Τα φύκια είναι η λύση στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και την ανεργία

Μαρία Ροδίτη
Τα φύκια είναι η λύση στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και την ανεργία

Η καλλιέργεια φυκιών δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένη, είναι όμως μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία που προβλέπεται στο μέλλον να αναπτυχθεί πολύ.

Είχες σκεφτεί ποτέ ότι τα φύκια δεν είναι μόνο… για το σούσι; Ότι θα μπορούσαν – κατά κάποιον τρόπο- να σώσουν τον κόσμο καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή, αλλά μειώνοντας σημαντικά και την επισιτιστική κρίση; Κι όμως, στο μέλλον αυτό μπορεί να συμβεί.

Τα φύκια μπορούν πραγματικά να έχουν βασική θέση στη διατροφή μας, βοηθώντας παράλληλα και τον κόσμο που έχει ανάγκη από μια θέση εργασίας. Γιατί ναι! Οι καλλιέργειες φυκιών μπορούν να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή, να δώσουν δουλειά σε κόσμο μειώνοντας έτσι την παγκόσμια πείνα.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή στη Βραζιλία για ένα πάρτι αποκάλυψης φύλου

Πού μπορούν να καλλιεργηθούν τα φύκια

Ο Paul Dobbins, διευθυντής εκτροφείου φυκιών και οστρακοειδών για το WWF U.S., λέει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι πλήρως κατανοητό το πώς γίνεται η εκτροφή φυκιών. Πώς δημιουργείς τον σπόρο; Πώς σχεδιάζεις και λειτουργείς το εκτροφείο; Πώς το επεξεργάζεσαι; Πώς το πλασάρεις;».

fykia_perivallon.jpg

Η απάντηση σε όλα αυτά εξαρτάται εν μέρει από το περιβάλλον, καθώς τα φύκια μπορούν να καλλιεργηθούν παντού, από τα βαθιά κρύα νερά στα ανοικτά των ωκεανών έως τα θερμά ρηχά στην Τανζανία. Είναι, δηλαδή, θέμα της εκάστοτε τοποθεσίας αν θα «αντέξει» την καλλιέργεια ή όχι των φυκιών. Αλλά σε γενικές γραμμές, αυτό μπορεί να επιτευχθεί παντού στον κόσμο. Μάλιστα, η παραγωγή τους αυξάνεται κατά περίπου 8% ετησίως με τον Dobbins να σημειώνει: «Αν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, τα φύκια θα ξεπεράσουν την παραγωγή πατάτας μέχρι το 2051 περίπου».

Πώς τα φύκια μπορούν να σώσουν το περιβάλλον

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτροφή φυκιών είναι ήδη διαδεδομένη στην Ασία, ενώ η επέκτασή της και σε άλλα μέρη του κόσμο μόνο καλό θα κάνει. Κι αυτό, γιατί θα προσφέρει θέσεις εργασίας που είναι πολύ αναγκαίες, όπως για παράδειγμα στους ψαράδες στις ΗΠΑ και τον Καναδά που πραγματικά έχουν δυσκολευτεί τις τελευταίες δεκαετίες και μπορούν να επικεντρωθούν έτσι σε μια πιο βιώσιμη λύση. Εκτός, όμως, από τις ευκαιρίες απασχόλησης στον κλάδο, η καλλιέργεια φυκιών έχει απίστευτες δυνατότητες να ανακόψει την κλιματική αλλαγή.

Αρκεί να σκεφτείς ότι η μαζική γεωργία στη γη είναι βάναυση για το περιβάλλον. Η χρήση γλυκού νερού, οι εκπομπές μεθανίου και η απορροή λιπασμάτων είναι όλα επιβλαβή αποτελέσματα των αγροτικών επιχειρήσεων. Και εδώ έρχεται το ατού των φυκιών. Τα φύκια καλλιεργούνται χωρίς την ανάγκη για γλυκό νερό, ενώ είναι κι ένα φυτό αρνητικό στον άνθρακα (που σημαίνει ότι περιορίζει την κλιματική αλλαγή).

Μπορούν, επίσης, να χρησιμεύσουν ως σημαντική τροφή για όσους υποφέρουν ή θα υποφέρουν από διατροφική ανασφάλεια. «Τα φύκια τοποθετούνται ιστορικά στον διάδρομο ειδικών τροφίμων στα supermarkets και, ως αποτέλεσμα, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απρόσιτα στο κοινό», λέει η Eliza Harrison, υπεύθυνη προγράμματος για το Ocean Rainforest, το οποίο καλλιεργεί φύκια για ζωοτροφές, τρόφιμα και καλλυντικά. «Ανακαλύπτοντας εναλλακτικές εφαρμογές, όπως τα προϊόντα-υποκατάστατα κρέατος, τα φύκια θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε πιο γνωστά φαγητά – αυξάνοντας έτσι την κατανάλωση», προσθέτει.

fykia.jpg

Η αύξηση της πρόσβασης στη γνώση και το κεφάλαιο, καθώς και η αλλαγή των δυτικών διατροφικών συνηθειών, μπορεί να πάρει χρόνο. Ωστόσο, η αυξανόμενη δημοτικότητα των φυκιών τα τελευταία χρόνια μπορεί να δημιουργήσει μια αγορά έτοιμη για νέες, πιο βιώσιμες -και αναμφισβήτητα νόστιμες- γεύσεις.