Φοιτητές γυρίζουν τον κόσμο με ηλιακό κινητό σπίτι

Μαρία Ροδίτη
Φοιτητές γυρίζουν τον κόσμο με ηλιακό κινητό σπίτι

Η καινοτομία που θέλει να «πολεμήσει» την κλιματική αλλαγή!

Μια ομάδα Ολλανδών φοιτητών αποφάσισε να δει με… άλλο μάτι το road trip και να ταξιδέψει στην Πορτογαλία με έναν εναλλακτικό τρόπο.

Όχι! Οι φοιτητές δεν ταξίδεψαν με το κλασικό van που μπορεί να φαντάζεσαι, αλλά επέλεξαν ένα άκρως οικολογικό μέσο για τη μετακίνησή τους.

5 ντοκιμαντέρ που θα σε ευαισθητοποιήσουν για τη διάσωση του πλανήτη

Το… κινητό ηλιακό σπίτι

«Το αποκαλούμε αυτοσυντηρούμενο σπίτι με τροχούς», δήλωσε η Lotte van Dasler, φοιτήτρια του Τεχνικού Πανεπιστημίου της πόλης Αϊντχόφεν της νότιας Ολλανδίας.

«Είμαστε ανεξάρτητοι όσον αφορά την ενέργειά μας. Ένας ταξιδιώτης που πάει για camping δεν είναι εντελώς ανεξάρτητος, εμείς είμαστε. Νομίζω, λοιπόν, ότι φτιάχνουμε κάτι καινούριο. Νέο concept, νέα ιδέα και νέο μέλλον - βιώσιμο μέλλον», ανέφερε η σπουδάστρια για το κινητό ηλιακό σπίτι με το οποίο ταξίδεψε στην Πορτογαλία μαζί με άλλους συμφοιτητές της.

https://www.instagram.com/p/CTteRArM1ck/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Tο… περίεργο κινητό σπίτι δοκιμάστηκε την Παρασκευή 24/9 στις εγκαταστάσεις της Renault έξω από το Παρίσι.

Οι ηλιακές επιφάνειες στην οροφή του οχήματος, που ονομάζεται Stella Vita, παράγουν αρκετή ενέργεια για να μπορεί το όχημα να οδηγείται, αλλά και να ζουν οι «ένοικοί» του σε αυτό.

Το ενσωματωμένο πληροφοριακό του σύστημα δείχνει πόση ενέργεια καταναλώνεται όταν οι φοιτητές μαγειρεύουν, κάνουν ντους ή βλέπουν τηλεόραση.

«Νομίζω ότι είναι πολύ καλό, γιατί αν γνωρίζουμε την κατανάλωση ενέργειας, μπορούμε να κάνουμε καλύτερες επιλογές και άρα να χρησιμοποιούμε λιγότερη ενέργεια», δήλωσε ο Tijn ter Horst, μέλος της φοιτητικής ομάδας που ταξιδεύει στην Πορτογαλία.

Οι δυνατότητες του εναλλακτικού οχήματος

Οι Ολλανδοί φοιτητές αναφέρουν ότι σε μια ηλιόλουστη μέρα, το κινητό ηλιακό σπίτι είναι ικανό να διανύσει 730 χιλιόμετρα με ανώτατη ταχύτητα τα 120 χλμ./ώρα. Επίσης, χάρη στην μπαταρία 60 κιλοβατώρων, το εναλλακτικό αυτό όχημα μπορεί να διανύσει 600 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από τη στιγμή που το ηλιακό σπίτι σταθμεύσει και ξεδιπλωθεί η οροφή του, διαθέτει 17,5 τετραγωνικά μέτρα ηλιακούς συλλέκτες, περίπου όσο μπορεί να φιλοξενήσει μια μέση στέγη σπιτιού.

Οι Ολλανδοί φοιτητές, για να παρουσιάσουν τις δυνατότητες του κινητού ηλιακού σπιτιού, οδήγησαν 3.000 χιλιόμετρα και έφτασαν ήδη στην πιο νότια πόλη της Ισπανίας, την Tarifa.



Το πειραματικό road trip πήγε περίφημα με το κινητό ηλιακό σπίτι να μεταφέρεται με ειδικό τρέιλερ από το Αϊντχόφεν στις Βρυξέλλες και από την πρωτεύουσα του Βελγίου στο Παρίσι.

Στο test drive της Παρασκευής (24/9), στο Παρίσι, η υπεύθυνη του έργου, Laura Van Houtum, είπε: «Απλώς θέλουμε να κάνουμε χιλιόμετρα για να βεβαιωθούμε ότι δεν πρόκειται να εμφανιστούν ξανά μικρά προβλήματα».

Οι δημιουργοί του κινητού ηλιακού σπιτιού, πάντως, είναι σίγουροι ότι το έργο τους είναι μέρος μιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι το μέλλον που σκεφτόμαστε σε... 10 χρόνια είναι ήδη εδώ», δήλωσε ο Van Dasler.