Κι όμως! Πίνοντας καφέ μπορείς να συμβάλλεις στην προστασία του πλανήτη

Μαρία Ροδίτη
Κι όμως! Πίνοντας καφέ μπορείς να συμβάλλεις στην προστασία του πλανήτη

Μπορεί ο καφές να είναι η πρωινή σου απόλαυση και να συμβάλλει και στην υγεία, όμως έχει πολλά οφέλη και στον πλανήτη.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από τον πρωινό καφέ. Τουλάχιστον για μένα! Είμαι ξεκάθαρα addicted στην καφεΐνη χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει πως πίνω πολλούς καφέδες την ημέρα. Ένας και καλός καφές κάθε πρωί στο γραφείο αρκεί για να απολαμβάνω όλα τα οφέλη του.

Βλέπεις, ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη, Πάρκινσον και πολλών άλλων ασθενειών. Σε βοηθά, επίσης, να έχεις περισσότερη συγκέντρωση, αλλά να γίνεσαι και πιο δημιουργική. Ίσως αυτά ήδη τα γνωρίζεις. Αυτό που δεν ξέρεις, όμως, είναι ότι πίνοντας καφέ προσφέρεις τεράστια οφέλη και στον πλανήτη. Για την ακρίβεια, το κατακάθι του καφέ μπορεί να ωφελήσει σημαντικά το περιβάλλον.

Πώς μ’ ένα παλιό T-shirt θα φτιάξεις επαναχρησιμοποιούμενα μαντηλάκια καθαρισμού για το σπίτι

Το κακό που προκαλεί ο καφές στο περιβάλλον

Ας ξεκινήσουμε από τα… αρνητικά για να πάμε στα θετικά. Κάθε χρόνο παγκοσμίως, 6 εκατομμύρια τόνοι υπολειμμάτων καφέ απορρίπτονται σε χωματερές όπου ζυμώνονται και εκπέμπουν μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου που είναι 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. Ο καφές είναι, επομένως, μια σημαντική αιτία της κλιματικής αλλαγής.

kafes.jpg

Αυτό, ωστόσο, μπορεί – και είναι στο χέρι μας- να αλλάξει, αν αρχίσουμε να ανακυκλώνουμε ή να επαναχρησιμοποιούμε το κατακάθι του καφέ. Πριν από εμάς, λοιπόν, επαναχρησιμοποίησαν κι ανακύκλωσαν το κατακάθι καφέ επιστήμονες από Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα και βρήκαν τους τρόπους με τους οποίους η κατανάλωση καφέ τελικά ωφελεί τον πλανήτη.

Πώς το κατακάθι του καφέ μπορεί να ωφελήσει τον πλανήτη

Το κατακάθι του καφέ μπορεί να μειώσει την κατασκευή του αποτυπώματος άνθρακα

Μια μελέτη του 2021, που διεξήχθη στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου RMIT στη Μελβούρνη, διαπίστωσε ότι τα αποτυπώματα άνθρακα και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τα κατασκευαστικά έργα είναι πολύ ανησυχητικά. Το κατακάθι του καφέ, λοιπόν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αδρανές υλικό σε δομικά υλικά σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και έτσι να περιοριστεί το κακό που μπορεί να συμβεί στον πλανήτη.

Το κατακάθι του καφέ μπορεί να δημιουργήσει καθαρό νερό

Μια μελέτη του 2022 από το Πανεπιστήμιο Tianjin Chengjian έδειξε ότι το κατακάθι του καφέ είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην απομάκρυνση των ρύπων από τα λύματα.

Το κατακάθι του καφέ μπορεί να είναι εξαιρετικά αποδοτικό βιοκαύσιμο

Σύμφωνα με μελέτη του 2022 στο Πανεπιστήμιο Erciyes στην Τουρκία, η ενσωμάτωση των υπολειμμάτων του καφέ στο βιοδιυλιστήριο γενικά και με τη διαδικασία πυρόλυσης ειδικότερα θεωρείται η πιο επιτυχημένη στρατηγική διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Υ.Γ. Το βιοδιυλιστήριο είναι ένα εργοστάσιο, το οποίο επεξεργάζεται τις ανανεώσιμες πρώτες ύλες και τις μετατρέπει σε διάφορα εξευγενισμένα προϊόντα.