Πώς θα προστατεύσεις τα τατουάζ σου από τον ήλιο;

Μαρία Ροδίτη
Πώς θα προστατεύσεις τα τατουάζ σου από τον ήλιο;

Το μόνιμο «κόσμημα» του σώματός σου θέλει και τη σωστή φροντίδα!

Πριν πολλά πολλά χρόνια τα τατουάζ πάνω στο κορμί ήταν «προνόμιο» των κακών παιδιών. Δεν είχε πρόσβαση ο καθένας να κάνει tattoo, ούτε και ήταν αποδεκτό από την κοινωνία. Εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, το τατουάζ έχει εξελιχθεί σε μια σπουδαία τέχνη αποτύπωσης εικόνων, φράσεων ή λέξεων πάνω στο σώμα, που είτε έχουν κάποιο βαθύ νόημα για αυτόν/ήν που το κάνει, είτε απλά του/της αρέσουν αισθητικά.

Το tattoo art και η σύγχρονη ματιά του μπορούν πραγματικά να κάνουν θαύματα πάνω στο σώμα μας. Είναι, όμως, και ένα σημείο πάνω μας που πρέπει -ειδικά το καλοκαίρι- να φροντίσουμε με τη δέουσα προσοχή και να προστατεύσουμε από την ηλιακή ακτινοβολία. Είτε είναι παλιό, είτε «φρέσκο» το τατουάζ σου, πρέπει οπωσδήποτε να το προστατεύεις από τον ήλιο, ώστε να μη δημιουργηθούν ξεθωριάσματα, ουλές ή εξάπλωση του χρώματος.

Πώς επηρεάζει ο ήλιος το τατουάζ;

Οι ακτίνες UV έχουν την ικανότητα να ξεθωριάζουν το τατουάζ, αν αυτό είναι για πολλή ώρα εκτεθειμένο στον ήλιο. Όταν, δηλαδή, το μελάνι είναι σε άμεση επαφή με τον ήλιο, οι ακτίνες UV απορροφώνται και μπορούν να διαλύσουν τη χρωστική ουσία του σχεδίου. Στην ουσία, το τατουάζ βρίσκεται δύο στρώματα κάτω από το επιφανειακό δέρμα με το εξωτερικό στρώμα του δέρματος να λειτουργεί ως φίλτρο ανάμεσα στη χρωστική ουσία και τον ήλιο.

tatouaz hliaki aktinovolia

Ποια τατουάζ είναι πιο επιρρεπή σε φθορά;

Τα νέα και φρεσκοχτυπημένα τατουάζ είναι αρκετά πιο επιρρεπή σε φθορά από τον ήλιο συγκριτικά με ένα παλαιότερο. Ένα νέο τατουάζ είναι ένα ανοιχτό τραύμα χωρίς καμία προστασία από πάνω του. Αν, λοιπόν, αυτή η «πληγή» εκτεθεί άμεσα στον ήλιο μπορεί να ξεθωριάσει, να «σπάσει» και να διαλύσει ή να ξεφλουδίσει το τατουάζ. Εξίσου ευαίσθητα, όμως, είναι και τα έγχρωμα τατουάζ. Κι αυτό, γιατί τα χρώματα έχουν την τάση να εξασθενούν γρηγορότερα από το μαύρο ή τις πολύ σκούρες αποχρώσεις του μοβ, πράσινου ή μπλε. Αντίθετα, τα σκούρα χρώματα έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητά τους στο πέρασμα των ετών. Και στα δύο είδη τατουάζ, όμως, χρειάζεται εντατική, σχολαστική φροντίδα και προστασία από τον ήλιο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι αν αναρωτιέσαι τι ακριβώς πρέπει να κάνεις... Οι απαντήσεις βρίσκονται στην παρακάτω gallery.

Διάβασε ακόμα: 7 tips για να αντιμετωπίσεις το έγκαυμα από τον ήλιο