Κι όμως! Μπορείς να οργανώσεις ένα eco friendly barbeque night αν προσέξεις αυτές τις λεπτομέρειες

Μαρία Ροδίτη
Κι όμως! Μπορείς να οργανώσεις ένα eco friendly barbeque night αν προσέξεις αυτές τις λεπτομέρειες

Το barbeque που οργανώνεις με την παρέα σου δεν χρειάζεται να επιβαρύνει το περιβάλλον. Τα μυστικά για να περάσετε τέλεια αφήνοντας οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη.

Μπορεί το barbeque να θεωρείται… ανδρική υπόθεση, αλλά πάντα εμείς οι γυναίκες βάζουμε το χεράκι μας όταν καλούν τα αγόρια μας φίλους στο σπίτι. Μα τα ορεκτικά θα φτιάξουμε, μα για τα ποτά θα φροντίσουμε… Όλο και κάτι θα επιμεληθούμε, ώστε το barbeque night να είναι τέλειο.

Κάτι που, όμως, συχνά (ή και πάντα μη σου πω) αμελούμε, είναι το οικολογικό αντίκτυπο που έχει αυτή η κατά τ’ άλλα υπέροχη δραστηριότητα στο περιβάλλον. Ναι, ακόμα και μια βραδιά με barbeque μπορεί να βλάψει τον πλανήτη, αν δεν προσέξεις μερικές λεπτομέρειες. Άλλωστε, η λεπτομέρεια κάνει πάντα τη διαφορά.

Το ecovado είναι το ίδιο λαχταριστό με το avocado αλλά έχει και οικολογικό αντίκτυπο στον πλανήτη

Τα tips για να γίνει eco-friendly η βραδιά barbeque

Κράτα κλειστό το καπάκι του barbeque και μην το ανοιγοκλείνεις συνέχεια

Μπορεί το κάρβουνο να προσφέρει ασυναγώνιστη γεύση στα ψητά, όμως κάνει και το μεγαλύτερο κακό στο περιβάλλον. Στην ουσία, το αέριο του κάρβουνου που διαχέεται στον αέρα μολύνει πολύ περισσότερο το περιβάλλον συγκριτικά με το αν χρησιμοποιούσες μια ψησταριά με αέριο προπανίου. Συνεπώς, όσο ψήνεις τα κρεατικά στο barbeque φρόντισε να μην ανοιγοκλείνεις το καπάκι, άρα να μην επιβαρύνεις περισσότερο και τον πλανήτη.

ksilo_barbeque.jpg

Αν χρησιμοποιείς κάρβουνο, επίλεξε 100% ξύλο

Το έτοιμο κάρβουνο της αγοράς έχει υποστεί μια διαδικασία που λέγεται ενανθράκωση. Το αποτέλεσμα είναι όταν εσύ ανάβεις το κάρβουνο για να ψήσεις να απελευθερώνονται στον αέρα ουσίες τοξικές τόσο για τα φυτά του κήπου σου όσο και για την ατμόσφαιρα γενικότερα. Προτίμησε, λοιπόν, 100% ξύλο, το οποίο αφού καεί θα γίνει κάρβουνο, αλλά και δεν θα προκαλέσει κακό στο περιβάλλον.

Πρόσεχε πού θα πετάξεις τις στάχτες μετά το ψήσιμο

Οι στάχτες από το ψήσιμο στο barbeque μπορούν να γίνουν τέλειο λίπασμα για τα φυτά του κήπου σου. Προσοχή, όμως, στην ποσότητα. Αν είναι πολύ μεγάλη η ποσότητα στάχτης και τη ρίξεις όλη στον κήπο σου, είναι πιθανό να διαταράξεις την ισορροπία του pH στο χώμα.

Επίλεξε κρέατα από τοπική αγορά

Προτίμησε κρέατα ελληνικής προέλευσης και όχι εξωτερικού. Έτσι, θα ξέρεις ότι σίγουρα είναι φρέσκα, δεν έχει χρειαστεί να μεταφερθούν από πάρα πολύ μακριά και άρα να καταναλωθούν πολλά καύσιμα ή να έχουν χρησιμοποιηθεί συντηρητικά για τη συντήρησή τους.

Πες «όχι» στα πιάτα μιας χρήσης

Αφού έχεις γυάλινα πιάτα στα ντουλάπια σου, γιατί να χρησιμοποιήσεις πλαστικά; Το πλαστικό είναι βλαβερό για τον πλανήτη και ακόμα και μέσα από αυτήν τη δραστηριότητά σου πρέπει να το συνειδητοποιήσεις και να το περιορίσεις.