Γιατί η Καλιφόρνια απαγόρευσε την αγορά θερμαντήρων & κατήργησε τις νέες συνδέσεις φυσικού αερίου

Μαρία Ροδίτη
Γιατί η Καλιφόρνια απαγόρευσε την αγορά θερμαντήρων & κατήργησε τις νέες συνδέσεις φυσικού αερίου

Αυτή είναι η πρώτη απαγόρευση τέτοιου είδους στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και να προστατευθεί ο πλανήτης, ολοένα και περισσότερα κράτη του κόσμου προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις, νόμους και απαγορεύσεις. Έτσι συνέβη και με την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου και απαγορεύτηκαν οι θερμαντήρες φυσικού αερίου, ενώ συγχρόνως καταργήθηκαν και οι επιδοτήσεις των νέων συνδέσεων φυσικού αερίου.

Κι όμως γίνεται! Ερευνητές κατασκεύασαν οικολογικό πλαστικό περιτύλιγμα από ίνες ξύλου

Απαγόρευση των θερμαντήρων αερίου & κατάργηση της πώλησης συσκευών θέρμανσης φυσικού αερίου

Μια νέα πρόταση για την απαγόρευση των θερμαντήρων αερίου εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Φυσικών Πόρων της Καλιφόρνια. Η έγκριση ήταν ομόφωνη και η απόφαση αποσκοπεί στη σταδιακή κατάργηση της πώλησης συσκευών θέρμανσης με φυσικό αέριο έως το 2030 με σκοπό την προστασία του πλανήτη. Βλέπεις, η πρόταση περιλαμβάνει επίσης μέτρα για τη μείωση των εκπομπών από καταναλωτικά προϊόντα.

«Πρέπει να κάνουμε κάθε ενέργεια για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αυτή η στρατηγική προσδιορίζει το πώς μπορούμε να κάνουμε ακριβώς αυτό», δήλωσε η πρόεδρος του CARB (aka Συμβούλιο Φυσικών Πόρων), Liane Randolph. Και συμπλήρωσε: «Αν και αυτή η στρατηγική θα καθαρίσει τον αέρα σε όλη την Καλιφόρνια, θα οδηγήσει επίσης και σε μειωμένες εκπομπές σε πολλές κοινότητες χαμηλού εισοδήματος που μειονεκτούν και που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα επίπεδα επίμονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, τα οικιστικά και εμπορικά κτίρια στην Καλιφόρνια αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% των συνολικών εκπομπών οξειδίου του αζώτου της πολιτείας, πράγμα το οποίο οφείλεται στην καύση φυσικού αερίου. Όσο για τη θέρμανση χώρου και νερού; Αποτελούν σχεδόν το 90% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου που σχετίζεται με τα κτίρια στην πολιτεία.

gas.jpg

Κατάργηση των επιδοτήσεων για νέες συνδέσεις φυσικού αερίου

Οι δράσεις της Καλιφόρνια για τον πλανήτη δεν σταματούν εδώ. Πρόσφατα, η πολιτεία έγινε η πρώτη που κατάργησε τις επιδοτήσεις για νέες συνδέσεις φυσικού αερίου λέγοντας ότι αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και άρα θα προσφέρει στους πολίτες χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και καλύτερη υγεία.

Παρά τις ενέργειες και όλη αυτήν την προσπάθεια της Καλιφόρνια για προστασία του περιβάλλοντος, βέβαια, η Randolph πρόσθεσε στη δήλωσή της ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

california.jpg

«Η Καλιφόρνια χρειάζεται περισσότερη ομοσπονδιακή δράση για τον καθαρισμό της επιβλαβούς ρύπανσης από ατμομηχανές και πλοία ωκεανών έως αεροσκάφη. Δεν μπορούμε να παρέχουμε καθαρό αέρα στους Καλιφορνέζους χωρίς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει αυτό που της αναλογεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του CARB (aka Συμβούλιο Φυσικών Πόρων).