Η «ψεύτικη» μπριζόλα από CO2 που μιμείται τη γεύση και την υφή του κρέατος

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Η «ψεύτικη» μπριζόλα από CO2 που μιμείται τη γεύση και την υφή του κρέατος

«Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε την πρώτη εταιρεία κρέατος μηδενικών σε άνθρακα», λεεί η εταιρία που παρασκευάζει το προϊόν.

Η startup Air Protein με έδρα την Καλιφόρνια έχει αναπτύξει μια εναλλακτική λύση κρέατος που ονομάζεται Air Meat, η οποία παρασκευάζεται με τη χρήση μικροβίων που μετατρέπουν το ανακυκλωμένο διοξείδιο του άνθρακα σε πρωτεΐνη.

Περιγραφόμενο από την Air Protein ως «το κρέας του αύριο», το Air Meat σχεδιάστηκε για να αναπαράγει τη γεύση και την υφή πραγματικών προϊόντων κρέατος όπως η μπριζόλα. «Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε την πρώτη εταιρεία κρέατος μηδενικό σε άνθρακα».

5 λόγοι για να περιορίσεις το κρέας από τη διατροφή σου

Ενώ το βοδινό κρέας παράγει 70 κιλά εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για κάθε κιλό που παράγεται, και προκαλεί επίσης εκτεταμένη αποψίλωση των δασών, η ιδρύτρια της Air Protein, Lisa Dyson ισχυρίζεται ότι η παραγωγή πρωτεϊνών του εκπέμπει πολύ λιγότερο άνθρακα και δεν απαιτεί γη ή ζώα. "Εξετάζουμε την ανάλυση από την αρχή μέχρι το τέλος της παραγωγής του προϊόντος , πριν από την κατανάλωσή του», λεει εκπρόσωπος της εταιρείας στο περιοδικό Dezeen. «Σε αυτή τη βάση, το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε την πρώτη εταιρεία κρέατος αρνητικών σε εκπομπή άνθρακα».

https://www.instagram.com/p/B5GXIMzgBRA

Η Air Protein είναι μεταξύ πολλών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Solar Foods με έδρα τη Φινλανδία, που παράγουν υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών από δεσμευμένες εκπομπές σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις κλιματικές επιπτώσεις της γεωργίας. Ωστόσο, η διαδικασία Air Protein χρησιμοποιεί CO2 που συλλαμβάνεται από τα εργοστάσια και όχι από την ατμόσφαιρα.

Η διαδικασία ζύμωσης μιμείται την παραγωγή γιαουρτιού

Το Air Meat αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας έρευνα για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε τροφή για διαστημικά ταξίδια που διεξήχθη από τη NASA τη δεκαετία του 1960. Αυτό διαπίστωσε ότι ορισμένα μικρόβια θα μπορούσαν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται από τους αστροναύτες σε πρωτεΐνη όταν συνδυάζεται με νερό και ενέργεια. Η Air Protein χρησιμοποιεί την ίδια διαδικασία στις εγκαταστάσεις παραγωγής της, όπου τα μικρόβια αναπτύσσονται σε βιοαντιδραστήρες που τροφοδοτούνται από ηλιακή και αιολική ενέργεια, υδρογόνο και οξυγόνο και δεσμευμένες βιομηχανικές εκπομπές.

Στη συνέχεια, η πρωτεΐνη καθαρίζεται και ξηραίνεται, με αποτέλεσμα ένα «αλεύρι γεμάτο πρωτεΐνες» που ονομάζεται Air Protein. Η εταιρεία παρομοιάζει τη διαδικασία με ζύμωση γιαουρτιού, τυριού ή μπύρας. «Στοιχεία του αέρα ανακατεύονται μαζί με καλλιέργειες για να παραχθεί πρωτεΐνη - μια διαδικασία παρόμοια με τον τρόπο παρασκευής του γιαουρτιού και του τυριού», δήλωσε η Lisa Dyson «Σκεφτείτε την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, ένα προϊόν ζύμωσης – φτιάχνουμε ένα αλεύρι με παρόμοια πλούσια σε πρωτεΐνες, ωστόσο, αντί να χρησιμοποιούμε το γάλα ως εισροή, οι εισροές μας είναι αέρας, νερό και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».