Κανέλα: Η χειμερινή νότα που δεν έχει φύλο, λέγεται ότι είναι το άρωμα της αγάπης

Κανέλα: Η χειμερινή νότα που δεν έχει φύλο, λέγεται ότι είναι το άρωμα της αγάπης

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που λατρεύουμε όλοι και μέσα στα αρώματα μπορεί να δημιουργήσει τις πιο μοναδικές συνθέσεις. Ώρα να μάθεις περισσότερα για αυτή, δε νομίζεις;

Η κανέλα στα Αγγλικά (όπως ίσως ξέρεις) ονομάζεται cinnamon. Αυτή η ονομασία, προέρχεται από το Αρχαίο Ελληνικό «κιννάμωμον» και δεν έψαξα αρκετά ώστε να σου πω γιατί εμείς έχουμε φτάσει να την λέμε κανέλα στα Νέα Ελληνικά. Γιατί; Γιατί αφιέρωσα την έρευνά μου στο να μάθω περισσότερα για την κανέλα ως αρωματική νότα και αυτά θα σου πω σήμερα… Παρασκευή. Όχι, δεν έκανες λάθος τις ημέρες, σήμερα είναι πράγματι Παρασκευή και όχι Τρίτη που κανονικά δημοσιεύουμε τα αρωματικά μας θέματα. Ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη). Πλησιάζουν βλέπεις τα Χριστούγεννα και σου ετοιμάζουμε πολλά πράγματα, οπότε η Τρίτη έγινε Παρασκευή. Αρκετά όμως, πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να μάθουμε για την κανέλα στο άρωμα.

Fun Fact! Οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας, και την χρησιμοποιούσαν για να ταριχεύουν μούμιες #truestory

kanela.jpeg

Ιερογλυφικά που απεικονίζουν τη χρήση κανέλας κατά την ταρίχευση

But first, some history

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό με τεράστια ιστορία, το οποίο χρονολογείται από την εποχή των OG beauty addicts, των Φαραώ στην αρχαία Αίγυπτο. Η κανέλα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη στην αρχαιότητα, καθώς ήταν ιδιαιτέρως σπάνια και δύσκολο να τη βρεις. Θεωρούνταν ότι είχε φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία παθήσεων όπως στομαχικές διαταραχές και πόνους της περιόδου (πραγματικά μπορεί να βοηθήσει, look it up). Κατά τον Μεσαίωνα, η ζήτηση για κανέλα αυξήθηκε στην Ευρώπη και έγινε ένα από τα πιο πολύτιμα και ακριβά μπαχαρικά της εποχής.

kan.jpeg

Φύλλο του 16ου αιώνα με μεγάλη απεικόνιση που δείχνει τη συγκομιδή της κανέλας από τις αποστάξεις του Ambroise Paré

Fun Fact! Με την ανακάλυψη του καφέ και της σοκολάτας, των τέλειων συνοδευτικών της κανέλας, η ανάγκη για περισσότερη κανέλα αυξανόταν διαρκώς!

Στη Βίβλο, αναφέρεται ότι, το λάδι με άρωμα κανέλας, χρησιμοποιούνταν για τον αγιασμό ανθρώπων και αντικειμένων και συχνά αναφερόταν ως το «άρωμα της αγάπης». Μάλιστα αυτό υπονοείται άμεσα στα ποιήματα του Σολομώντα, στο σημείο που αναφέρει ότι «το πάθος του και οι κάμαρές της μύριζαν θεϊκή κανέλα». Προφανώς, υπάρχει κάτι το αρχετυπικό στο άρωμα της κανέλας που ξυπνά πρωτόγνωρα συναισθήματα. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες ανακάλυψαν ότι, στους άνδρες αρέσει και ανταποκρίνονται καλύτερα στη μυρωδιά της βανίλιας, της κολοκύθας και της κανέλας… Αν αυτό είναι κάτι που σε ενδιαφέρει. Πώς μυρίζει όμως;

Αχλάδι: Η πιο «τραγανή» αρωματική νότα είναι στην εποχή της και έχει υπέροχη ιστορία

pexels-eva-bronzini-6086352.jpeg

Η μυρωδιά της κανέλας

Η μυρωδιά του ξύλου της κανέλας διαφέρει από αυτή των φύλων της. Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις (δεν στο είπα κιόλας) η κανέλα είναι δέντρο και το ξύλο της είναι εκείνο που γίνεται μικρά ρολά τα οποία αγοράζουμε. Για να χρησιμοποιηθεί στην αρωματοποιία, δημιουργείται ένα έλαιο από τον φλοιό ή και από τα φύλλα της και εκεί είναι η διαφορά. Τα ξυλάκια κανέλας έχουν μία ζεστή, γεμάτη, ελαφρώς φρουτώδη και πιπεράτη μυρωδιά που θυμίζει -αν και αμυδρά- βανίλια. Τα φύλλα της κανέλας μυρίζουν είναι πιο πικάντικα, ξυλώδη και λίγο μεταλλικά.

Fun Fact! Η κανέλα ήταν τόσο πολύτιμη στην αρχαιότητα, που αποτελούσε το τέλειο δώρο τόσο για βασιλιάδες όσο και για θεούς.

Στην αρωματοποιία, η κανέλα προσθέτει μια ζεστή, πικάντικη πινελιά στα αρώματα. Συχνά συνδυάζεται με βανίλια, πατσουλί και σανταλόξυλο για να δημιουργήσει πικάντικες και αισθησιακές αρωματικές συνθέσεις και όχι μόνο. Η κανέλα χρησιμοποιείται επίσης σε gourmand αρώματα, όπου συνδυάζεται με νότες όπως η σοκολάτα, η καραμέλα και η καρύδα για να δημιουργήσει γλυκά, γνώριμα και comforting αρώματα. Ποια είναι αυτά; I thought you’d never ask!

