Καπνός: Η νότα που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι στο άρωμά σου είναι μία από τις πιο αισθησιακές

Καπνός: Η νότα που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι στο άρωμά σου είναι μία από τις πιο αισθησιακές

Ο καπνός μπορεί να σου φέρνει στο μυαλό εικόνες από τασάκια και άσχημες μυρωδιές, όμως είναι μία νότα που αξίζει να εξερευνήσεις. Πίστεψέ με…

Η μυρωδιά του καπνού από το τσιγάρο μόνο ευχάριστη δεν είναι . Ακόμα και εγώ που είμαι δεινή καπνίστρια (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) -και μη με κρίνεις Please- δεν συμπαθώ τη μυρωδιά του καπνού. Τα αρώματα που περιέχουν νότες καπνού ωστόσο καμία σχέση δεν έχουν με την «τσιγαρίλα». Ο καπνός ως αρωματική νότα βλέπεις, μυρίζει πολύ διαφορετικά, χωρίς να χάνει, ωστόσο, τη σύνδεση με το κάπνισμα.

Copy of Untitled Design - 1

Αποξηραμένα φύλλα καπνού

Ο καπνός έχει πολύ πλούσια μυρωδιά με γήινο βάθος και γλυκές αποχρώσεις. Θυμίζει βαριά πολυτελή σαλόνια στο ημίφως, τζάκια που τρίζουν, παλαιωμένα δερματόδετα βιβλία και τη σοφία περασμένων εποχών. Το άρωμά του, σύμφωνα με τους κορυφαίους αρωματοποιούς «ψιθυρίζει μυστικά της ανθρώπινης ιστορίας, πυροδοτεί παθιασμένες συζητήσεις και μαγεύει με τον πολύπλευρο χαρακτήρα του». Σήμερα λοιπόν, θα ανακαλύψουμε μαζί έναν smoky κόσμο όπου το άρωμα γίνεται ένα όχημα που υφαίνει ιστορίες οι οποίες αντηχούν βαθιά μέσα στην ψυχή. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Όπως πάντα.

tobacco-lounge.png

Tobacco Lounge

Leather perfumes: Τα αρώματα με δέρμα είναι γεμάτα αισθησιασμό αλλά δεν περιέχουν… δέρμα

Η ιστορία του καπνού

Η ιστορία του καπνού είναι τεράστια και πηγαίνει πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω. Στην Ευρώπη άργησε λίγο να έρθει. Έφτασε στις ακτές μας από τους Ισπανούς εξερευνητές το 1528 και πολύ σύντομα μετά την άφιξή του έγινε talk of every town. Αργότερα, ο Jean Nicot, Γάλλος διπλωμάτης που ήταν τότε πρεσβευτής της Γαλλίας στην Πορτογαλία, έδωσε καπνό στην Catherine de Medici, τη βασίλισσα της Γαλλίας, ως φάρμακο κατά της ημικρανίας. Προς τιμήν του Nicot, ο καπνός έλαβε το επιστημονικό του όνομα herbe nicotiniane, και αργότερα, το αλκαλοειδές, που προέρχεται από το φυτό, ονομάστηκε νικοτίνη. Εκτός από τη νικοτίνη όμως, ο καπνός περιέχει και άλλα αλκαλοειδή με τα οποία δεν θα σε κουράσω, τα οποία όμως δρουν όπως πολλά αντικαταθλιπτικά.

Jean-Nicot.jpg

O Jean Nicot παρουσιάζει τον καπνό στην βασίλισσα Catherine de Medici

Το σύμπλεγμα αυτών των ενώσεων, είναι που καθιστά τον καπνό ενθεογόνο. Τι είναι το ενθεογόνο θα αναρωτιέσαι… Με τη στενή σημασία της λέξης, ο όρος αναφέρεται σε μια φυτική ή χημικά παρασκευασμένη ουσία με ψυχοενεργά αποτελέσματα που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο μιας πνευματικής ή μυστικιστικής εμπειρίας. Στην ευρεία έννοια του όρου, η λέξη ενθεογόνο αναφέρεται σε ουσίες, τεχνητές ή φυσικές που επιφέρουν αλλαγή του επιπέδου συνειδητότητας, και η λήψη τους μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει απαραίτητα ένα πνευματικό ή θρησκευτικό πλαίσιο αναφοράς. Αυτή η δράση του καπνού, επέτρεψε στις αυτόχθονες φυλές της Αμερικής να τον χρησιμοποιήσουν στις σαμανικές τους πρακτικές για να εισέλθουν στις «μυστικές αλλοιωμένες καταστάσεις συνείδησης».

native-tobacco.jpg

Ινδιάνος σαμάνος με πίπα καπνού

Φυσικά τίποτα από αυτά δεν σχετίζεται με τον καπνό σήμερα, ούτε και μη τη βιομηχανία των αρωμάτων. Πρόκειται όμως για ένα συναρπαστικό κομμάτι της ιστορίας του καπνού και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σου.

