Εγκυμοσύνη: Το νερό ως σύμμαχος στην πιο τρυφερή στιγμή της ζωής μας

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Εγκυμοσύνη: Το νερό ως σύμμαχος στην πιο τρυφερή στιγμή της ζωής μας

Στις πιο τρυφερές περιόδους της ζωής μας, στρεφόμαστε στην αγνότητα του νερού για να ενυδατωθούμε, φροντίζοντας τον εαυτό μας, αλλά και το μωρό μας.

Το νερό είναι πηγή ζωής και απαραίτητο για την υγεία μας. Οι ανάγκες σε νερό ωστόσο, αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία της μητέρας. Πόσα γνωρίζουμε, όμως, για τη σχέση ανάμεσα στην ενυδάτωση και τα αποτελέσματα αυτής τόσο για τη μητέρα, όσο και το παιδί; Ακόμα σημαντικότερη μάλιστα, είναι η σχέση ανάμεσα στην ποιότητα του νερού και την ενυδάτωση για τις γυναίκες σε αυτή την τόσο τρυφερή περίοδο της ζωής τους. Αξίζει λοιπόν να «ανοίξουμε» τη συζήτηση για την ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη, αφού το ποιοτικό νερό μπορεί να γίνει ένας πραγματικός σύμμαχος σε μία από τις πιο σημαντικές περιόδους της ζωής μας.

Το νερό και ο ρόλος του στο σώμα

Το νερό αποτελεί περισσότερο από 60% του σώματός μας και κάνει τόσα πολλά για εμάς. Ρυθμίζει την εσωτερική θερμοκρασία μας, δομεί τα κύτταρά μας, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, αποβάλλει τις τοξίνες. Η λίστα είναι τεράστια. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, το σώμα απαιτεί περισσότερο νερό. Το σώμα μίας εγκύου παράγει περισσότερο αίμα, καθώς είναι υπεύθυνο τόσο για την κυκλοφορία του αίματος του μωρού της, όσο και για την ανάπτυξη του αμνιακού υγρού. Επιπλέον, ανάλογα με τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης (για παράδειγμα η πρωινή ναυτία), το σώμα μας χάνει περισσότερο νερό. Όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεσαι, συνηγορούν στο γεγονός ότι οι ανάγκες για νερό αυξάνονται κατακόρυφα στην εγκυμοσύνη.

PR2.jpg

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μία γυναίκα πρέπει να πίνει 8-12 ποτήρια νερό, αλλά αυτός είναι ένας πολύ γενικός κανόνας. Κάθε γυναίκα είναι μοναδική, ο οργανισμός της είναι μοναδικός και κάθε εγκυμοσύνη δεν μοιάζει με άλλη. Επομένως, μόνο ο προσωπικός μας γιατρός μπορεί να μας πει -με βεβαιότητα- πόσο ακριβώς νερό πρέπει να καταναλώνουμε. Κάπως έτσι αξίζει να εξετάσουμε το εξής: Την ποιότητα του νερού που πίνουμε στην εγκυμοσύνη.

Η ποιότητα του νερού

Η ποιότητα του νερού μεταβάλλεται κι αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Η πηγή από την οποία προέρχεται, τα υλικά με τα οποία έρχεται σε επαφή κατά τη διαδρομή που ακολουθεί ώσπου να φτάσει στο ποτήρι μας. Όλα αυτά -και άλλα- μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά του. Εκείνο που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για την εγκυμοσύνη ωστόσο, είναι η περιεκτικότητά του σε νιτρικά και νιτρώδη άλατα. Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, είναι χημικές ενώσεις που παράγονται από το σώμα μας και βρίσκονται φυσικά μέσα στο νερό και τα τρόφιμα. Το πρόβλημα με αυτά προκύπτει, όταν το σώμα μας τα μετατρέπει σε νιτρώδη. Για παράδειγμα, το νιτρώδες άλας, μπορεί να μετατραπεί σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο είναι ευεργετικό για τον οργανισμό αλλά και σε νιτροζαμίνη, η οποία είναι επιβλαβής. Γιατί όμως τα νιτρώδη παίζουν ρόλο στην εγκυμοσύνη;

PR3.jpg

Σύμφωνα με έρευνες, τα νιτρικά στο νερό μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη μητέρα, την εγκυμοσύνη, αλλά και το βρέφος. Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Environmental International, αναφέρει ότι «η έκθεση σε νιτρικά άλατα από το νερό, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της ανάπτυξης του εμβρύου, πρόωρου τοκετού, γενετικών ανωμαλιών και παιδικού καρκίνου». Για τη μητέρα, τα νιτρικά μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα της πέψης και του ουροποιητικού μεταξύ άλλων.

Είναι, άρα, σημαντικό να γνωρίζουμε τι νερό πίνουμε και ακόμα σημαντικότερο, να επιλέγουμε ένα ποιοτικό νερό, το οποίο θα γίνει πραγματικός μας σύμμαχος σε αυτή την τόσο σημαντική και τρυφερή περίοδο της ζωής μας. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica είναι αυτός ο σύμμαχος και θα σου εξηγήσουμε γιατί. Ρίξε πρώτα μία ματιά στην ετικέτα του.

AQUA.jpg

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica πηγάζει από τα Καρπάθια Όρη όπου, εκατομμύρια χρόνια ηφαιστειακής δραστηριότητας έχουν απαλλάξει την πηγή από ρύπους. Γι’ αυτό, το νερό AQUA Carpatica θεωρείται ένα μικρό «θαύμα» και είναι ό,τι πιο αγνό μπορεί να καταναλώσει μία γυναίκα στην εγκυμοσύνη. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά (με το Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica να μην περιέχει καθόλου), τα οποία ελλοχεύουν κινδύνους κατά την εγκυμοσύνη για τη μητέρα και το μωρό. Ταυτόχρονα, περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο (Ca) και μαγνήσιο (Mg), τα οποία είναι ευεργετικά και απαραίτητα. Είναι επομένως ιδανικό για μωρά, νήπια, μέλλουσες μητέρες, αλλά και για όποιον επιθυμεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

COMP4.jpg

Πιο συγκεκριμένα, Το Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχει σχεδόν το 41% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου (Ca) για ενήλικες ανά λίτρο. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica από την άλλη, μπορεί να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αλλά είναι αρκετή ώστε να συμβάλλει σημαντικά στην καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου. Παράλληλα, το μαγνήσιο (Μg) που περιέχουν και οι δύο τύποι νερού AQUA Carpatica είναι αρκετό ώστε να συμβάλλει στην υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού τόσο των γυναικών στην εγκυμοσύνη, όσο και στα παιδιά.

Κάτι που επίσης αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι τόσο το Φυσικό Μεταλλικό Νερό όσο και το Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica είναι φυσικώς πτωχά σε νάτριο (Νa), δηλαδή αλάτι.

COMP5.jpg

Το συμπέρασμα

Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, ότι το νερό έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και αυτά είναι που θα ορίσουν το αν θα γίνει σύμμαχός μας στην εγκυμοσύνη ή όχι. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica αλλά και το Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica προέρχονται από τις πιο αγνές πηγές, δεν μολύνονται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και κλείνουν μέσα τους όλη τη δύναμή της. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λοιπόν, όταν οι ανάγκες για νερό αυξάνονται κατακόρυφα, έχουμε πάντα μαζί μας ένα μπουκάλι AQUA Carpatica γιατί είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε σε εμάς αλλά και στο μωρό μας, το κέντρο της ύπαρξής μας.