Σου χάλασαν τα λαμπάκια από το δέντρο; Δες πώς θα τ' ανακυκλώσεις

Μαρία Ροδίτη
Σου χάλασαν τα λαμπάκια από το δέντρο; Δες πώς θα τ' ανακυκλώσεις

Μην πετάξεις τα λαμπάκια! Ανακύκλωσέ τα και βοήθησε το περιβάλλον.

Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές μου έχει συμβεί να ετοιμάζομαι να στολίσω το χριστουγεννιάτικο δέντρο μου και μόλις βάζω στην πρίζα τα λαμπάκια να συνειδητοποιώ ότι τα μισά είναι καμένα και τα άλλα μισά κάπως έχουν σπάσει. Η πρώτη κίνηση; Να τα πετάξω στα σκουπίδια και μετά να αγοράσω άλλα.

Να, όμως, που τόσο καιρό έκανα… τη λάθος κίνηση μιας και τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορούν να ανακυκλωθούν! Αν, λοιπόν, σε πρόλαβα, μην πετάξεις στον κάδο απορριμμάτων τα χαλασμένα λαμπάκια. Δες παρακάτω πώς θα τα ανακυκλώσεις, αλλά και γιατί να το κάνεις!

pakistan eco kataskevi

O πρώτος οικολογικός φούρνος είναι γεγονός και τον δημιούργησε μια γυναίκα!

Πώς θα ανακυκλώσεις τα χαλασμένα λαμπάκια

Αντί τα χαλασμένα λαμπάκια να καταλήξουν στον κάδο απορριμμάτων, μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα και να τα ανακυκλώσεις βοηθώντας το περιβάλλον.

#1 Επίστρεψε τα λαμπάκια στο κατάστημα από όπου τα αγόρασες

Συνήθως, στα καταστήματα με εποχιακά είδη, αλλά και με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη υπάρχουν σημεία για ανακύκλωση διάφορων αντικειμένων. Πήγαινε, λοιπόν, στο κατάστημα από το οποίο αγόρασες τα λαμπάκια και ανακύκλωσέ τα εκεί.

via GIPHY

#2 Χάρισέ τα σε μια φιλανθρωπική οργάνωση

Υπάρχουν πολλές οργανώσεις με παιδιά που εκτός από απαραίτητα είδη χρειάζονται και στολίδια για το δέντρο. Αν, λοιπόν, έχουν καεί μερικά λαμπάκια και δεν θέλεις πια να τα χρησιμοποιήσεις, δώσε τα σε μια φιλανθρωπική οργάνωση.

#3 Στείλε τα σε ένα κέντρο ανακύκλωσης

Τα κέντρα ανακύκλωσης δεν είναι μονάδες επεξεργασίας, αλλά σωστά οργανωμένοι χώροι, κυρίως δημοτικοί, στους οποίους μπορεί να μεταφέρουν οι δημότες μόνοι τους διάφορα υλικά για επαναχρησιμοποίηση κι ανακύκλωση. Μπορείς, λοιπόν, να επικοινωνήσεις κι εσύ τηλεφωνικά ή με email με κέντρα ανακύκλωσης, τα οποία θα σου εξηγήσουν ακριβώς πώς μπορείς να στείλεις τα καμένα λαμπάκια σου και εκείνοι να τα ανακυκλώσουν.



Γιατί να ανακυκλώσεις τα χαλασμένα λαμπάκια σου

Σκέψου απλά πόσος κόσμος- όπως κι εσύ- κάθε χρόνο συνειδητοποιεί ότι έχει στα κουτιά με τα χριστουγεννιάτικα χαλασμένα λαμπάκια… Δεν είναι κρίμα αυτά να καταλήξουν στον κάδο απορριμμάτων και εν συνεχεία στις χωματερές βλάπτοντας το περιβάλλον; Ναι!



Αρκεί να λάβεις υπόψη σου ότι τα λαμπάκια είναι κατασκευασμένα από υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν, όπως μέταλλο, πλαστικό και γυαλί. Αν, λοιπόν, όλα αυτά φτάσουν σε κάποια χωματερή, τότε το κακό που θα προκληθεί στο περιβάλλον θα είναι μεγάλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

New Year’s Revolution! Shampoo bars για το καλό του πλανήτη και των μαλλιών σου

Κι όμως! Το φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν επιβαρύνει το οικολογικό μας αποτύπωμα!