Καπνός: Η νότα που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι στο άρωμά σου είναι μία από τις πιο αισθησιακές

Παρακάτω έχω συγκεντρώσει τα πιο ιδιαίτερα και μεθυστικά αρώματα που περιέχουν κανέλα, τα οποία θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις και ως… «αρώματα της αγάπης». Ανακάλυψέ τα και μάθε και κάτι ενδιαφέρον για κάθε ένα από αυτά, γιατί τόσο ιδιαίτερη είναι η λατρεμένη κανέλα! Enjoy Queen!

Κανέλα και μανταρίνι

TOM-FORD-PRIVATE-BLEND-JASMIN-ROUGE-EAU-DE-PARFUM.png

TOM FORD, PRIVATE BLEND JASMIN ROUGE EAU DE PARFUM

Με νότες από κανέλα, τζίντζερ, μανταρίνι, νερολί, μύρο και λευκό πιπέρι.

Κανέλα και μαύρος καφές

YVES-SAINT-LAURENT-BLACK-OPIUM-EAU-DE-PARFUM.png

YVES SAINT LAURENT, BLACK OPIUM EAU DE PARFUM

Με νότες από κανέλα, άνθη πορτοκαλιάς, μαύρο καφέ, βανίλια και κέδρο.

Fun Fact! Η γραμμή για τη δημιουργία αυτής της εκδοχής του Opium, ήταν το να φτιαχτεί ένα άρωμα που σε κάνει να νιώθεις επιθυμία και ποτέ να μην ικανοποιείσαι.

Κανέλα και ροζ πιπέρι

ARMANI-EMPORIO-ARMANI-STRONGER-WITH-YOU-INTENSELY-EAU-DE-PARFUM.png

ARMANI, EMPORIO ARMANI STRONGER WITH YOU INTENSELY EAU DE PARFUM

Με νότες από κανέλα, βανίλια, ροζ πιπέρι, ξύλα και κεχριμπάρι.

Κανέλα και φουντούκι

KILIAN-PARIS-ANGELS'-SHARE.png

KILIAN PARIS, ANGELS' SHARE

Με νότες από κανέλα, κονιάκ, φουντούκι και ξύλο βελανιδιάς.

Fun Fact! Το άρωμα πηγαίνει βαθιά στα «κελάρια του μυαλού και της μνήμης» του ιδρυτή και στην πιο μυστηριώδη διάστασή του: «la part des anges» ή «στο μερίδιο των αγγέλων» - εξάτμιση ποτού σε δρύινα βαρέλια ενώ παλαιώνει, σαν σιωπηλή προσφορά στους θεούς.

Κανέλα και βενζόη

CAROLINA-HERRERA-CONFIDENTIAL-NIGHTFALL-PATCHOULI-EAU-DE-PARFUM.png

CAROLINA HERRERA, CONFIDENTIAL NIGHTFALL PATCHOULI EAU DE PARFUM

Με νότες από κανέλα, βενζόη και πατσουλί.

Fun Fact! Εμπνευσμένο από τη μαγεία και το μυστήριο της νύχτας, το Nightfall Patchouli είναι μια μοναδική σύνθεση που αγκαλιάζει το φανταστικό ώστε να συλλάβει έναν κόσμο με άπειρες δυνατότητες.

Κανέλα και καρότο

BYREDO-EYES-CLOSED-EAU-DE-PARFUM.png

BYREDO, EYES CLOSED EAU DE PARFUM

Με νότες από κανέλα, καρότο, πάπυρο και πατσουλί.

Fun Fact! Το άρωμα δημιουργήθηκε να θυμίζει δύο ερωτευμένα πρόσωπα με τα μάτια κλειστά, που πέφτουν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και οι ψυχές τους μπλέκονται.

Κανέλα και βετιβέρ

GUCCI-THE-ALCHEMIST'S-GARDEN-A-GLOAMING-NIGHT-EAU-DE-PARFUM.png

GUCCI, THE ALCHEMIST'S GARDEN A GLOAMING NIGHT EAU DE PARFUM

Με νότες από κανέλα, βετιβέρ και πατσουλί.

Κανέλα και άνθη

DIPTYQUE-L'-EAU-EAU-DE-TOILETTE.png

DIPTYQUE, L’ EAU EAU DE TOILETTE

Με νότες από κανέλα, γαρύφαλο, άνθη και ξύλα.

Fun Fact! Δημιουργήθηκε το 1968 και πολύ πριν από οποιοδήποτε άλλο άρωμα, το L'Eau αψηφούσε τους κώδικες των φύλων: Δεν είναι ούτε θηλυκό ούτε αρσενικό, αποτυπώνει και τα δύο. Από την εποχή αυτής της πρώτης δημιουργίας, όλα τα ονόματα των αρωμάτων της Diptyque περιέχουν είτε έναν ήχο "O" ή τη λέξη "Eau".

Κανέλα και γεράνι

DIOR-DIORESSENCE-EAU-DE-TOILETTE.png

DIOR, DIORESSENCE EAU DE TOILETTE

Με νότες από κανέλα, γεράνι και πατσουλί.

Fun Fact! Επειδή ο Christian Dior ένιωθε τόσο αρωματοποιός όσο και Couturier, ήθελε να δημιουργήσει αρώματα ώστε να βλέπει κάθε φόρεμά του να βγαίνει ένα προς ένα από τα μπουκάλια.

Κανέλα και τζίντζερ

JO-MALONE-LONDON-GINGER-BISCUIT-COLOGNE.png

JO MALONE LONDON, GINGER BISCUIT COLOGNE

Με νότες από κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, ψητά φουντούκια και σπόρους τόνκα.