Tα snacks που αξίζουν μία θέση στο μενού σου μετά την προπόνηση

Tα snacks που αξίζουν μία θέση στο μενού σου μετά την προπόνηση

Είτε γυμνάζεσαι από το σπίτι, είτε συνεχίζεις τις solo προπονήσεις στα γήπεδα και τα πάρκα της γειτονιάς σου, ακόμη και αν επέστρεψες στο γυμναστήριο, το πιο πιθανό είναι πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προσπαθείς να περιλαμβάνεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου ή έχεις σκοπό να το κάνεις το επόμενο διάστημα.

Όπου και αν γυμνάζεσαι όμως, πιθανότατα κάνεις και εσύ ένα σημαντικό λάθος έπειτα από την προπόνηση. Ποιο είναι αυτό; Το να μην τρως ή να μην επιλέγεις τις κατάλληλες τροφές.

Αυτό τουλάχιστον ίσχυε μέχρι προσφάτως στη δική μου περίπτωση. Μέρα παρά μέρα έπειτα από το γραφείο ή την τηλεργασία, πήγαινα για τρέξιμο ή επισκεπτόμουν το γυμναστήριο. Αυτό σημαίνει ότι επέστρεφα σπίτι μετά τις 9 ή τις 10 το βράδυ και είχα την λανθασμένη εντύπωση ότι δεν έπρεπε να τρώω αργά τη νύχτα. Περιοριζόμουν, λοιπόν, σε ένα φρούτο ή μία «φτωχή» σαλάτα. Παρά το γεγονός ότι γυμναζόμουν αρκετά όμως, δεν αποκτούσα τη μυϊκή μάζα που ήθελα και έβλεπα το σώμα μου να «στεγνώνει» καθώς ο καιρός περνούσε.

Βάζοντας την after workout διατροφή σε πρώτο πλάνο

Τι και αν σήκωνα βάρη; Τι και αν έκανα crossfit; Το σώμα μου δεν ανταποκρινόταν στις προπονήσεις μου, παρά το ότι καθόλη της διάρκεια της ημέρας τρεφόμουν καλά και σωστά. Τότε αποφάσισα να ψάξω λίγο καλύτερα το θέμα της after workout διατροφής και αφού έκανα τις αναζητήσεις μου και πήρα τις συμβουλές μίας φίλης διατροφολόγου, έμαθα πως το λάθος που έκανα ήταν το ότι δεν έτρωγα σωστά μετά την άσκηση.

Είτε γυμνάζεσαι γιατί θέλεις να χάσεις βάρος, είτε για να ενδυναμώσεις τη σιλουέτα σου, είναι πολύ σημαντικό να μην μένεις νηστική μετά την προπόνηση, αλλά να ενισχύεις τον οργανισμό σου με snacks που σε βοηθούν να αναπληρώνεις τις αποθήκες ενέργειας του οργανισμού σου και τα υγρά που έχασες και φυσικά, να επιδιορθώνεις τις μυϊκές βλάβες που προκλήθηκαν κατά την άσκηση.

Συνέχισε, λοιπόν, να διαβάζεις για να ανακαλύψεις μερικά ανάλαφρα και healthy snacks, τα οποία θα ενισχύσουν τις προσπάθειές σου στο γυμναστήριο ή τις προπονήσεις εντός αυτή την περίοδο. Εγώ τα έχω συμπεριλάβει ήδη στο δικό μου μετα-προπονητικό μενού!

