5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε λίγο καιρό θα μείνουν χωρίς νερό

Μαρία Ροδίτη
5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε λίγο καιρό θα μείνουν χωρίς νερό

Η κλιματική αλλαγή «απειλεί» με λειψυδρία την ανθρωπότητα!

Περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα δυσκολευτούν να έχουν πρόσβαση στο νερό μέχρι το 2050, ανακοίνωσε την Τρίτη (19/10) ο ΟΗΕ, καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν δράση στη Διάσκεψη- γνωστή και ως COP26- που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 12 Νοεμβρίου.

Αρκεί να λάβεις υπόψη σου ότι από το 2018, 3.6 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό για περίπου έναν μήνα τον χρόνο, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ. Φαντάζεσαι τι θα γίνει μέχρι το 2050;

Οι στάχτες του Αμαζονίου γίνονται τώρα γκράφιτι - Το έργο εντυπωσιάζει!

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις νερού σε Ανταρκτική και Γροιλανδία

«Πρέπει να αφυπνιστούμε για την επερχόμενη κρίση με το νερό», αναφέρει ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (WMO), Petteri Taalas.

Σύμφωνα με το WMO, τα τελευταία 20 χρόνια, τα επίπεδα νερού που είναι αποθηκευμένα στη γη, στην επιφάνεια, στην υπόγεια επιφάνεια, στο χιόνι και στον πάγο, έχουν μειωθεί με ρυθμό 1 εκατοστό τον χρόνο.



Οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρατηρούνται στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία, αλλά πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές χαμηλότερου γεωγραφικού πλάτους, αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες νερού σε περιοχές που παραδοσιακά είχαν παροχή νερού.

«Οι ολοένα και αυξανόμενες θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα αλλαγές στην παγκόσμια και περιφερειακή βροχόπτωση, οδηγώντας εν συνεχεία σε αλλαγές στα μοτίβα της βροχής και στις γεωργικές περιόδους, με σημαντικό αντίκτυπο στη διατροφή, την υγεία και το well-being των ανθρώπων», επεσήμανε ο Taalas.

Δεν υπάρχει χρόνος

Εν τω μεταξύ, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το νερό έχουν αυξηθεί σε συχνότητα τα τελευταία 20 χρόνια. Από το 2000, οι καταστροφές που σχετίζονται με πλημμύρες αυξήθηκαν κατά 134% σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο δεκαετίες.

«Έχουμε 7% περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα λόγω της τρέχουσας υπερθέρμανσης του πλανήτη και όλο αυτό συνεισφέρει και στις πλημμύρες», εξήγησε ο Taalas.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι περισσότεροι θάνατοι λόγω πλημμυρών έχουν σημειωθεί στην Ασία, όπου τα συστήματα προειδοποίησης για πλημμύρες των ποταμών απαιτούν ενίσχυση.



Την ίδια ώρα, έχει παρατηρηθεί περίπου 30% αύξηση της ποσότητας και της διάρκειας της ξηρασίας από το 2000, με την Αφρική να αποτελεί την πιο «πληγωμένη» ήπειρο.

Με αυτά τα δεδομένα και την έλλειψη νερού να αποτελεί ήδη πρόβλημα, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (WMO), Petteri Taalas, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους ηγέτες του πλανήτη.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος έχει δηλώσει πως όσο κι αν οι ηγέτες έλεγαν ότι θα αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή, τελικά έμειναν στα λόγια. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε δεκαετίες για να αναλάβουμε δράση», προειδοποιεί.



Και προσθέτει: «Αυτό είναι επίσης ένα μήνυμα για χώρες, όπως η Κίνα, η οποία έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα μέχρι το 2060, όμως δεν έχει κανένα συγκεκριμένο πλάνο για την ερχόμενη δεκαετία».

Ο Petteri Taalas ανέφερε, τέλος, ότι η βασική προτεραιότητα στο COP26 είναι η ενίσχυση της φιλοδοξίας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, απαιτείται τεράστια προσπάθεια και πολλή δουλειά από κάθε χώρα ξεχωριστά.