Κόκκινος χρυσός: Το σαφράν είναι μία από τις πιο ακριβές και μυστηριώδεις νότες

Κόκκινος χρυσός: Το σαφράν είναι μία από τις πιο ακριβές και μυστηριώδεις νότες

Το σαφράν έχει πολύ πλούσια ιστορία και μυρωδιά που μάγευε βασιλείς και αυτοκράτορες πριν χιλιάδες χρόνια. Ώρα να μάθεις πώς θα το φορέσεις και εσύ.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, καθώς ο Ερμής εξασκούνταν στη δισκοβολία, πλήγωσε θανάσιμα το θνητό φίλο του Κρόκο. Ο Ερμής λυπήθηκε και ντράπηκε αφάνταστα που εκείνος, ένας θεός, σκότωσε έναν θνητό. Έτσι, αποφάσισε να χαρίσει την αθανασία στον Κρόκο μεταμορφώνοντας το άψυχο κορμί του σε ένα πανέμορφο μοβ λουλούδι, και το αίμα του σε τρία κόκκινα στίγματα στην καρδιά του λουλουδιού. Ξεκινήσαμε το σημερινό μας αρωματικό θέμα με μία όμορφη ιστορία από τη δική μας μυθολογία, καθώς το σημερινό μας συστατικό είναι το σαφράν ή αλλιώς κρόκος ή αλλιώς κόκκινος χρυσός. Πρόκειται για ένα από τα πλέον ακριβά συστατικά, και όχι άδικα, αφού η συγκομιδή του κρόκου γίνεται με το χέρι και χρειάζονται 150-200.000 άνθη για ένα κιλό σαφράν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

safrrrran.png

Τα άνθη του κρόκου αρχίζουν να εμφανίζονται στα μέσα του μήνα Οκτώβρη, για 20 έως 25 ημέρες. Έχουν ένα υπέροχο μωβ χρώμα και τρία κατακόκκινα στίγματα, αυτά είναι στην πραγματικότητα ο κρόκος. Η συγκομιδή τους γίνεται με την ανατολή του ηλίου, όχι αργότερα, με το χέρι και στη συνέχεια -και πάλι με το χέρι- χωρίζονται τα κόκκινα στίγματα από το άνθος. Έπειτα ξηραίνονται και αυτό είναι το δυσκολότερο μέρος της διαδικασίας καθώς απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην αλλοιωθεί το προϊόν.

kroks.jpg

Ροζ πιπέρι: Το πιπέρι που… δεν είναι πιπέρι έχει την πιο πικάντικη, πουδρένια και νοσταλγική μυρωδιά

Τα φρέσκα στίγματα τοποθετούνται σε λεπτές στρώσεις επάνω σε μεταξωτά κόσκινα και στη συνέχεια, μεταφέρονται σε καλά αεριζόμενους, θερμαινόμενους χώρους. Όλη κ διαδικασία γίνεται αποκλειστικά με το χέρι και διαρκεί από 20 έως 60 ημέρες, ενώ ολοκληρώνεται αυστηρά ως το τέλος Μαρτίου. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν γιατί μιλάμε για ένα πανάκριβο προϊόν και γιατί χρειάζονται τόσα πολλά άνθη, για ένα μόνο κιλό κρόκου.

krokos.jpg

Όποτε σκεφτόμαστε όμως το σαφράν, το μυαλό μας πηγαίνει σε συνταγές μαγειρικής και σπάνια σε άρωμα… Κακώς. Βλέπεις, το σαφράν είναι ένα πολύ δημοφιλές συστατικό μαγειρικής, αλλά και ένα μοναδικό συστατικό για την αρωματοποιία εδώ και χιλιετίες, αφού είναι ένα από τα αρχαιότερα συστατικά αρωμάτων. Ήταν δημοφιλές στην Αρχαία Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Ρώμη, συχνά μόνο του, ως άρωμα, αλλά και σε πιο περίπλοκα μείγματα. Πώς μυρίζει όμως;

leloudo.png

Fun Fact! Λέγεται ότι το σαφράν, ήταν ένα από τα συστατικά του πρώτου αρώματος που δημιουργήθηκε ποτέ: Του Κυφί. Ήταν ένα θυμίαμα που βρέθηκε στην αρχαία Αίγυπτο (το λάτρευε ο Τουταγχαμών) και αναφέρεται ακόμα και από τον Γαληνό και τον Διοσκουρίδη.

