5 λόγοι για να περιορίσεις το κρέας από τη διατροφή σου

Τσακιρίδου Χριστίνα
5 λόγοι για να περιορίσεις το κρέας από τη διατροφή σου

Ένα διατροφολόγιο πλούσιο σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και φυτικές πηγές πρωτεΐνης έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου.

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και της καλύτερης λειτουργίας του εντέρου.

Η μείωση του κρέατος έχει πράγματι συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών. Ωστόσο αυτά τα οφέλη φαίνεται να εξαρτώνται άμεσα από τα άλλα τρόφιμα που καταναλώνεις και τα είδη κρέατος που περιορίζεις από την διατροφή σου.

8 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν παραλείπεις το πρωινό



5 λόγοι για να περιορίσεις το κρέας από την διατροφή σου

https://www.instagram.com/p/CUaFpkgquQp/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

1) Πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Οι χορτοφαγικές δίαιτες και οι δίαιτες vegan (οι οποίες αποκλείουν όλα τα ζωικά προϊόντα), έχουν συνδεθεί άμεσα με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Επιπλέον, έρευνες αποδεικνύουν ότι οι περισσότερες φυτικές δίαιτες σχετίζονται με βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με άλλες δίαιτες που βασίζονται τα ζωικά προϊόντα.

2) Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

Μία από τις πιο ερευνημένες πτυχές της φυτικής δίαιτας είναι η επίδρασή τους στην υγεία της καρδιάς. Τα φυτικά τρόφιμα έχουν πολύ λιγότερα λιπαρά σε σχέση με το κόκκινο κρέας και είναι πολύ πιο υγιεινά.

3) Καλύτερη λειτουργία του εντέρου

Δεδομένου ότι οι δίαιτες που αποκλείουν το κρέας είναι συχνά πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και άλλα φυτικά τρόφιμα, τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερό σου, παράγωντας ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις και ανοσο-υποστηρικτικούς ρόλους στο σώμα.

4) Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου

Η κατανάλωση πολλών κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων (όπως μπέικον, χοτ-ντογκ κ.ά) έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα φυτικά τρόφιμα, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να έχουν καλύτερη επίδραση στον οργανισμό, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

5) Καλύτερο για το περιβάλλον

Εκτός από τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών προϊόντων και λιγότερου κρέατος βοηθά παράλληλα το περιβάλλον. Η παραγωγή κρέατος απαιτεί συνήθως περισσότερους πόρους, οδηγεί σε περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και συμβάλλει στην ρύπανση.

Τι να βάλεις στη σαλάτα σου για να μπεις σε πρόγραμμα διατροφής

Πηγή κεντρικής: freepik.com