Ένα ρομπότ θα μας βοηθήσει να τρώμε ψάρια χωρίς τον φόβο των μικροπλαστικών

Μαρία Ροδίτη
Ένα ρομπότ θα μας βοηθήσει να τρώμε ψάρια χωρίς τον φόβο των μικροπλαστικών

Το ψάρι-ρομπότ Gillbert αδειάζει τις θάλασσες από τα μικροπλαστικά και μοιάζει να είναι μια λύση για έναν καλύτερο πλανήτη.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη είναι η συγκέντρωση πλαστικών και μικροπλαστικών στις θάλασσες, η κατανάλωσή τους από τα ζώα του βυθού και κατ’ επέκταση ο θάνατός τους. Αλλά όχι μόνο! Κίνδυνος υπάρχει και για την υγεία των ανθρώπων οι οποίοι καταναλώνουν ψάρια, που έχουν προηγουμένως καταπιεί μικροπλαστικά.

Για να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, το θέμα το Πανεπιστήμιο του Surrey πραγματοποίησε διαγωνισμό φυσικών ρομπότ και προσκάλεσε το κοινό να καταθέσει ιδέες για ρομπότ εμπνευσμένα από ζώα ή φυτά, τα οποία θα μπορούσαν να εκτελέσουν εργασίες που θα βοηθήσουν τον κόσμο. Και ο νικητής του διαγωνισμού… είναι ο Gillbert, ένα ψάρι-ρομπότ το οποίο συλλέγει τα μικροπλαστικά της θάλασσας και λάμπει στο σκοτάδι!

Τι είναι τελικά τα μικροπλαστικά που συνέχεια ακούμε και πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Πώς λειτουργεί ο Gillbert

Αφού μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από διάφορα βρετανικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα εξέτασε όλες τις ιδέες που προτάθηκαν, τελικά ο Gillbert – δημιούργημα της χημικού Eleanor Mackintosh- επιλέχθηκε ως νικητής. Οι μηχανικοί, στη συνέχεια, ανέλαβαν δράση για να αναπτύξουν την τεχνολογία και να σχεδιάσουν την genius συσκευή και τα κατάφεραν.

Το ψάρι-ρομπότ κολυμπάει στο νερό χτυπώντας την ουρά του. Το στόμα του είναι ανοικτό για να παίρνει νερό και μικροπλαστικά και όταν γεμίσει, ο Gillbert κλείνει το στόμα. Ένα πολύ λεπτό πλέγμα είναι τοποθετημένο στους βρόγχους του, έτσι ώστε να μπορεί να περάσει το νερό, αλλά να μπορεί να πιάσει και τα πλαστικά σωματίδια.

«Η ρύπανση των υδάτων, ειδικά η ρύπανση από πλαστικά, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν είναι μόνο ο ωκεανός που υποφέρει αλλά και τα ποτάμια, τα ρυάκια και οι λίμνες. Αυτό είναι ένα πρόβλημα», είπε η Mackintosh. Και πρόσθεσε: «Το σχέδιό μου είχε ως στόχο την ευελιξία στη λειτουργία του Gillbert. Τι καλύτερο από ένα πλάσμα που θα ζει στο νερό για να αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν σε αυτό το περιβάλλον; Τα ψάρια είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον τους και οι βρόγχοι είναι ένας απίστευτος μηχανισμός της φύσης, που είναι εξειδικευμένος στο φιλτράρισμα του οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος – έτσι προσάρμοσα κι εγώ το σχέδιό μου, με σκοπό να δημιουργήσω ένα φίλτρο για μικροπλαστικά».

mikroplastika.jpg

Εκατομμύρια τόνοι μικροπλαστικών καταλήγουν ετησίως στους ωκεανούς

Το ψάρι-ρομπότ Gillbert είναι μια μεγάλη καινοτομία για την προστασία του πλανήτη και τη μείωση των μικροπλαστικών στις θάλασσες. Γιατί το πρόβλημα είναι πραγματικά τεράστιο. Φαντάσου ότι κάθε χρόνο- μόνο από τη βιομηχανία της μόδας- παράγονται 100 δισεκατομμύρια νέα είδη ένδυσης, το 60% όλων των ρούχων είναι κατασκευασμένο από πλαστικό που είτε πηγαίνει απευθείας σε χωματερές, είτε καίγεται και πάνω από 2,2 εκατομμύρια τόνοι από συνθετικά ρούχα καταλήγουν στους ωκεανούς.

mikroplastika_robot_psari.jpg

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, τόσο η επιστήμη όσο και οι απλοί άνθρωποι να βοηθήσουν, ώστε ο πλανήτης να μην «κακοποιηθεί» άλλο και οι καθημερινές μας δραστηριότητες να μην είναι τόσο επιβλαβείς. Και ένα σημαντικό βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές φαίνεται να γίνεται με το ψάρι-ρομπότ Gillbert.