Οδηγός για κάθε eco foodie: Πώς να τρως καλά και να μην πετάς τίποτα

Οδηγός για κάθε eco foodie: Πώς να τρως καλά και να μην πετάς τίποτα

Το μυστικό είναι να μην πετάς τίποτα!

Τα τρόφιμα έχουν την ικανότητα να δημιουργούν χαρά, να θεραπεύουν το σώμα μας και ακόμη και να βοηθούν το περιβάλλον. Γιατί λοιπόν αφήνουμε τόσο πολύ από αυτό να πάει χαμένο;

Η κρίση της σπατάλης τροφίμων

Όλοι γνωρίζουμε την αίσθηση του να πετάμε φαγητό που κάποτε ήταν απόλυτα θρεπτικό. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι πώς αθροίζονται όλα αυτά τα απόβλητα. Στην πραγματικότητα, 931 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται κάθε χρόνο. Μόνο στις Η.Π.Α., το 35% των διαθέσιμων τροφίμων παραμένει απούλητο ή χωρίς να το έχει καταναλώσει κανείς. Τέτοιοι αριθμοί μάς κάνουν να ξανασκεφτούμε πόσο φαγητό πετάμε στον κάδο αλλά και πώς φτάσαμε εδώ αρχικά. Ενώ μεγάλο μέρος της κρίσης που αντιμετωπίζουμε με τα απορρίμματα τροφίμων μπορεί να αποδοθεί στο βιομηχανοποιημένο σύστημα τροφίμων, εμείς οι άνθρωποι έχουμε επίσης το δικό μας μερίδιο ευθύνης σε αυτό. Ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά- και είναι πιο απλό από ό,τι νομίζουμε-.

laxaniko

Η δίαιτα του Ποπάι: Το λαχανικό που θα σου χαρίσει bikini body

Το να έχεις οικολογική συνείδηση (χωρίς να σπαταλάς φαγητό) είναι απλώς ...συνήθεια

Αναμφισβήτητα η χαρά ενός καλού φαγητού είναι πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Δεν πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε να μην πάει χαμένο; Πώς; Απλώς υιοθετώντας μερικές νέες συνήθειες, όπως η καλύτερη οργάνωση της κουζίνας μας. Έτσι μπορούμε να περιορίσουμε τη σπατάλη και τις ενοχές που τη συνοδεύουν. Το να είσαι λάτρης του φαγητού δεν έχει να κάνει μόνο με το καλό φαγητό, αλλά με το να νιώθεις και καλά! Εδώ είναι λοιπόν 5 τρόποι με τους οποίους μπορείς να σπαταλάς λιγότερο φαγητό, από σήμερα χωρίς να στερείσαι.

1. Αγόρασε περισσότερα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Σαφώς και δεν είναι καλύτερο να προτιμάς κάτι κατεψυγμένο από το φρέσκο όμως για κάποιους ανθρώπους αυτό είναι μια σημαντική λύση. Με τα κατεψυγμένα προϊόντα, δεν χρειάζεται ποτέ να ανησυχείς μήπως κάτι χαλάσει και δεν το καταλάβεις. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορούν να είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα τρόφιμα, αρκεί οι εταιρίες που προτιμάς να είναι αξιόπιστες.

2. Ψώνιζε πιο συχνά και αγόραζε λιγότερο

Όλοι γνωρίζουμε πόσο γρήγορα το αβοκάντο γίνεται από τέλειο σε... σάπιο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούμε ότι κατά μέσο όρο πετάμε το 31,9% του φαγητού από το νοικοκυριό μας. Περιόρισε τη σπατάλη τροφίμων αγοράζοντας λιγότερα από το supermarket ή το παντοπωλείο της γειτονίας σου αλλά πιο συχνά. Πριν πας να ψωνίσεις έλεγξε ξανά το ψυγείο και τα ντουλάπια σου για να αποφύγεις να αγοράσεις αυτό που ήδη έχεις.

3. Αποθήκευε σωστά τα προϊόντα σου

Εάν οι μπανάνες μαυρίζουν πολύ γρήγορα ή το μαρούλι είναι πάντα τσαλακωμένο… ίσως ήρθε η στιγμή για κάποια αναδιοργάνωση. Για να διατηρήσεις τα προϊόντα φρέσκα για περισσότερο, διαχώρισε τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς το αέριο αιθυλενίου πολλών φρούτων θα επιταχύνει την ωρίμανση. Βεβαιώσου ότι όλα τα λαχανικά έχουν αρκετή κυκλοφορία αέρα γύρω τους αλλιώς θα χαλάσουν νωρίς!

4. Βάλε στην κατάξυψη ό,τι έμεινε

Αντί να πετάξεις τα υπολείμματα από το φαγητό σου κατευθείαν στα σκουπίδια, βάλτα στην κατάψυξη. Βάλε τα φρέσκα μυρωδικά με νερό σε μια παγοθήκη και χρησιμοποίησέ τα για μελλοντικές συνταγές. Μπορείς να κάνεις το ίδιο με το κρασί που έχει μείνει στο μπουκάλι -φτιάξε μερικά παγάκια κρασιού και ρίξτα στην επόμενη σάλτσα που θα φτιάξεις-. Δεν πετάμε τίποτα!

5. Οργάνωσε το φαγητό σου με βάση την ορατότητα και την ημερομηνία λήξης

Στη βιασύνη της πολυάσχολης ζωής μας, δεν είναι ρεαλιστικό να σκαλίζουμε το ψυγείο κάθε ώρα του γεύματος. Για να μη λήγουν τα τρόφιμα ακόμη και μέσα στο ψυγείο, τακτοποίησέ τα έτσι ώστε όλα τα αντικείμενα να είναι ορατά και προσβάσιμα. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείς για να κρατήσεις το φαγητό με τις συντομότερες ημερομηνίες λήξης προς τα εμπρός.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: