Συρρικνώθηκε το βουνό Mont Blanc λόγω της κλιματικής αλλαγής

Μαρία Ροδίτη
Συρρικνώθηκε το βουνό Mont Blanc λόγω της κλιματικής αλλαγής

Το Mont Blanc των γαλλικών Άλπεων χάνει σε ύψος κάθε χρόνο εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το ύψος του Mont Blanc, του ψηλότερου βουνού στη δυτική Ευρώπη, έχει μειωθεί σχεδόν κατά ένα μέτρο.

Γάλλοι επιστήμονες ανέφεραν ότι επισκέφθηκαν το πανύψηλο βουνό των γαλλικών Άλπεων τον Σεπτέμβριο και διαπίστωσαν ότι το ύψος του είναι 4.807,81 μέτρα (15,773,65 πόδια), χαμηλότερο από την τελευταία δημοσιευμένη εκτίμηση των 4,808,72 μέτρων το 2017.

Πώς η μόλυνση του περιβάλλοντος θα προκαλέσει έλλειψη των smartphones από την αγορά

Το Mont Blanc χάνει 13 εκατοστά σε ύψος κάθε χρόνο

«Τώρα είναι η σειρά των κλιματολόγων, των μελετητών των παγετώνων και άλλων επιστημόνων να εξετάσουν τα δεδομένα που συνέλεξαν και να παρουσιάσουν όλες τις θεωρίες, για να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο», δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Saint-Gervais-les-Bains, στους πρόποδες του Mont Blanc, οι Γάλλοι επιστήμονες.

https://www.instagram.com/p/B9CkoPTpr0-/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η αλήθεια είναι ότι καθώς ο συναγερμός αυξάνεται παγκοσμίως για το λιώσιμο των παγετώνων, το επίσημο ύψος του Mont Blanc βρίσκεται σε καθοδική πορεία για πάνω από μια δεκαετία. Φαντάσου ότι η υψηλότερη ένδειξη ήταν 4.810,90 μέτρα (15,783,79 πόδια) το 2007.

Στην ουσία, το βουνό χάνει κατά μέσο όρο 13 εκατοστά σε ύψος ετησίως από το 2001, λένε οι ειδικοί.

Η συσχέτιση με την κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ύψος του βουνού μειώνεται χρόνο με τον χρόνο. Κι αυτό, οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στην ουσία, η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε λιώσιμο των παγετώνων και όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί με τη σειρά της στη συρρίκνωση του ύψους του Mont Blanc.



Και δεν είναι μόνο η κορυφή του Mont Blanc που έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης ανέφεραν ότι το ψηλότερο βουνό της Σουηδίας, Kebnekaise, συρρικνώθηκε κατά 6.5 πόδια σε έναν χρόνο.

Στις ΗΠΑ, επίσης, καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες συρρικνώνοντας την κορυφή του βουνού της Καλιφόρνια, Shasta.