Ο Tomás Saraceno χρησιμοποιεί σκόνη, ιστούς αράχνης και ρύπανση για να δημιουργήσει τα έργα του

Μαρία Ροδίτη

Ο Αργεντίνος Tomás Saraceno δημιουργεί έργα τέχνης από «σκουπίδια» του περιβάλλοντος και τα εκθέτει σε γκαλερί ανά τον κόσμο.

 

Τίποτα τελικά δεν πάει χαμένο, αν έχεις μέσα σου έμπνευση, φαντασία και δημιουργικότητα. Και αυτό το αποδεικνύει περίτρανα ο Tomás Saraceno. Ο Αργεντίνος καλλιτέχνης- που λέγεται ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο- δημιουργεί τέχνη με σκόνη, ιστό αράχνης και ρύπανση και, μάλιστα, εκθέτει τα έργα του σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το ροζ τρενάκι λειτουργεί με ζωμό λαχανικών και όχι δεν κάνουμε πλάκα

The Oceans of Air: Η οικολογική και πρωτότυπη έκθεση του Saraceno

Ο Αργεντίνος καλλιτέχνης Tomás Saraceno παρουσιάζει αυτήν την περίοδο την έκθεση με τα έργα του- με τίτλο The Oceans of Air- στο Μουσείο Παλαιάς και Σύγχρονης Τέχνης Mona στην Ταζμανία. Μια έκθεση που θα παρουσιαστεί και στις 3 γκαλερί του ιδρύματος μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Και τι ακριβώς περιλαμβάνει; Έργα τέχνης, που δημιουργήθηκαν από τη ρύπανση στη Βομβάη, την ηχοποίηση των μετεωροειδών, τρισδιάστατα μοντέλα που σχεδιάζουν ιστούς αράχνης σε κοσμικούς ιστούς και έναν τοίχο από πατημένες παπαρούνες που έχουν επηρεαστεί από μολυσμένο χώμα.

Μια από τις πιο διάσημες δημιουργίες του Αργεντίνου καλλιτέχνη τιτλοφορείται Particular Matter(s) και είναι απλά κόκκοι σκόνης που αστράφτουν στον αέρα. Η σκόνη φωτίζεται από μια μεγάλη δέσμη φωτός σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και οι επισκέπτες των μουσείων μπορούν να παρακολουθήσουν τα σωματίδια να περιστρέφονται και να αστράφτουν.

«Έχουμε σπρώξει τον πλανήτη μας πέρα από την Ανθρωπόκαινο και την Καπιταλόκαινο»

Ο Saraceno πιστεύει ότι έχουμε σπρώξει τον πλανήτη μας πέρα από την Ανθρωπόκαινο και την Καπιταλόκαινο, ανέφερε ο Guardian. Η Ανθρωπόκαινος είναι μια προτεινόμενη γεωλογική εποχή που χρονολογείται από την έναρξη σημαντικών ανθρώπινων επιπτώσεων στη γεωλογία και τα οικοσυστήματα της Γης, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Η Καπιταλόκαινος είναι μια εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι παγιδεύονται στους ρυθμούς του καπιταλισμού, κάνουν τοξικό τον αέρα, καθιστώντας τον δύσβατο για πολλούς και επιβάλλοντας νέα καθεστώτα ανισότητας σε όλους μας.

«Μια φορά κι έναν καιρό οι καλλιτέχνες έφτιαχναν όμορφα πράγματα», δήλωσε ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής του μουσείου Mona, David Walsh, για τον Saraceno. Ενώ πρόσθεσε: «Τώρα, κυρίως, θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Από τους καλλιτέχνες που γνωρίζω, ο Tomás Saraceno είναι ο πιο πιθανός να αλλάξει τον κόσμο. Και φτιάχνει και όμορφα πράγματα».

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης