Σταμάτα να πετάς τα παπούτσια των παιδιών όταν δεν τους κάνουν - Να πώς θα σώσεις το περιβάλλον

Μαρία Ροδίτη
Σταμάτα να πετάς τα παπούτσια των παιδιών όταν δεν τους κάνουν - Να πώς θα σώσεις το περιβάλλον

Ένα ζευγάρι Αμερικανών ανακάλυψε την πατέντα για να μη μολύνεται το περιβάλλον από παιδικά παπούτσια που καταλήγουν στις χωματερές. 

Αν είσαι νέα μανούλα, θα έχεις παρατηρήσει πόσο γρήγορα μεγαλώνει το μικρό σου και πόσο γρήγορα δεν του κάνουν πια τα παπούτσια του. Το πόδι μεγαλώνει ασύλληπτα γρήγορα και το αποτέλεσμα είναι κάθε τρεις και λίγο να χρειάζεσαι καινούρια παιδικά παπούτσια, ενώ τα προηγούμενα ή τα δίνεις ή αναγκαστικά καταλήγουν σε κάποια χωματερή, αφού τα πετάς.

Και άντε, όταν τα δίνεις, κάνεις μια καλή πράξη και μια ενέργεια προς όφελος του πλανήτη. Όταν, όμως, καταλήγεις να τα πετάξεις; Σκέφτεσαι πόσο κακό κάνεις στο περιβάλλον; Ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα έρχονται να δώσουν λύση οι Jesse and Megan Milliken, οι οποίοι δημιούργησαν μια εταιρεία με παιδικά παπούτσια, φιλικά προς το περιβάλλον.

Ο Justin Bieber θέλει να γλιτώσει τον πλανήτη από το πλαστικό & γίνεται πρωταγωνιστής στο Μουντιάλ

Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία βιώσιμων παιδικών παπουτσιών

Οι Jesse και Megan Milliken δημιούργησαν ένα brand παιδικών παπουτσιών, τα οποία διαλύονται σε βραστό νερό, όταν είναι μικρά για τα φορέσει ένα παιδάκι και δεν τα θέλουν πια οι γονείς. Η εταιρεία λέγεται Woolybubs και το ζευγάρι την ίδρυσε στο Portland του Όρεγκον, γιατί ένιωθαν ένοχοι που κάθε τρεις και λίγο πετούσαν τα ρούχα και παπούτσια των 3 παιδιών τους. Ήξεραν ότι όλα αυτά θα καταλήξουν σε χωματερή και αποφάσισαν να κάνουν κάτι για αυτό.

Έτσι, δημιούργησαν το πρώτο βιοδιασπώμενο παιδικό παπούτσι, που μπορεί να διαλυθεί σε βραστό νερό. Και δεν ήταν δα και δύσκολο για το ζευγάρι μιας και ο Jesse εργαζόταν στο παρελθόν για 15 χρόνια σε πολύ γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών, στο δημιουργικό κομμάτι και στην καινοτομία. Οπότε, είχε τις απαραίτητες γνώσεις να δημιουργήσει ένα παπούτσι από την αρχή και να το εξελίξει.

Από τι έχουν κατασκευαστεί τα βιώσιμα παιδικά παπούτσια

«Τα παπούτσια της εταιρείας Woolybubs είναι κατασκευασμένα από υδατοδιαλυτό πλαστικό, που ονομάζεται πολυβινυλική αλκοόλη (PVA) και το οποίο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και νερό από άλλα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας», αναφέρει η εταιρεία.

viwsima_paidika_papoutsia.jpg

Το brand είναι πιστοποιημένο στο Oeko-Tex 100 για να διασφαλίσει ότι το διάλυμα που προκύπτει από τα παπούτσια είναι μη τοξικό και μπορεί να χυθεί με ασφάλεια στην αποχέτευση. Κι αν οι πελάτες δεν θέλουν να διαλύσουν τα παιδικά παπούτσια, μπορούν να τα στείλουν πίσω στην εταιρεία για ανακύκλωση.

Υπέροχη η ιδέα του ζευγαριού, δεν συμφωνείς; Ακόμα κι αν δεν μπορείς να προμηθευτείς τα συγκεκριμένα παιδικά παπούτσια, μπορείς να μπεις στη νοοτροπία των Jesse και Megan Milliken και να αναζητήσεις βιώσιμες λύσεις στη χώρα μας. Ή τουλάχιστον να μην πετάξεις ποτέ τα παπούτσια του παιδιού σου και να βρεις τρόπο να τα επαναχρησιμοποιήσεις.