιότητες. Αυτό βεβαίως δεν είναι κάτι νέο. Είναι γνωστό ότι οι αγαπημένοι μας beauty addicts, οι Αιγύπτιοι, έφτιαχναν αρώματα με λεβάντα. Μάλιστα, όταν άνοιξε ο τάφος του Τουταγχαμών, βρέθηκαν ίχνη λεβάντας και το άρωμά της εξακολουθούσε να πλανάται στον αέρα.

levanta-egyptos.jpeg

Από την αρχαιότητα λοιπόν, η λεβάντα έπαιξε ρόλο στην πρακτική και φανταστική ιστορία της ανθρωπότητας. Είχε πολλά ονόματα στο παρελθόν, αλλά το όνομά της το πήρε από τον λατινικό όρο «lavare», που σημαίνει πλένω. Οι Ρωμαίοι βλέπεις, χρησιμοποιούσαν λάδι λεβάντας στα περίφημα δημόσια λουτρά τους, ως σημαντικό βήμα της τελετουργίας του μπάνιου τους. Το βότανο ήταν μάλιστα τόσο πολύτιμο στη ρωμαϊκή εποχή, που ένα κιλό ανθών λεβάντας κόστιζε όσο ένας μηνιαίος μισθός.

Αν και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τη λεβάντα ως άρωμα ωστόσο, το άρωμα καθαυτό δεν απογειώθηκε παρά μόνο όταν χρησιμοποιήθηκε για να αρωματίσει τα δερμάτινα γάντια των κυριών στην Προβηγκία της Γαλλίας, στις αρχές του 1700. Θεωρούσαν βλέπεις ότι, το άρωμα της λεβάντας απωθεί την Βουβωνική Πανώλη. Αυτή της η ιδιότητα μάλιστα, ήταν που βοήθησε τη λεβάντα να γίνει πρωταγωνίστρια στην φαντασία του λαού.

pexels-anastasia-shuraeva-5126994.jpeg

Σανδαλόξυλο: Η νότα την οποία μπορεί να μυρίσει το δέρμα μας είναι γλυκιά και αισθησιακή

Σήμερα έχουμε τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τις πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες της λεβάντας. Είναι εξαιρετικό αντισηπτικό, αντιβακτηριακό και αντιφλεγμονώδες και το γλυκό της άρωμα μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα, κυρίως για τον ύπνο μας. Στην αρωματοθεραπεία, το καταπραϋντικό άρωμα του ελαίου λεβάντας μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος και τους πονοκεφάλους, και φυσικά να οδηγήσει το σώμα και το πνεύμα σε έναν γαλήνιο ύπνο.

Όλα αυτά είναι ωραία όμως… Πώς μπορεί η λεβάντα να συνδυαστεί με άλλες νότες ώστε να δημιουργήσει ένα πραγματικά μαγευτικό άρωμα, που δεν θα μυρίζει σαν fancy σαπούνι; Είναι αλήθεια ότι, το άρωμα της λεβάντας μπορεί να υπερκαλύψει πολλές νότες μέσα σε μία αρωματική σύνθεση, και να κάνει τον τελικό χυμό του αρώματος να θυμίζει περισσότερο κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα ή κάποιο σκεύασμα της αρωματοποιίας.

pexels-pixabay-164470.jpeg

Αν ωστόσο χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να γίνει το τέλειο συμπλήρωμα σε μία αρωματική συμφωνία, και παρακάτω έχω συγκεντρώσει αρώματα, μέσα στα οποία η λεβάντα ταιριάζει πραγματικά τέλεια. Το μόνο που έχεις εσύ να κάνεις είναι να συνεχίσεις να scrollάρεις, να σημειώσεις ποιο θα ήθελες να μυρίσεις και να επισκεφθείς το κοντινότερο σε εσένα κατάστημα. Για ρίξε μία ματιά…

Did you know? Να τι συμβαίνει όταν ψεκάζεις με άρωμα τα ρούχα σου

ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

YSL-LIBRE.png

YVES SAINT LAURENT, LIBRE LE PARFUM

Με νότες από τζίντζερ, σαφράν και περγαμόντο, λεβάντα και άνθη πορτοκαλιάς, βανίλια μπέρμπον, μέλι, σπόρους τόνκα και βέτιβερ.

ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ

PENHALIGON'S.png

PENHALIGON'S, ENDYMION CONCENTRÉ EAU DE PARFUM

Με νότες από περγαμόντο, λεβάντα και φασκόμηλο, γεράνι και καστόρι, δέρμα, λιβάνι και μοσχοκάρυδο.

ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΕΔΡΟΣ

KORRES.png

KORRES, MOUNTAIN PEPPER EAU DE TOILETTE

Με νότες από περγαμόντο, κορίανδρο, λεβάντα, λευκό κέδρο και μήλο.

ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

JO-MALONE.png

JO MALONE LONDON, SILVER BIRCH & LAVENDER COLOGNE

Με νότες από γκρέιπφρουτ, λεβάντα και ασημένια σημύδα.

ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΒΕΝΖΟΗ

TOM-FORD.png

TOM FORD, PRIVATE BLEND LAVENDER EXTRÊME EAU DE PARFUM

Με νότες από εκχύλισμα από λεβάντα και έλαιο λεβάντας barreme, ιταλικό περγαμόντο, σπόρους καρότου, σπόρους τόνκα και βενζόη.

Βανίλια: Η πιο γλυκιά και αισθησιακή νότα είναι ό, τι πρέπει για το φθινόπωρο

ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟΛΙ

BYREDO.png

BYREDO, MISTER MARVELOUS EAU DE PARFUM

Με νότες από φύλλα μανταρινιού και neroli, περγαμόντο, μπαμπού, λεβάντα, κεχριμπάρι και κέδρο.

ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

HERETIC-FLOWER-PORN-EAU-DE-PARFUM.png

HERETIC, FLOWER PORN EAU DE PARFUM

Με νότες από λεμόνι, γεράνι, μαύρο πιπέρι, άνθη πορτοκαλιάς, λεβάντα, τριαντάφυλλο και φύλλα βιολέτας, γάλβανο και βέτιβερ.

ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΑΝΔΑΛΟΞΥΛΟ

CHANEL-LES-EXCLUSIFS-BOY.png

CHANEL, LES EXCLUSIFS BOY

Με νότες από Λεβάντα, γκρειπ φρουτ και λεμόνι, Γεράνι, άνθη πορτοκαλιάς και τριαντάφυλλο, λευκό μόσχο, ηλιοτρόπιο, σανδαλόξυλο, βανίλια, βρύα και κουμαρίνη.

ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

GUCCI, THE ALCHEMIST'S GARDEN MOONLIGHT SERENADE ACQUA PROFUMATA

gucci.png

Με νότες από λεβάντα, φασκόμηλο και σπόρους τόνκα.

ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΛΟΥΙΖΑ

acqua.png

ACQUA DI PARMA, COLONIA EAU DE COLOGNE

Με νότες από εσπεριδοειδή από τη Σικελία, λεβάντα και Λουΐζα, δεντρολίβανο, πατσουλί, βετιβέρ και σανδαλόξυλο.

Let’s fall in love: 10 αρώματα που θα σε κάνουν να ερωτευτείς το φθινόπωρο