Η αλλαγή στα μαγειρικά σου σκεύη θα σε κάνει πιο υγιή και το περιβάλλον καλύτερο

Ιωάννα Τζανή
Η αλλαγή στα μαγειρικά σου σκεύη θα σε κάνει πιο υγιή και το περιβάλλον καλύτερο

Δώσε βάση στα σκεύη όπου μαγιερεύεις για μια πιο υγιεινή και eco-friendly ζωή.

Όλες γνωρίζουμε ότι η μαγειρική στο σπίτι μάς δίνει τον απόλυτο έλεγχο και την απαιτούμενη διαφάνεια στα υλικά που χρησιμοποιούμε, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τις πιο υγιεινές επιλογές. Τι γίνεται, όμως, με τα σκεύη που χρησιμοποιούμε;

Έχε υπ' όψιν σου πως τα σκεύη στα οποία μαγειρεύεις είναι ίσως και περισσότερο σημαντικά από τα συστατικά που χρησιμοποιείς. Και θα σου εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ...

floudes bananas fyta1

Μην πετάς τις φλούδες από τις μπανάνες! Κάντες λίπασμα για τα φυτά στο σαλόνι σου

Ωρεβουάρ, τεφλόν!

Οι αντικολλητικές κατσαρόλες και τα τηγάνια είναι πολύ βολικά. Καθαρίζονται εύκολα, γεγονός που καθιστά το μαγείρεμα στο σπίτι λιγότερο... τρομακτικό για εμάς που απεχθανόμαστε το πλύσιμο των πιάτων. Επίσης, απαιτούν λιγότερο λάδι, κάτι που είναι εξαιρετικό για τις γυναίκες που μετρούν τις θερμίδες ή θέλουν να μειώσουν τα λιπαρά σε μία όχι και τόσο υγιεινή συνταγή. Υπάρχουν, όμως, κάποιες επιφυλάξεις...


https://www.instagram.com/p/Ca1yMgYqh10/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Εάν χρησιμοποιείς το τεφλόν της μαμάς σου, δε μου αρέσει που το λέω, αλλά ίσως δεν αξίζει τον συναισθηματισμό ή την ευκολία που σου πρσφέρει. Το Teflon είναι απλώς η επωνυμία, αλλά υπάρχουν πολλά off-brand που προσφέρουν τις ίδιες ευκολίες. Το τεφλόν προέρχεται από τοξικές χημικές ουσίες, γνωστές ως πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες. Μόλις θερμανθεί σε κανονικές θερμοκρασίες μαγειρέματος, αυτό το σκεύος απελευθερώνει τοξικά αέρια και χημικές ουσίες στο φαγητό σου.

Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες, ακόμη και με καρκίνο. Και δεν επηρεαζόμαστε μόνο εμείς. Όταν πλένουμε τα μαγειρικά σκεύη και ξεπλένουμε το φαγητό στην αποχέτευση, αυτές οι τοξικές χημικές ουσίες απελευθερώνονται στα συστήματα νερού μας και δεν φιλτράρονται εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την κοινότητα. Λιγότερο τοξικά μαγειρικά σκεύη = λιγότερο τοξικό νερό για όλους.

Σκληρά ανοδιωμένα μαγειρικά σκεύη

Σε σύγκριση με τα αντικολλητικά σκεύη, τα σκληρά ανοδιωμένα είναι ασφαλέστερα. Έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παραμορφωθούν και να σκουριάσουν και η ανοδιωμένη επίστρωση εμποδίζει το αλουμίνιο να διαρρεύσει στο φαγητό. Αυτό το υλικό είναι απολύτως ασφαλές, αλλά υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να λάβεις για να βεβαιωθείς ότι παραμένει ασφαλές.

Δεδομένου ότι το αλουμίνιο θεωρείται βαρύ μέταλλο και η συσσώρευση βαρέων μετάλλων σχετίζεται με άνοια, Αλτσχάιμερ, ακόμη και καρκίνο, σίγουρα δεν το θέλουμε στο φαγητό μας. Η χρήση ξύλινων ή σιλικονούχων εργαλείων κουζίνας παρατείνει τη διάρκεια ζωής των μαγειρικών σου σκευών, συνεπώς και την ασφάλεια του φαγητού σου. Όταν χρησιμοποιούμε μεταλλικά σκεύη για να ξύσουμε τον πάτο της κατσαρόλας ή του τηγανιού, κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε αυτό το ανοδιωμένο στρώμα, αλλά και το ίδιο το μαγειρικό σκεύος.



Πες «ναι» στο ανοξείδωτο ατσάλι

Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι το καλύτερο υλικό για μαγειρικά σκεύη. Αν και η τιμή αυτών των σκευών είναι λιγάκι «τσιμπημένη», αυτό το υλικό μπορεί να διαρκέσει μια ζωή και να κάνει το μαγείρεμα πιο υγιεινό από ποτέ. Ωστόσο, θα πρέπει να είσαι προσεκτική στην αγορά τους και να επιλέξεις μια καλή μάρκα που να είναι υψηλής ποιότητας ανοξείδωτο ατσάλι, ώστε να μην διοχετεύει νικέλιο και χρώμιο στο φαγητό σου.

Επίσης, αυτό το υλικό είναι ασφαλές και για τον φούρνο, που σημαίνει ότι εξοικονομείς χώρο και χρήμα. Μπορείς να το μεταφέρεις κατευθείαν από την εστία στον καυτό φούρνο, χωρίς να χρειαστεί να βάλεις το φαγητό σε άλλο σκεύος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οδηγός για κάθε eco foodie: Πώς να τρως καλά και να μην πετάς τίποτα

Πώς τα μενού των εστιατορίων μπορούν να μας παρακινήσουν να τρώμε πιο ...οικολογικά