Αχλάδι: Η πιο «τραγανή» αρωματική νότα είναι στην εποχή της και έχει υπέροχη ιστορία

Αχλάδι: Η πιο «τραγανή» αρωματική νότα είναι στην εποχή της και έχει υπέροχη ιστορία

Σκέψου ένα ζουμερό, μαλακό και γλυκό αχλάδι… Τώρα σκέψου πόσο ωραία μυρίζει και εμείς θα σου πούμε τι μπορεί να κάνει αν συνδυαστεί με άλλες νότες μέσα σε ένα άρωμα.

Το αχλάδι, όταν έχει ωριμάσει τόσο όσο χρειάζεται, είναι ίσως το πιο νόστιμο φρούτο. Ναι, ξέρω τι θα μου πεις, υπάρχουν τα ροδάκινα και άλλα καλοκαιρινά φρούτα που είναι νοστιμότερα… Κανένα δεν συγκρίνεται όμως με το τέλειο αχλάδι κατά τη γνώμη μου. Το αχλάδι λοιπόν, σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες ακόμα, είναι το σημερινό μας θέμα.

pexels-any-lane-5945906.jpeg

Το αχλάδι είναι μία τόσο καθαρή νότα, που εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «τραγανή». Είναι πολύ πιο ντελικάτο και πιο «πράσινο» από άλλα φρούτα, και μπορεί να γίνει η τέλεια προσθήκη σε οποιοδήποτε ανοιξιάτικο, αρωματικό μπουκέτο. Ναι, ένα χειμωνιάτικο φρούτο, μας φέρνει στο μυαλό την άνοιξη, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας μάθουμε μαζί για το ζουμερό αχλάδι που υπάρχει μέσα σε τόσα αρώματα που λατρεύουμε.

Λίγη ιστορία

Το ταξίδι του αχλαδιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την γλυκιά και ζουμερή του γεύση. Είναι καρπός που ευδοκιμεί σε εύκρατες περιοχές και θεωρείται ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Κεντρική Ασία, και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα, με την καλλιέργειά του να ξεκινά πριν 4.000 χρόνια. Έπειτα, διέσχισε την Ασία και έφτασε στην Ευρώπη, όπου το λάτρεψαν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, οι οποίοι το έτρωγαν ωμό, μαγειρεμένο ή αποξηραμένο.

vintage-pears-ii.jpeg

Καπνός: Η νότα που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι στο άρωμά σου είναι μία από τις πιο αισθησιακές

Το αχλάδι συνέχισε την ξέφρενη πορεία του και εξαπλώθηκε σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, φτάνοντας στη Γαλλία τον 16ο αιώνα, χάρη στον δικηγόρο και βοτανολόγο Jean-Baptiste de La Quintinie, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τους κήπους του Πύργου των Βερσαλλιών. Τότε ήταν που μάγεψε τον Λουδοβίκο XIV ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά: «Μεταξύ όλων των καρπών σε αυτόν τον τόπο, η φύση δεν μας παρουσιάζει τίποτα τόσο όμορφο, ούτε τόσο ευγενές, όσο αυτό το αχλάδι. Το αχλάδι είναι που κάνει τη μεγαλύτερη τιμή στα τραπέζια…».

versailles-pear-trees.jpeg

Οι αχλαδιές στις Βερσαλίες

Fun fact! Το αχλάδι είναι σύμβολο στοργής και εσωτερικής γαλήνης για πολλούς πολιτισμούς. Μάλιστα, πριν από την εισαγωγή του καπνού στην Ευρώπη, πολλοί κάπνιζαν φύλλα αχλαδιάς για την ήπια, γλυκιά γεύση τους.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, εδώ και χιλιάδες χρόνια, το αχλάδι συγκεντρώνει το πολύ φανατικό και δυναμικό fan club του, γι’ αυτό και ήταν μοιραίο να καταλήξει στα εργαστήρια της αρωματοποιίας. Όχι όμως άμεσα…

Το αχλάδι ως νότα

Το αχλάδι ήταν ένα από τα πρώτα φρουτώδη συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν στα αρώματα. Ωστόσο, παρ΄όλη την ιστορία του, εμφανίστηκε μέσα σε αρωματικές συνθέσεις τη δεκαετία του '90, κατά τη διάρκεια του κύματος των γκουρμέ αρωμάτων (Hello Angel!) και υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος για αυτή την καθυστέρηση.