Κόκκινος χρυσός: Το σαφράν είναι μία από τις πιο ακριβές και μυστηριώδεις νότες

Ο συμβολισμός του καπνού

Στη λογοτεχνία, ο συμβολισμός του καπνού ήταν πολύπλευρος. Από την πίπα του Σέρλοκ Χολμς μέχρι τους στοχασμούς του Τολστόι για τη ζωή και τη φθορά, ο καπνός υπήρξε όχημα για την ανάπτυξη χαρακτήρων, τη φιλοσοφική έρευνα και την αισθητηριακή εξερεύνηση. Είναι ένα άρωμα που ξεπερνά τις σελίδες, που προκαλεί απτές εικόνες και συναισθηματικές αντηχήσεις. Αντίστοιχα, στην τέχνη, ο καπνός εμφανίστηκε σε πίνακες ζωγραφικής ως θέμα και ως σύμβολο. Στη μουσική, ο καπνός έχει βρει τον δρόμο του στους στίχους των blues, της jazz και των κάντρι τραγουδιών, αντιπροσωπεύοντας συχνά τις δυσκολίες και τις απλές απολαύσεις της ζωής.

Έχουμε λοιπόν ένα στοιχείο με έντονο συμβολισμό, ιστορία και αντιφάσεις. Πώς μυρίζει όμως τελικά ο καπνός, το απόσταγμά του, η νότα που χρησιμοποιείται μέσα στα αρώματα; Ο καπνός έχει πολύ ζεστή και καταπραϋντική μυρωδιά!

tovbacco-absolute.jpg

Πώς μυρίζει ο καπνός;

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι τα φύλλα του καπνού δεν χρησιμοποιούνται αυτούσια αλλά παίρνουμε το απόσταγμά τους που ονομάζεται tobacco absolute. Πρόκειται για μία σκούρα καφέ, ημι-στερεή μάζα με μια σχεδόν αποκρουστική μυρωδιά, που μόλις και μετά βίας θυμίζει το άρωμα του καπνού για πίπες. Όταν αραιώνεται όμως, το εκχύλισμα αυτό αλλάζει και θυμίζει μέλι, σοκολάτα, τσάι, αποξηραμένα φρούτα, δέρμα…

Μέσα στις αρωματικές συνθέσεις, είναι ένα πολύ αισθησιακό στοιχείο. Προσδίδει γλυκές, σέξι, καπνιστές και μυστηριώδεις αποχρώσεις σε ένα άρωμα και ταιριάζει μοναδικά με πλούσια λουλούδια αφού σε αυτούς τους συνδυασμούς θυμίζει καραμέλα ή και ουίσκι. Ακόμα, ο καπνός συνδυάζεται τέλεια και με ξυλώδεις, γήινες, πικάντικες και γλυκές νότες όπως το σανδαλόξυλο, το περγαμόντο, η βανίλια και το πιπέρι. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές αρωματικές ποικιλίες καπνού, μία εκ των οποίων εμποτίζεται με γιασεμί.

Ροζ πιπέρι: Το πιπέρι που… δεν είναι πιπέρι έχει την πιο πικάντικη, πουδρένια και νοσταλγική μυρωδιά

Ο καπνός -παραδοσιακά- ήταν μία… ανδρική νότα. Πλέον ωστόσο, χρησιμοποιείται και σε πολλές θηλυκές συνθέσεις για να εξισορροπήσει την έντονη θηλυκότητά τους. Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις δικές μου αγαπημένες που ακροβατούν ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό και θα σε μαγέψουν, πάω στοίχημα!

PRADA, OLFACTORIES MIRACLE OF THE ROSE

PRADA-OLFACTORIES-MIRACLE-OF-THE-ROSE.png

Με νότες από καπνό, μοσχοκάρυδο, βανίλια και κανέλα.

MOLTON BROWN, TOBACCO ABSOLUTE EAU DE PARFUM

MOLTON-BROWN-TOBACCO-ABSOLUTE-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από καπνό, κέδρο, βιολέτα και orris.

KILIAN PARIS, SMOKING HOT

KILIAN-PARIS-SMOKING-HOT.png

Με νότες από καπνό, μπέρμπον και βανίλια.

DIOR, TOBACOLOR EAU DE PARFUM

DIOR-TOBACOLOR-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από καπνό, δαμάσκηνο, ροδάκινο και μέλι.

CAROLINA HERRERA, CONFIDENTIAL MYSTERY TOBACCO EAU DE PARFUM

CAROLINA-HERRERA-CONFIDENTIAL-MYSTERY-TOBACCO-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από καπνό, τζίντζερ, πατσουλί και οσμανθό.

AMOUAGE, OPUS XIV ROYAL TOBACCO EAU DE PARFUM

AMOUAGE-OPUS-XIV-ROYAL-TOBACCO-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από καπνό, κάρδαμο, λεβάντα και λιβάνι.

BYREDO, NIGHT VEILS TOBACCO MANDARIN EXTRAIT DE PARFUM

BYREDO-NIGHT-VEILS-TOBACCO-MANDARIN-EXTRAIT-DE-PARFUM.png

Με νότες από καπνό, μανταρίνι, δέρμα και σανδαλόξυλο.

DIPTYQUE, ORPHÉON EAU DE PARFUM

DIPTYQUE-ORPHEON-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από καπνό, άρκευθο, μαστίχα και κέδρο.

ARMANI, PRIVÉ BLEU LAZULI EAU DE PARFUM

ARMANI-PRIVE-BLEU-LAZULI-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από καπνό, περγαμόντο, γιασεμί και βανίλια.

MAISON MARTIN MARGIELA, REPLICA JAZZ CLUB EAU DE TOILETTE

MAISON-MARTIN-MARGIELA-REPLICA-JAZZ-CLUB-EAU-DE-TOILETTE.png

Με νότες από καπνό, ρούμι, βανίλια και ροζ πιπέρι.