Υδατάνθρακες για αναπλήρωση ενέργειας

Οι υδατάνθρακες αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και στην περίπτωση που η επιλογή που κάνουμε είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τόσο το καλύτερο για εμάς. Βλέπεις, μετά την προπόνηση οι υδατάνθρακες συμβάλλουν στην αναπλήρωση του γλυκογόνου στον οργανισμό (ουσιαστικά οι υδατάνθρακες διασπώνται στο σώμα και αποθηκεύονται στη μορφή γλυκογόνου), το οποίο σου παρέχει την ενέργεια που χρειάζεσαι. Ένα crispbread που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπως για παράδειγμα οι φρυγανιές σουηδικού τύπου Wasa που φτιάχνονται με αλεύρι ολικής άλεσης και λίγα συστατικά, θα σου επιτρέψει να δημιουργήσεις ένα χορταστικό και ταυτόχρονα θρεπτικό και υγιεινό σνακ, προσθέτοντας κάποια από τα υλικά που θα ανακαλύψεις ακριβώς παρακάτω. Μην ξεχνάς ακόμη πως οι φυτικές ίνες σού προκαλούν πιο γρήγορα ένα αίσθημα κορεσμού, γεγονός που σε κάνεις να νιώθεις πιο άμεσα χορτασμένη.

xortasmenh

Πρωτεΐνη, πρωτεΐνη και πάλι πρωτεΐνη

Σύμφωνα με έρευνες, μία ποσότητα 20-25 γραμμαρίων πρωτεΐνης είναι αρκετή για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή μυϊκή ανάπτυξη. Γιατί είναι σημαντικό να καταναλώνεις πρωτεΐνη μετά την προπόνηση; Διότι όταν οι μύες υποβάλλονται σε έντονη άσκηση, οι μυϊκές ίνες τραυματίζονται και η πρωτεΐνη, συμβάλλει στην αποκατάσταση του μυϊκού ιστού. Έχεις κάθε λόγο, λοιπόν, να προσθέσεις πάνω στο crispbread σου τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το αβγό, ο σολομός, το γιαούρτι και μεταξύ άλλων, το cottage cheese που αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Δοκίμασε, για παράδειγμα, να βάλεις στη Wasa σου μετά την προπόνηση γαλοπούλα, cottage cheese και θυμάρι, σολομό, τυρί κρέμα, αγγούρι και ξύσμα λεμονιού ή μεταξύ άλλων, γιαούρτι, μπανάνα, καρύδια και κανέλα και ενίσχυσε τον οργανισμό σου με συστατικά που χρειάζεται έπειτα από την άσκηση.

askhsh

Λέγοντας «ναι» στα λαχανικά

Τέλος, αν θέλεις να εμπλουτίσεις με ακόμη πιο ανάλαφρα snacks τη διατροφή σου, τότε τα λαχανικά αξίζουν μία θέση στο after workout μενού σου. Διότι πολλά από αυτά, όπως για παράδειγμα το σπανάκι, η ρόκα, το ραπανάκι και το κέιλ, είναι πλούσια σε βιταμίνες και κυρίως, ασβέστιο και σίδηρο. Το ασβέστιο, λοιπόν, συμβάλλει στην αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση και την ενδυνάμωση των οστών, ενώ ο σίδηρος μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σου να ρυθμίσει καλύτερα τον μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας και μεταξύ άλλων, να μειώσει το αίσθημα της κόπωσης που ενδεχομένως νιώθεις μετά την άσκηση. Έπειτα από την προπόνησή σου, λοιπόν, μπορείς να φας κάτι ανάλαφρο, όπως μία φρυγανιά σουηδικού τύπου με ρόκα, μοτσαρέλα και μπαλσάμικο ή αβοκάντο, ραπανάκι και φρέσκο κρεμμυδάκι. Κάτι τόσο απλό, μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό σου εκείνο το boost που χρειάζεται έπειτα από μία κουραστική ημέρα, που περιλαμβάνει και προπόνηση.

propppp

Κάνε, λοιπόν, το healthy snacking μετά την άσκηση μέρος της καθημερινότητάς σου, μην πέφτεις για ύπνο νηστική μετά την προπόνηση, επένδυσε σε συστατικά που θα αποτελέσουν για εσένα τη βάση για μία πιο ισορροπημένη διατροφή και μην παραλείψεις να συμβουλευτείς έναν ειδικό στην περίπτωση που θέλεις να δημιουργήσεις ένα διατροφικό πλάνο, «κομμένο και ραμμένο» στις δικές σου ανάγκες.