Leather perfumes: Τα αρώματα με δέρμα είναι γεμάτα αισθησιασμό αλλά δεν περιέχουν… δέρμα

Βλέπεις, παρά τα πολλά πλεονεκτήματά του, το αχλάδι δεν είναι μία εύκολη πρώτη ύλη για χρήση στην αρωματοποιία. Το αντίθετο μάλιστα! Όπως και άλλα φρούτα της οικογένειάς του (το μήλο για παράδειγμα), η σάρκα του αποτελείται κυρίως από νερό, καθιστώντας έτσι σχεδόν αδύνατη την εξαγωγή λαδιού από το φρούτο. Επομένως, οι συμφωνίες του αχλαδιού είναι συνθετικές και δημιουργούνται σε εργαστήριο, με τη χρήση μίας ομάδας μορίων που ονομάζονται εστέρες ή οξικά (acetates). Για παράδειγμα, αν μυρίσεις οξικό εξυλεστέρα, θα σου θυμίσει ξεκάθαρα αχλάδια, ενώ αν μυρίσεις ο οξικό αλλυλεστέρα θα είναι σα να μυρίζεις μήλα! Πώς μυρίζει όμως το αχλάδι;

pexels-mary-nikitina-7790872.jpeg

Fun fact! Στην Κίνα, θεωρείται κακή τύχη για τους φίλους να μοιράζονται ένα αχλάδι, αφού οι κινεζικές λέξεις για τη φράση «μοιράζονται ένα αχλάδι» σημαίνουν επίσης «χωρίζουν»

Η μυρωδιά του αχλαδιού

Η μυρωδιά του αχλαδιού είναι γλυκιά, φρουτώδης και ευχάριστα… ξινή. Θυμίζει καταπράσινους κήπους και ηλιόλουστα περιβόλια. Είναι μία φρέσκια μυρωδιά που -όπως έχω ήδη πει πολλές φορές- μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «τραγανή». Επιπλέον, τα αρώματα που περιέχουν αχλάδι, χαρακτηρίζονται ως ανοιξιάτικα ή καλοκαιρινά, πράγμα οξύμωρο αφού το αχλάδι είναι ένα φθινοπωρινό/χειμερινό φρούτο.

Σε συνδυασμό με λουλουδένιες νότες όπως το κρίνο της κοιλάδας, το τριαντάφυλλο και το γιασεμί, το αχλάδι μπορεί να προσθέσει μια πιο περίπλοκη διάσταση στα αρώματα, σχεδόν ρομαντική. Όταν συνδυαστεί με φρουτένιες νότες όπως το μήλο και το ροδάκινο, το αποτέλεσμα είναι φρέσκο και πολύ γλυκό. Τέλος, το αχλάδι μπορεί να συνδυαστεί με πιο πικάντικες ή ξυλώδεις νότες για να για τη δημιουργία πιο εκλεπτυσμένων, αισθησιακών αρωμάτων. Περίμενε όμως…

pexels-marta-dzedyshko-6341576.jpeg

Κόκκινος χρυσός: Το σαφράν είναι μία από τις πιο ακριβές και μυστηριώδεις νότες

Η αρωματική… γενναιοδωρία του αχλαδιού δεν τελειώνει με τους καρπούς του. Το ξύλο της αχλαδιάς, είναι από τα πιο επιθυμητά καυσόξυλα καθώς παράγει έναν εξαιρετικά αρωματικό καπνό που είναι τέλειος για το κάπνισμα κρέατος. Το ξύλο της αχλαδιάς, είναι στην πραγματικότητα μια από τις πιο επιθυμητές και πιο σπάνιες νότες στην αρωματοποιία. Εκτός από τη λεπτή «τραγανότητα» του καρπού, το ξύλο αχλαδιάς έχει ένα πυκνό, πιο γλυκό άρωμα που συνθέτει μια πικάντικη, καπνιστή νότα η οποία, συχνά, συγκρίνεται με το άρωμα των ανθισμένων αχλαδιών.

