Εταιρεία με είδη χορού χρησιμοποιεί πλαστικά απόβλητα για κοστούμια και σκηνικά

Μαρία Ροδίτη
Εταιρεία με είδη χορού χρησιμοποιεί πλαστικά απόβλητα για κοστούμια και σκηνικά

Οι τούλινες φούστες από περιτύλιγμα με φυσαλίδες, οι τοίχοι από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και οι ομπρέλες που χρησιμοποιήθηκαν… κατευθείαν από τα απορρίμματα των δρόμων της Ιαπωνίας.

Πατώντας το play στο παρακάτω βίντεο θα δεις Ιάπωνες χορευτές να τα δίνουν όλα πάνω στη σκηνή. Μόνο που… εντύπωση δεν προκαλούν οι εξαιρετικές χορευτικές ικανότητές τους, αλλά τα ιδιαίτερα κοστούμια που φορούν και το σκηνικό πίσω τους. Γιατί; Διότι είναι όλα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά δίνοντας μια νέα οπτική και προοπτική στην τέχνη του χορού μέσα από τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Η καλλιτέχνης Robin Frohardt δημιούργησε ολόκληρο παντοπωλείο από πεταμένες πλαστικές σακούλες

Τα πλαστικά απορρίμματα που έγιναν κοστούμια και σκηνικά

Η ιαπωνική εταιρεία μπαλέτου, K-Ballet, παρουσίασε πρόσφατα τη νέα της παραγωγή, «Plastic», η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την παγκόσμια κρίση της πλαστικής ρύπανσης μέσω της δημιουργικής και στοχαστικής χρήσης ανακυκλωμένων υλικών.

Οι tutus (aka τούλινες φούστες) που φορούν οι χορευτές είναι κατασκευασμένες από χρησιμοποιημένο περιτύλιγμα με φυσαλίδες, η σκηνή περιβάλλεται από 4 τεράστιους τοίχους κατασκευασμένους από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, ενώ και οι 100 διάφανες ομπρέλες που χρησιμοποιήθηκαν στην παράσταση βρέθηκαν πεταμένες στους δρόμους του Τόκιο. Οι χορευτές, συμπεριλαμβανομένου του guest star, Julian MacKay, μοιάζουν με πλάσματα της διαστημικής εποχής με μπουκάλια PET που είναι δεμένα στο σώμα τους, καθώς χορεύουν μέσα από έναν μεταβαλλόμενο λαβύρινθο στη σκηνή.

Όπως λέει ο MacKay, «το θέμα των πλαστικών απορριμμάτων πραγματικά δεν έχει βγει στο προσκήνιο, στον κόσμο του χορού», ενώ θεωρεί ότι οι τέχνες του θεάματος μπορούν να εμπνεύσουν τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση.

xoros1.jpg

Μια νύχτα… στους κάδους ανακύκλωσης

Το πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων είναι τεράστιο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τα πλαστικά απόβλητα έχουν διπλασιαστεί παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια και μόνο το 9% αυτών ανακυκλώνεται με επιτυχία, με τα Ηνωμένα Έθνη να προβλέπουν ότι ο όγκος του πλαστικού που εισέρχεται στους ωκεανούς σχεδόν θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2040.

Γι’ αυτό, λοιπόν, και η χρήση ανακυκλωμένων υλικών στο «Plastic» ήταν μια συνειδητή απόφαση που λήφθηκε από τον επικεφαλής παραγωγό του K-Ballet, Taiju Takano, και τη σκηνογράφο, Naoya Sakata. Τον Νοέμβριο του 2022, οι δυο τους πέρασαν μια νύχτα στην περιοχή Harajuku του Τόκιο, ταξινομώντας τους κάδους ανακύκλωσης για να βρουν τα πλαστικά στηρίγματα που θα χρησιμοποιούσαν στην παράσταση. Μαζί τους ήταν και το προσωπικό της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων Shirai Eco Center, το οποίο βοήθησε να ταξινομηθούν οι σωροί από πλαστικά μπουκάλια, φλιτζάνια καφέ, κουτιά αλουμινίου και αποτσίγαρα. Συνολικά, περισσότερα από 10.000 ανακυκλωμένα και επαναχρησιμοποιημένα μπουκάλια χρησιμοποιήθηκαν στο «Plastic» και η εμπειρία έκανε τη Sakata να συνειδητοποιήσει ότι η ποσότητα των απορριμμάτων που πετιούνται κάθε μέρα είναι σοκαριστική.

xoros2.jpg

Τα σχέδια της εταιρείας για τη συνέχιση του χορευτικού show και η συγκίνηση του κοινού

Η εταιρεία K-Ballet σχεδιάζει να διατηρήσει τα κοστούμια και τα props της για τουλάχιστον έναν χρόνο με την ελπίδα να επαναλάβει την παράσταση, και μετά, τα μπουκάλια θα ανακυκλωθούν από την εταιρεία Shirai. Κι αυτό, γιατί το feedback από το κοινό είναι πολύ θετικό, μιας και οι περισσότεροι δήλωσαν συγκινημένοι με όλη αυτήν τη δράση. Ο Ayumi Kisaki, ένας 30χρονος ηθοποιός, είπε: «Είναι ένα θέμα που συνήθως δεν το σκέφτομαι. Αλλά αυτοί οι χορευτές που υπογράμμισαν το θέμα του πλαστικού με βοήθησαν να το σκεφτώ ως δικό μου θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσω».

xoros3.jpg

Το «Plastic», άλλωστε, δεν είναι μόνο μια εντυπωσιακή οπτικά απόδοση, αλλά χρησιμεύει επίσης ως ισχυρή υπενθύμιση του αντίκτυπου που έχουν τα πλαστικά απόβλητα στον πλανήτη μας και της σημασίας της ανάληψης δράσης για τη μείωσή τους. Είναι μια έκκληση για δράση για όλους μας να επανεξετάσουμε τη χρήση του πλαστικού μιας χρήσης και να βρούμε τρόπους ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης του πλαστικού που ήδη υπάρχει.