Το σαφράν έχει μια πικάντικη, γήινη και… δερμάτινη μυρωδιά που μπορεί να προσθέσει πλούσια διάσταση στα αρώματα. Είναι μυστήρια νότα, που θυμίζει δερμάτινα σκαμπό μπαρ και ποτήρια γεμάτα τζιν και τόνικ. Είναι σέξι και πολλοί εντοπίζουν νότες μελιού μέσα του. Σίγουρα δεν είναι μία νότα που ταιριάζει σε όλους μόνη της, αλλά συχνά συνδυάζεται με άλλες νότες όπως η βανίλια και το κεχριμπάρι για να δημιουργήσει ένα ζεστές και αισθησιακές μυρωδιές.

minoan.jpg

Κροκοσυλλέκτρια - Τοιχογραφία 17ος αιώνας π.χ.χ, Ακρωτήρι Θήρας

Fun Fact! Οι πάντα extra Ρωμαίοι το έριχναν ακόμη και στα δάπεδα των δημόσιων χώρων, για να αρωματίσουν τον αέρα σε ειδικές περιστάσεις.

Το σαφράν λοιπόν, είναι ένα ακριβό συστατικό που μυρίζει ιδιαίτερα και αισθησιακά. Μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω σε κατά τα άλλα προβλέψιμες αρωματικές συνθέσεις και -σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες- είναι ένα από τα αγαπημένα μας εδώ στο beauty department. Που θα το βρεις όμως; Παρακάτω έχουμε, όπως πάντα, τα αγαπημένα μας αρώματα με σαφράν. Είναι όλα ξεχωριστά και υπάρχει ένα για κάθε γούστο! Για ρίξε μία ματιά…

But first…coffee! Τα αρώματα που περιέχουν καφέ και ξυπνούν τις αισθήσεις

YSL-Libre-Le-Parfum.png

YSL, Libre Le Parfum

Με νότες από σαφράν, λεβάντα, βανίλια, μέλι και βετιβέρ.

Armani-Prive-Rose-D'arabie-Eau-De-Parfum.png

Armani Privé, Rose D'arabie Eau De Parfum

Με νότες από σαφράν, τριαντάφυλλο, πατσουλί και amber.

Hermes-Eau-De-Neroli-Dore-Eau-De-Cologne.png

Hermès, Eau De Néroli Doré Eau De Cologne

Με νότες από σαφράν, νερολί και άνθη πορτοκαλιάς.

KAYALI-Sweet-Diamond-Pink-Pepper-Eau-De-Parfum.png

KAYALI, Sweet Diamond Pink Pepper Eau De Parfum

Με νότες από σαφράν, ροζ πιπέρι, τριαντάφυλλο, κεχριμπάρι και σανδαλόξυλο.

Dior-Purple-Oud-Eau-De-Parfum.png

Dior, Purple Oud Eau De Parfum

Με νότες από σαφράν, oud ispahan και oud rosewood.

Tom-Ford-Private-Blend-White-Suede-Eau-De-Parfum.png

Tom Ford, Private Blend White Suede Eau De Parfum

Με νότες από σαφράν, τριαντάφυλλο, λευκό δέρμα suede, κεχριμπάρι και musk.

Prada-Desert-Serenade-Eau-De-Parfum.png

Prada, Desert Serenade Eau De Parfum

Με νότες από σαφράν, μέλι, δέρμα και musk.

Maison-Francis-Kurkdjian-Baccarat-Rouge-540-Eau-De-Parfum.png

Maison Francis Kurkdjian, Baccarat Rouge 540 Eau De Parfum

Με νότες από σαφράν, γιασεμί, κεδρόξυλο και ambergris.

Byredo-Rouge-Chaotique-Extrait-De-Parfum.png

Byredo, Rouge Chaotique Extrait De Parfum

Με νότες από σαφράν, δαμάσκηνο, πραλίνα, πατσουλί και πάπυρο.

Carolina-Herrera-Confidential-Saffron-Lazuli-Eau-De-Parfum.png

Carolina Herrera, Confidential Saffron Lazuli Eau De Parfum

Με νότες από σαφράν, ξύλα, φραγκοστάφυλο, ίριδα, δέρμα και βανίλια.