Fun fact! Στην Κινέζικη κουλτούρα, το αχλάδι ή αλλιώς «Λι» είναι το σύμβολο της Αθανασίας, ενώ σύμφωνα με τους θρύλους της περιοχής, αν καταστρέψει κάποιος μία αχλαδιά θα τον βρει κακό μεγάλο… Πολύ μεγάλο!

Όσο για εμάς… δεν χορταίνουμε τις σαρκώδεις, πράσινες, αλλά γλυκές, τραγανές και ζουμερές συμφωνίες αχλαδιών, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε παρακάτω αρώματα που τις περιέχουν. Έχουμε αρώματα μυστηριώδη, ρομαντικά, φρέσκα, δροσερά, αισθησιακά και πικάντικα που αποδεικνύουν το μεγαλείο του αχλαδιού και την πολύπλευρη φύση του. Enjoy Queen…

Ροζ πιπέρι: Το πιπέρι που… δεν είναι πιπέρι έχει την πιο πικάντικη, πουδρένια και νοσταλγική μυρωδιά

CHANEL, LES EXCLUSIFS DE CHANEL 1932 EAU DE PARFUM

CHANEL-LES-EXCLUSIFS-DE-CHANEL-1932-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από αχλάδι, γιασεμί, γκρέιπφρουτ, ίριδα και βετιβέρ.

PRADA, PARADOXE INTENSE

PRADA-PARADOXE-INTENSE.png

Με νότες από αχλάδι, νερολί, γιασεμί και βανίλια.

JIMMY CHOO, JIMMY CHOO EAU DE PARFUM

JIMMY-CHOO-JIMMY-CHOO-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από αχλάδι, πορτοκάλι, ορχιδέα και πατσουλί.

LANCÔME, LA VIE EST BELLE EAU DE PARFUM

LANCOME-LA-VIE-EST-BELLE-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από αχλάδι, ίριδα, βανίλια και πραλίνα.

PENHALIGON'S, BABYLON EAU DE PARFUM

PENHALIGON'S-BABYLON-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από αχλάδι, μοσχοκάρυδο, σαφράν και βανίλια.

JO MALONE LONDON, ENGLISH PEAR & FREESIA COLOGNE

JO-MALONE-LONDON-ENGLISH-PEAR-and-FREESIA-COLOGNE.png

Με νότες από αχλάδι, λευκή φρέζια και πατσουλί.

JEAN PAUL GAULTIER, LA BELLE EAU DE PARFUM

JEAN-PAUL-GAULTIER-LA-BELLE-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από αχλάδι, βανίλια και βετιβέρ.

SALVATORE FERRAGAMO, SIGNORINA ELEGANZA EAU DE PARFUM

SALVATORE-FERRAGAMO-SIGNORINA-ELEGANZA-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από αχλάδι, πούδρα αμυγδάλου, λευκό δέρμα και πατσουλί.

YSL, BLACK OPIUM EAU DE PARFUM ILLICIT GREEN

YSL-BLACK-OPIUM-EAU-DE-PARFUM-ILLICIT-GREEN.png

Με νότες από αχλάδι, πράσινο μανταρίνι, γιασεμί και μαύρο καφέ.

GUCCI, FLORA GORGEOUS GARDENIA EAU DE PARFUM

GUCCI-FLORA-GORGEOUS-GARDENIA-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από αχλάδι, λευκή γαρδένια και καστανή ζάχαρη.