Το ecovado είναι το ίδιο λαχταριστό με το avocado αλλά έχει και οικολογικό αντίκτυπο στον πλανήτη

Μαρία Ροδίτη
Το ecovado είναι το ίδιο λαχταριστό με το avocado αλλά έχει και οικολογικό αντίκτυπο στον πλανήτη
Instagram: @secondhero.official

Το ecovado είναι η οικολογική εναλλακτική του avocado κι έχει ξεκινήσει να γίνεται αρκετά δημοφιλές στη Μεγάλη Βρετανία.

 

Σε πολύ κόσμο αρέσει το avocado και ειδικά μετά το trend των avocado toasts, το φρούτο αυτό αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο. Αν κι εσύ, λοιπόν, είσαι avocado lover ήρθε η ώρα να μάθεις δύο πολύ σημαντικά πράγματα: πρώτον ότι το αβοκάντο δεν είναι και τόσο… οικολογικό, αλλά και ότι ευτυχώς υπάρχει η eco-friendly εναλλακτική του, που είναι το ecovado.

Γιατί, όμως, δεν είναι οικολογικό το αβοκάντο; Διότι δεν καλλιεργείται σε όλες τις χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι για να μεταφερθεί σε μία μακρινή τοποθεσία χρειάζονται ώρες μετακίνησης και ταξιδιού, άρα και πολλά καύσιμα, που μολύνουν το περιβάλλον. Εκτός αυτού, για να καλλιεργηθεί ένα αβοκάντο χρειάζονται 227 λίτρα νερού. Είναι, συνεπώς, μια μη βιώσιμη επιλογή, η οποία – για καλή τύχη του πλανήτη- έχει πια και την οικολογική εναλλακτική της: το ecovado.

Η υποθαλάσσια τουρμπίνα της Ιαπωνίας που μπορεί να μειώσει ως και 60% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Τι είναι το ecovado

Ας ξεκινήσουμε δίνοντας τα credits! Μία απόφοιτος του Central Saint Martins του Λονδίνου βρήκε την οικολογική εναλλακτική λύση του αβοκάντο, που ονομάζεται ecovado. Στην ουσία, είναι τρόφιμο που παρασκευάζεται από φασόλια, φουντούκι, μήλο και κραμβέλαιο (aka λάδι κανόλα), έχει την κρεμώδη υφή του αβοκάντο, ενώ πλησιάζει πάρα πολύ και τη γεύση του φρούτου.

ecovado1.jpg

Το ecovado

Έχει, επίσης, τη φλούδα του αβοκάντο, η οποία στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένη από ένα υλικό που μοιάζει με κερί, για να δίνει την αίσθηση ότι τρως ένα πραγματικό αβοκάντο. Τα sad… news είναι ότι το ecovado δημιουργήθηκε ειδικά για τη βρετανική αγορά και αυτό, γιατί εκεί είναι αρκετά δύσκολο να βρει κανείς avocado.

Κι αν αναρωτιέσαι πόσο δύσκολο ήταν να δημιουργηθεί αυτό το eco friendly φρούτο… η απάντηση είναι «πολύ»! Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε ένα challenge να βρεθούν τοπικά, φυσικά και χαμηλής επίδρασης συστατικά για να δημιουργηθεί κάτι που θα έμοιαζε και γευστικά αλλά και σαν αίσθηση με το αβοκάντο. Γιατί η κρεμώδης γεύση και η υφή του avocado είναι αυτά που μερικοί άνθρωποι βρίσκουν πραγματικά συναρπαστικά, οπότε η δημιουργία ενός υποκατάστατου που δεν θα το πλησίαζε θα ήταν σκέτη αποτυχία. Και για αυτά ακριβώς η Arina Shokouhi – η δημιουργός του ecovado- δούλεψε σκληρά και συνεργάστηκε με επιστήμονα τροφίμων από το Food Innovation Center του Πανεπιστημίου του Nottingham, ώστε να καταλήξει στη σωστή συνταγή.

Η πραγματική σύνθεση του ecovado

Όπως είπαμε παραπάνω, το ecovado παρασκευάζεται από φασόλια, φουντούκι, μήλο και κραμβέλαιο. Συγκεκριμένα, το eco-friendly avocado φτιάχνεται από κρέμα φουντουκιού για να θυμίζει αυτήν την κρεμώδη υφή του original φρούτου. Περιέχει, επίσης, κραμβέλαιο ψυχρής έκθλιψης, που υπάρχει παντού στη Μεγάλη Βρετανία, και είναι πιο κοντά στα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο πραγματικό αβοκάντο.

ecovado3.jpg

Το κουκούτσι του ecovado από ολόκληρο καρύδι ή κάστανο

Όσο για το μεγάλο κουκούτσι στο κέντρο του φρούτου; Στο ecovado χρησιμοποιείται συνήθως ένα ολόκληρο καρύδι, κάστανο ή φουντούκι, ανάλογα με το τι είναι πιο εύκολα διαθέσιμο.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ακόμα και η συσκευασία του ecovado είναι βιοδιασπώμενη και κομποστοποιήσιμη, καθώς είναι κατασκευασμένη από κερί με χρωστικές τροφίμων. Μπορείς, λοιπόν, να την… επαναχρησιμοποιήσεις ως κερί- αν θέλεις- και μάλιστα να απολαύσεις τη μυρωδιά του, γιατί αναδύει ένα πραγματικά υπέροχο άρωμα.