Το εντυπωσιακό βιώσιμο κτήριο στο Dubai είναι κατασκευασμένο από τεράστια «ενεργειακά δέντρα»

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Το εντυπωσιακό βιώσιμο κτήριο στο Dubai είναι κατασκευασμένο από τεράστια «ενεργειακά δέντρα»

Το περίπτερο βιωσιμότητας του Grimshaw στο Dubai Expo 2020 παράγει τη δική του ενέργεια με ενεργειακά δέντρα.

Η Dubai Expo 2020 μας έφερε πολλά απίστευτα κτήρια που αντιπροσωπεύουν το μέλλον της αρχιτεκτονικής και του design. Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια στην εκδήλωση είναι το Terra -ένα κτήριο βιωσιμότητας που σχεδιάστηκε από την εταιρεία αρχιτεκτονικής του Ηνωμένου Βασιλείου, την Grimshaw. Το κτήριο είναι το κύριο μόνιμο κτήριο βιωσιμότητας της Expo και κατασκευάστηκε για την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στα Εμιράτα, Emaar Properties.

Το Terra ορίζεται από έναν θόλο "Energy Tree" πλάτους 135 μέτρων που καλύπτεται από ηλιακά πάνελ και είναι κατασκευασμένος από 97% ανακυκλωμένο χάλυβα. Το σχέδιο για την κατασκευή εμπνεύστηκε από το Dragon’s Blood Tree (γνωστός και ως το Δέντρο του Δράκου Σοκότρα). Η κυκλική οροφή μετατρέπεται σε μια μεγάλη κεντρική στήλη που υποστηρίζει το βάρος της κατασκευής.

Η εταιρία Grimshaw σχεδίασε το περίπτερο βιωσιμότητας για να παράγει όλη την ηλεκτρική ενέργεια και το νερό που απαιτούνται για τη λειτουργία του.

filippines eco poli

Η πιο οικολογική πόλη μόλις σχεδιάστηκε! Οι Φιλιππίνες κατέχουν το προνόμιο

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για τη βιωσιμότητα, το κτήριο μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 4 γιγαβατώρων ετησίως από τον θόλο και τα μικρότερα ενεργειακά δέντρα που περιβάλλουν το κεντρικό κτίριο. Το περίπτερο εξετάζει επίσης προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο το κτίριο αντιμετωπίζει το νερό.

Ο σχεδιασμός του θόλου μαζί με τα γύρω «δέντρα» βοηθά στη συλλογή των ομβρίων υδάτων καθώς έχει σχεδιαστεί για να φιλτράρει το νερό. Ένας τοίχος με αδιάβροχο συρματόσχοινο χτισμένο από τοπικές πέτρες (από τα βουνά Hajar) συμβάλλει στην παροχή θερμικής μάζας για την καλύτερη κατάσταση του κτιρίου.

Γύρω από το κεντρικό κτίριο, ο χώρος δροσίζεται από το τεράστιο κουβούκλιο που παρέχει σκιά κάτω και είναι γεμάτος με τοπικό πράσινο από τις ερήμους.

Για να δεις αυτή την εκπληκτική κατασκευή κάνε κλικ στη gallery που ακολουθεί...

Πηγή φωτογραφιών: @grimshawarch

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η πιο οικολογική πόλη μόλις σχεδιάστηκε! Οι Φιλιππίνες κατέχουν το προνόμιο

Δες πώς θα ήταν το Παρίσι σε ένα άκρως οικολογικό περιβάλλον