Το νερό, η επιδερμίδα και η σημασία της ενυδάτωσης από την κορυφή ως τα νύχια

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Το νερό, η επιδερμίδα και η σημασία της ενυδάτωσης από την κορυφή ως τα νύχια

Ώρα να μιλήσουμε για τη σημασία του νερού ως πηγή ζωής τον καθοριστικό του ρόλο στην ενυδάτωση και, κατά συνέπεια, τη νεανική όψη του δέρματός μας από την κορυφή ως τα νύχια.

Το δέρμα είναι ένα υπέροχο όργανο -και όχι επειδή είναι το μεγαλύτερο στο σώμα μας. Μας προστατεύει, βλέπεις, από παράγοντες όπως οι ρύποι, οι τοξίνες και τα μικρόβια. Ταυτόχρονα βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, την πρόληψη της αφυδάτωσης και -ασφαλώς- μας προστατεύει από τις ακραίες θερμοκρασίες. Το δέρμα, με λίγα λόγια, είναι η επαφή μας με τον έξω κόσμο, αλλά και η ασπίδα μας από αυτόν. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το νερό όμως; Τη μεγαλύτερη, αφού το δέρμα μας αποτελείται κατά 54% από νερό και η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω για την καλή του υγεία και εμφάνιση.

Καθώς το δέρμα μας είναι αυτό που -ουσιαστικά- ορίζει τεράστιο μέρος της εμφάνισής μας, θέλουμε να το διατηρούμε όμορφο, φρέσκο και νεανικό. Το νερό και η σωστή ενυδάτωση τόσο της επιδερμίδας, όσο και του σώματός μας, επομένως, έρχεται σε πρώτο πλάνο. Τι μπορεί να κάνει όμως, για το δέρμα και το σώμα μας, το νερό; Η απάντηση μπορεί να μοιάζει απλή -και ως έναν βαθμό είναι- αλλά πολλά παίζουν ρόλο όταν μιλάμε για το νερό και τα οφέλη του. Ας πάρουμε τα πράγματα λοιπόν, από την αρχή.

AQ2.jpg

Η ενυδάτωση

Η ενυδάτωση και η ομορφιά ξεκινούν από μέσα μας. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, όμως είναι μία πολύ μεγάλη και αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού οδηγεί, όπως είναι αναμενόμενο, στην αφυδάτωση. Η αφυδάτωση με τη σειρά της, οδηγεί σε αυξημένη διαεπιδερμική απώλεια νερού, κάτι που έχει ως συνέπεια την αλλοίωση του επιδερμιδικού φραγμού. Αυτή η αλλοίωση προκαλεί -με τη δική της σειρά- προβλήματα όπως η πρόωρη γήρανση, η ακμή, η υπερβολική ξηρότητα κοκ. Όταν λοιπόν δεν πίνουμε νερό, ξεκινά μία βλαβερή για την υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας μας, αλυσιδωτή αντίδραση. Όταν όμως πίνουμε αρκετό νερό, τα κύτταρα σε κάθε μέρος του σώματός μας ενυδατώνονται μέσω του αίματος. Το δέρμα, επομένως, που είναι -όπως είπαμε- το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, επίσης ενυδατώνεται.

Ξέρουμε όμως τι αναρωτιέσαι: Το skincare δεν προσφέρει την κατάλληλη ενυδάτωση στην επιδερμίδα; Ναι, το skincare και τα ενυδατικά προϊόντα προσώπου και σώματος, μπορούν να δώσουν στο δέρμα την υγρασία που έχει ανάγκη δεν αρκούν όμως. Τίποτε δεν μπορεί να χαρίσει στο δέρμα τα οφέλη που του προσφέρει το νερό, πόσο μάλλον το ποιοτικό νερό. Και κάπως έτσι ερχόμαστε στη δεύτερη μεγάλη ερώτηση: Παίζει ρόλο η ποιότητα του νερού για την ενυδάτωση του σώματος και της επιδερμίδας μας;

Τα οφέλη του ποιοτικού νερού

Έχεις διαβάσει ποτέ την ετικέτα των μεταλλικών νερών που καταναλώνεις; Αν γυρίσεις το μπουκάλι σου και κοιτάξεις τη λίστα με τα συστατικά, θα αντιληφθείς ότι το νερό περιέχει ή μπορεί να περιέχει, πολλά. Όπως κοιτάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουμε, έτσι θα πρέπει να κοιτάζουμε και τις ετικέτες των νερών που επιλέγουμε. Τι εννοούμε όμως; Ποιο νερό είναι ποιοτικό και γιατί να το επιλέξουμε ως μέρος της beauty routine μας; Η επιλογή για εμάς εδώ στο beauty department, είναι μία: Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica και μία ματιά στην ετικέτα του θα σε βοηθήσει να καταλάβεις το γιατί…

AQUA.jpg

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica

Όπως είδες στην παραπάνω ετικέτα, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica περιέχει, μεταξύ άλλων, ασβέστιο και μαγνήσιο, σε μεγάλη ποσότητα. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι στοιχεία τα οποία έχει ανάγκη το δέρμα μας και, σε συνδυασμό με την ενυδάτωση που προσφέρει από μόνο του το νερό, μπορούν να μας χαρίσουν πιο όμορφη, πιο λαμπερή και πιο νεανική επιδερμίδα.

