Mustard bath: Το διάσημο «φάρμακο» για την ερεθισμένη επιδερμίδα και πώς θα το κάνεις

Μαρία Ροδίτη
Mustard bath: Το διάσημο «φάρμακο» για την ερεθισμένη επιδερμίδα και πώς θα το κάνεις

Στην αγιουρβέδικη ιατρική το mustard bath θεωρείται βάλσαμο για την ερεθισμένη επιδερμίδα και τους καταπονημένους μυς.

 

Μια κρέμα, ένα λάδι, ένα body butter μπορεί πολλές φορές να γίνει η αιτία για να κοκκινίσει το δέρμα σου και να σε πιάσει έντονη φαγούρα. Και εκεί ακριβώς αναρωτιέσαι: πώς θα το καταπολεμήσω τώρα αυτό; Άντε πάλι δοκιμάζεις γιατροσόφια και συνταγές που κάπου έχεις ακούσει ή που σου είπε η κολλητή σου, αλλά τίποτα.

Mustard bath δοκίμασες να κάνεις; Το μπάνιο με μουστάρδα – δεν είναι αυτό που νομίζεις και που ακούγεται – είναι διάσημο για τις καταπραϋντικές ιδιότητές του, αλλά και για τη χαλάρωση και ξεκούραση των μυών. Όσοι ακολουθούν την αγιουρβέδικη ιατρική αλλά και πολλοί διάσημοι «ορκίζονται» σε αυτό και ήρθε η ώρα… να το δοκιμάσεις και εσύ. Θα το λατρέψεις!

Το εύκολο κόλπο στο μπάνιο για να μην εμφανίσεις ποτέ ακμή στην πλάτη

Τι ακριβώς είναι το mustard bath

Στο μπάνιο μουστάρδας φυσικά δεν χρησιμοποιείς τη μουστάρδα που έχεις στα ντουλάπια της κουζίνας, αλλά σκόνη μουστάρδας. Ένα συστατικό, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ιατρικά στην αρχαία Ελλάδα και την Ινδία και εξακολουθεί να έχει εξέχουσα θέση στη σύγχρονη Αγιουρβέδα.

mustard_bath1.jpg

Κι αυτό, γιατί η σκόνη μουστάρδας, όταν εφαρμόζεται τοπικά, ζεσταίνει το σώμα και λέγεται ότι βοηθά στην τόνωση της κυκλοφορίας, χαλαρώνει τους κουρασμένους μυς, απελευθερώνει τις τοξίνες που είναι αποθηκευμένες στο σώμα, ενώ μειώνει και τις φλεγμονές.

Η συνταγή για το καταπραϋντικό μπάνιο με μουστάρδα

Τα υλικά που θα χρειαστείς για το απολαυστικό και καταπραϋντικό μπάνιο σου είναι τα εξής:

Μισή κούπα μαγειρική σόδα

Μισή κούπα αλάτι χοντρό

¼ κούπας μουστάρδα σε σκόνη

4 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας

3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου

3 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού

6 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

Η εκτέλεση της συνταγής

Ξεκίνα ανακατεύοντας μεταξύ τους τις σκόνες, δηλαδή τη μαγειρική σόδα και τη σκόνη μουστάρδας. Πρόσθεσε στο μείγμα τα αιθέρια έλαια και ανακάτεψε καλά.

mustard_bath2.jpg

Τώρα γέμισε με νερό την μπανιέρα, ρίξε το μείγμα που έφτιαξες και απόλαυσε το χαλαρωτικό και ανακουφιστικό μπάνιο σου. Κάθισε μέσα στο νερό όση ώρα θέλεις μέχρι να ηρεμήσεις. Μετά, ξέπλυνε με χλιαρό νερό το σώμα σου και θα δεις αμέσως πως το δέρμα σου θα έχει βελτιωθεί από τυχόν κοκκινίλες, ενώ και τους μυς σου – αν είναι καταπονημένοι – θα τους αισθάνεσαι πολύ καλύτερα.