Κι όμως, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των πηγών ωμέγα-3 και των συμπληρωμάτων

Κι όμως, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των πηγών ωμέγα-3 και των συμπληρωμάτων

Τα ψάρια και τα συμπληρώματα ιχθυελαίου διατρέχουν κίνδυνο.

Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει διαφορετικά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ωκεανών μας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις ενός κύριου θρεπτικού συστατικού (και της μορφής συμπληρωμάτων του): των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ερευνητές από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole στο Falmouth της Μασαχουσέτης, διαπίστωσαν ότι η διαθεσιμότητα αυτών των υγιεινών λιπών, που λαμβάνουμε μέσω των ψαριών και του ιχθυελαίου, μπορεί να γίνει πιο περιορισμένη καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών μας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Κατέληξαν σε αυτά τα ευρήματα αφού εξέτασαν τα πλαγκτονικά λιπίδια - τα πλαγκτόν, τα οποία είναι μικροσκοπικά φυτά που καταναλώνουν τα ψάρια, παρέχουν άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - που βρίσκονται στους ωκεανούς. Τα ψάρια καταναλώνουν πλαγκτόν πλούσια σε λιπίδια, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα υγιεινά θαλασσινά. Ωστόσο, θα υπάρχουν λιγότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από τους ωκεανούς διαθέσιμα τον επόμενο αιώνα, σύμφωνα με τα ευρήματα της ομάδας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science - και αυτό μπορεί να επηρεάσει την διαθεσιμότητα της βιταμίνης στο μέλλον, τόσο μέσω των φρέσκων ψαριών όσο και των συμπληρωμάτων.

psaria.jpg

Κι όμως! Πίνοντας καφέ μπορείς να συμβάλλεις στην προστασία του πλανήτη

Ο τρόπος με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Μετά από μελέτη 930 δειγμάτων λιπιδίων από πλαγκτόν, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε «άγνωστα χαρακτηριστικά ωκεάνιων πλαγκτονικών λιπιδίων» πέρα ​​από τον ωκεανό. «Εστιάζοντας σε 10 μοριακά διαφορετικές κατηγορίες γλυκερολιπιδίων, εντοπίσαμε 1.151 διαφορετικά είδη λιπιδίων, διαπιστώνοντας ότι ο ακόρεστος λιπαρών οξέων (δηλ. ο αριθμός διπλών δεσμών άνθρακα προς άνθρακα) περιορίζεται θεμελιωδώς από τη θερμοκρασία. Προβλέπουμε σημαντικές μειώσεις στο βασικό λιπαρό οξύ eicosa [pen. EPA] τον επόμενο αιώνα, κάτι το οποίο είναι πιθανό να έχει σοβαρές επιβλαβείς επιπτώσεις στην οικονομικά κρίσιμη αλιεία», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Όλοι οι οργανισμοί στον ωκεανό πρέπει να αντιμετωπίσουν τη θερμοκρασία του νερού. Με αυτή τη μελέτη, αποκαλύψαμε έναν από τους σημαντικούς βιοχημικούς τρόπους με τους οποίους τα κύτταρα το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Henry C. Holm, διδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και επικεφαλής μελέτης.

Και πρόσθεσε:

«Αυτά τα ευρήματα σχετικά με το EPA έγιναν δυνατά χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που μας δίνει μια πλήρη εικόνα των γλυκερολιπιδίων σε κάθε δείγμα. Είδαμε ότι η θερμοκρασία συνδέθηκε με τον κορεσμό των κυτταρικών μεμβρανών παντού στον ωκεανό».

Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας θα είναι τόσο ζεστή, που τα περισσότερα από τα είδη που δημιουργούν EPA, συμπεριλαμβανομένου του πλαγκτόν, θα πεθάνουν. Ως αποτέλεσμα, τα ψάρια δεν θα μπορούν να καταναλώνουν αυτά τα είδη και τα υγιή ωμέγα-3 οξέα τους, και αυτό θα καταστήσει τη βιταμίνη λιγότερο διαθέσιμη και βιώσιμη για τον άνθρωπο.

Τα λιπίδια είναι σημαντικά για τον άνθρωπο επειδή επηρεάζουν την αποθήκευση ενέργειας του σώματος και τις κυτταρικές μεμβράνες. «Η σύνθεση των λιπιδίων στον ωκεανό πρόκειται να αλλάξει καθώς ο ωκεανός θερμαίνεται», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Benjamin Van Mooy, ανώτερος επιστήμονας στο Τμήμα Θαλάσσιας Χημείας και Γεωχημείας του WHOI, συμπληρώνοντας: «Αυτό είναι λόγος ανησυχίας. Χρειαζόμαστε αυτά τα λιπίδια που βρίσκονται στον ωκεανό επειδή επηρεάζουν την ποιότητα των τροφίμων που παράγει ο ωκεανός για την ανθρωπότητα».