Το Όσλο ετοιμάζει ηλεκτρικό σύστημα δημόσιων μεταφορών αλλά όχι μόνο για την προστασία του πλανήτη

Μαρία Ροδίτη
Το Όσλο ετοιμάζει ηλεκτρικό σύστημα δημόσιων μεταφορών αλλά όχι μόνο για την προστασία του πλανήτη

Το σχέδιο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλάνο να γίνει το Όσλο η πρώτη πόλη στον κόσμο χωρίς εκπομπές ρύπων ως το 2030.

Το καυσαέριο από τα αυτοκίνητα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τις μεγαλουπόλεις κάθε χώρας του πλανήτη. Γι’ αυτό, άλλωστε, πολλές κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες να στρέφονται σε πιο οικολογικές λύσεις, όπως είναι η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και αυτά δεν προκαλούν κακό στο περιβάλλον.

Για να περιορίσει, λοιπόν, όσο το δυνατόν περισσότερο την ατμοσφαιρική ρύπανση, η Νορβηγία αποφάσισε να δημιουργήσει το πρώτο δίκτυο δημόσιων μεταφορών στον κόσμο με μηδενικές εκπομπές αερίου. Και εργάζεται ήδη σκληρά για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Στάσεις λεωφορείων σε όλη την Ευρώπη απέκτησαν «ζωντανές στέγες» με μέλισσες

Το Όσλο θα είναι η πρώτη πρωτεύουσα στον κόσμο με ηλεκτρικό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, το Όσλο πρόκειται να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα σε ολόκληρο τον κόσμο που θα διαθέτει πλήρως ηλεκτρικό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας. Στόχος είναι το σχέδιο αυτό να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2023, ως μέρος του μεγάλου σχεδίου να γίνει το Όσλο η πρώτη πόλη στον κόσμο χωρίς εκπομπές ρύπων ως το 2030.

Η νορβηγική πρωτεύουσα έχει επίσης ήδη ηλεκτροδοτήσει τα περισσότερα από τα ferry boats, ενώ έχει ένα εξαιρετικά μεγάλο δίκτυο τραμ και ποδηλατοδρόμων. Επιπλέον, πρόκειται να ανταλλάξει τα παλιά λεωφορεία diesel με 450 ολοκαίνουρια ηλεκτρικά και πιστεύει ότι αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη επένδυση, που θα εξοικονομήσει στην πόλη ένα τεράστιο χρηματικό ποσό μακροπρόθεσμα.

Στόχος των Νορβηγών μια συνολικά καλύτερη ποιότητα ζωής

«Η συντήρηση είναι φθηνότερη και γενικά έχουμε να κάνουμε με μια κερδοφόρα κατάσταση στο σύνολό της», δήλωσε η Sirin Stav, αντιδήμαρχος του Όσλο που ηγείται των ζητημάτων του περιβάλλοντος και των μεταφορών.

leoforeio_oslo.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του σχεδίου, οι Νορβηγοί ελπίζουν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, να περιορίσουν τον θόρυβο και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και άρα την ποιότητα ζωής τους. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για έναν στόχο που όλες οι χώρες του κόσμου θα έπρεπε να θέσουν. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ήδη κάνουν προσπάθεια, πάντως. Ας ευχηθούμε να πάρουν αυτήν την απόφαση κι άλλες για έναν καλύτερο και πιο όμορφο πλανήτη!