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο, μικροθρεπτικό, συστατικό που σχετίζεται με τη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών μας. Αυτό ασφαλώς είναι αλήθεια, αλλά ίσως δεν ξέρεις τον ρόλο που παίζει το ασβέστιο στη διατήρηση της υγείας του δέρματός μας. Το ασβέστιο υποστηρίζει τη δημιουργία νέων κυττάρων στην επιδερμίδα. Η επαρκής και γρήγορη αναπλήρωση των κυττάρων του δέρματός μας, είναι αυτό που διατηρεί το δέρμα νεανικό, σφριγηλό και υγιές, αφού τα νεκρά κύτταρα αντικαθίστανται με νέα. Όσο μεγαλώνουμε, η φυσική παραγωγή αυτών των νέων κυττάρων του δέρματος και του ασβεστίου που υποστηρίζει τη δημιουργία τους, επιβραδύνεται, οδηγώντας σε ρυτίδες και χαλάρωση, γερασμένο δέρμα.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προσθέσουμε το ασβέστιο στη διατροφή μας. Σύμφωνα με τον Δρ. Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUACarpatica περιέχει 50,1 mg/l ασβεστίου, επομένως συμβάλλει στην κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τις εγκυμονούσες. έτσι, με μερικές γουλιές απόλαυσης, προσλαμβάνουμε και ασβέστιο που είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία μας.

Το μαγνήσιο από την άλλη, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, πολλές από τις οποίες έχουν άμεση σχέση με το δέρμα μας. Η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σε βασικά λιπαρά οξέα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος και στη διατήρηση της ελαστικότητας. Το μαγνήσιο βοηθά το δέρμα να διατηρήσει υγιή επίπεδα αυτών των λιπαρών οξέων ρυθμίζοντας την παραγωγή σμήγματος. Περίμενε όμως, δεν τελειώσαμε! Το μαγνήσιο μειώνει την υπερμελάγχρωση και τις βλάβες από τον ήλιο, αφού λειτουργεί σχεδόν σαν ένα… εσωτερικό αντηλιακό. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και τη βλάβη που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία, και η οποία έχει ως συνέπεια τις δυσχρωμίες. Και αυτές δεν είναι μόλις μερικές από τις ευεργετικές του δράσεις για το δέρμα!

AQ4.jpg

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica επομένως, συμβάλλει στην ενυδάτωση και προσφέρει τα βασικά στοιχεία που το δέρμα χρειάζεται για να παραμένει υγιές, νεανικό και προστατευμένο από την κορυφή ως τα νύχια. Σύμφωνα μάλιστα με τον Δρ. Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Διαιτολόγο -Διατροφολόγο, πίνοντας Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica, λαμβάνουμε 15,5 mg/l μαγνήσιο, άρα συμβάλλουμε σημαντικά στην πρόσληψή του το οποίο μάλιστα, σε αντίθεση με τα στερεά τρόφιμα, διαλύεται, γεγονός που αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητά του.

Η σημασία του pH

Το pH οποιασδήποτε ουσίας κυμαίνεται από 0-14, με το 14 να είναι πιο αλκαλικό και το 0 να είναι πολύ όξινο. Το pH στο επίπεδο του 7 είναι ουδέτερο και το καθαρό νερό έχει pH 7 με μικρές αποκλίσεις. Πίνοντας, λοιπόν, ποιοτικό νερό, με ισορροπημένο pH, διασφαλίζουμε ότι η τιμή του pH στο σώμα και το δέρμα μας είναι ισορροπημένη. Έτσι, διατηρούμε το δέρμα μας υγιές και αν αναρωτιέσαι για το pH του Φυσικού Μεταλλικού Νερού AQUA Carpatica, μάθε ότι είναι 7.94: Ελαφρώς αλκαλικό και τέλειο για να βοηθήσει στη διατήρηση του pH της επιδερμίδας μας.

Η ανακεφαλαίωση

Το νερό είναι πηγή ζωής και ομορφιάς για το σώμα και το δέρμα μας. Μας προσφέρει την ενυδάτωση επάνω στην οποία «στηρίζεται» το δέρμα, και ταυτόχρονα μας χαρίζει απλόχερα συστατικά που συμβάλλουν στην προστασία και την ομορφιά του… αρκεί να κοιτάξουμε την ετικέτα! Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica, περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο (Μg), ελάχιστο νάτριο (Να) και νιτρικά (NO3) και έχει το ιδανικό pH. Είναι ένα πραγματικό «εργαλείο» που πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μας beauty routine και το πιο απολαυστικό. Πώς; Είναι απλό…

Before you go…

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού είναι 8 ποτήρια, τα οποία μπορεί να ξεχνάς να πιείς! Επειδή όμως -πλέον- το νερό είναι μέρος της περιποίησης της επιδερμίδας σου, έχουμε τα εξής tips για να μην το ξεχάσεις ποτέ ξανά!

  1. Βάλε ένα μπουκαλάκι Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica στο μπάνιο, δίπλα από την οδοντόβουρτσα σου και πιες το κάθε πρωί.
  2. Για το μεσημεριανό σου, άνοιξε ένα απολαυστικό Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica.
  3. Το βράδυ, απόλαυσε το αγαπημένο σου ρόφημα φτιαγμένο με το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica.

Λοιπόν; Είσαι έτοιμη να βάλεις το πιο ενυδατικό προϊόν στην καθημερινότητά σου;